Nicusor Dan anunta oprirea demolarii caselor de patrimoniu din strada Icoanei. Politia Locala a amendat proprietarul cu 20.000 de lei

Vineri, 02 Aprilie 2021, ora 21:39
5861 citiri
Nicusor Dan anunta oprirea demolarii caselor de patrimoniu din strada Icoanei. Politia Locala a amendat proprietarul cu 20.000 de lei
Demolare imobilelor din strada Icoanei/Foto: Nicusor Dan

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a anuntat vineri, 2 aprilie, pe pagina sa de Facebook faptul ca a reusit sa obtina o decizie privind stoparea demolarii cladirilor de patrimoniu din strada Icoanei.

"Demersurile in justitie ale Primariei Generale pentru a opri demolarea caselor de patrimoniu din strada Icoanei 2 - 8 au fost admise, iar Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 2 a suspendat azi activitatile de demolare.

Imi pare bine ca ni s-a dat dreptate in mod prompt si sper ca proprietarul imobilelor a inteles ca nu se pot face abuzuri. Mentionez si faptul ca Politia Locala a amendat proprietarul cu 20.000 de lei, pentru nerespectarea conditiilor de santier.

Voi continua sa apar cladirile de patrimoniu si sa ma opun abuzurilor. Sustin dezvoltarea echilibrata si legala a orasului, nu haiducia imobiliara", a scris Nicusor Dan pe Facebook.

In replica, dezvoltatorul - Homing Properties - a transmis ca a castigat procesul impotriva Primariei Capitalei si poate relua lucrarile la proiectul Icoanei Gardens, amplasat pe strada Icoanei nr. 2-8, potrivit News.ro.

"Compania va dezvolta in aceasta zona un proiect rezidential ce presupune o investitie de 10 milioane de euro, iar proiectul va integra elemente din cladirile vechi (Strada Icoanei nr. 2-8), pe care le-a achizitionat inca din 2018. Conform documentelor furnizate de Ministerul Culturii, acestea nu sunt clasate ca monumente istorice si nu sunt nici vizate pentru a fi clasate ca monumente istorice, deci nu exista obligatia pastrarii lor. Autorizatia de constructie si demolare a fost obtinuta la sfarsitul lui 2020, dupa mai multe consultari cu Comisia de Cultura si Comisia de Trafic, care au solicitat corectii la proiect, corectii ce au fost implementate", a transmis, vineri seara, compania.

Dezvoltatorul precizeaza ca a cumparat imobilele din str. Icoanei nr. 2-8 in noiembrie 2018.

"Inainte am facut un Due Diligence si ne-am adresat Ministerului Culturii, ca sa verificam daca vreunul dintre imobile era clasat ca monument istoric, sau era vizat pentru a fi clasat monument istoric. Prin adresele 1869/21.05.2018 si 1870/21.05.2018, Ministerul Culturii a confirmat ca niciunul dintre imobilele din Icoanei 2-8 nu era intr-o asemenea situatie. Nu in ultimul rand, am comandat un studiu istoric la un specialist in domeniu, ca sa intelegem cum au evoluat imobilele in timp si care este istoricul lor. Concluziile au fost ca aceste cladiri nu au valoare de patrimoniu pentru a fi conservate, dar au elemente frumoase care ar merita pastrate", se mai arata in document.

Publicatia Hotnews.ro anunta joi, 1 aprilie, ca una din cele 3 case de peste 100 de ani vechime de pe strada Icoanei 2-8, pentru care administratia Firea a dat autorizatie de demolare pe final de mandat, era pusa la pamant de buldozere. Primarul general Nicusor Dan a declarat ca a suspendat autorizatia de demolare si ca proprietarii nu aveau dreptul sa demoleze pana la clarificarea situatiei.

Politia locala a mers la fata locului pentru a suspenda lucrarile, dar, in mod paradoxal, legea nu permite acest lucru, spune primarul general, astel ca acesta a facut plangere penala, procurorii avand dreptul in acest moment sa suspende lucrarile.

"Am suspendat autorizatia de demolare emisa de fosta administratie pana pe 30 iunie pentru suspiciuni de nelegalitate. Proprietarii au facut un litigiu si au suspendat actul meu de suspendare ieri, dar eu in urma cu doua zile am emis un nou act de suspendare completat cu motivele de nelegalitate pentru suspendare. Cel de-al doilea act de suspendare l-am comunicat firmei care demoleaza cu executor judecatoresc, ieri la 15.30. Iar azi demoleaza.

Am trimis Politia Locala sa opreasca lucrarile, dar nu au putut sa le opreasca nici ei, nici ISC deoarece nu au atributie de impunere a sistarii demolarii cand este infractiune, doar procurorii. Am facut plangere penala si asteptam sa vedem ce decizie vor lua procurorii", a declarat joi primarul Nicusor Dan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Un nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi din Capitală şi familiile lor a fost inaugurat, joi, 18 aprilie, pe Calea Şerban Vodă, de către Direcţia Generală de Asistenţă...
Trasee modificate pe 10 linii de troleibuz și autobuz în weekend, în București. Ce eveniment este anunțat
Trasee modificate pe 10 linii de troleibuz și autobuz în weekend, în București. Ce eveniment este anunțat
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a anunțat joi, 18 aprilie, că mai multe troleibuze și autobuze vor circula pe trasee modificate în weekend. Este vorba despre troleibuzele liniei 97...
#Nicusor Dan Primaria Capitalei, #demolare, #Bucuresti, #constructii , #stiri Nicusor Dan