VIDEO Nicusor Dan: "Nu am uitat de caracatita lui Firea. Mai intai munca si apoi distractia"

Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 13:00
7987 citiri
VIDEO Nicusor Dan: "Nu am uitat de caracatita lui Firea. Mai intai munca si apoi distractia"
FOTO: Facebook/Nicusor Dan

Primarul General al Capitalei, Nicusor Dan, a sustinut o conferinta de presa miercuri, 18 noiembrie, in care a prezentat bilantul de activitate dupa primele trei saptamani in fruntea Primariei Municipiului Bucuresti.

"Suntem la 20 de zile de la preluarea mandatului si am considerat potrivit sa va spun eu ce e mai important din ce s-a intamplat in PMB. Am zis la preluarea mandatului ca exista 3 prioritati - criza coronavirus, situatia financiara si situatia privind termoficarea.

Am detasat 200 de persoane de la administratia spitalelor catre DSP, am organizat la Arena Nationala 270 de posturi, plus studenti de la Facultatea de Medicina Carol Davila. A contribuit foarte mult STS si Institutia Prefectului. In momentul acesta nu mai exista intarzieri in ceea ce priveste anchetele epidemiologice. Nu mai exista probleme la Ambulanta Ilfov. Au fost detasate persoane la DSP Ilfov, care aveau probleme pe anchetele epidemiologice. Am semnat acorduri cu hoteluri pentru locuri de carantinare. O problema ar fi paturile ATI", a precizat Nicusor Dan.

De asemenea, Nicusor Dan a prezentat situatia companiei STB si a transportului in comun.

"La STB am facut un chestionar printre soferi si vatmani si am tras doua concluzii. Am identificat liniile pe care exista aglomerari la orele de varf si intervalele orare la care pasagerii nu poarta masca si vom actiona pe acele zone", a precizat primarul.

"In ceea ce priveste termia, va aduc aminte de ce am spus in campanie - o sa avem o iarna dificila. Ce putem face e sa intervenim in cel mai scurt timp posibil la sutele de avarii care se vor intampla. Si noi vom informa cetatenii privind ce se intampla. O sa va arat call center-ul infiintat in interiorul primariei. Tot pe termie am semnat acel contract de finantare de 300 milioane euro si avem promisiunea e la Guvern de inca 200 milioane euro pentru a incepe lucrari de schimbare a retelei principale de transport.

In ceea ce priveste partea financiara, am gasit in conturi 4 milioane lei, 80 milioane poprire pe conturi si nu a fost evident sa platim in jur de 10 noiembrie sa platim salariile, dar le-am platit pentru primarie si administratiile din subordine. Datoriile primarie si a institutiilor din subordine sunt 3 miliarde de lei, datorii curente. De aici vin probleme - e o uriasa problema sa vedem ce platim mai intai, a doua problema e ca nu exista incredere din partea sistemului financiar pentru a cofinanta lucrarile pe care vrem sa le incepe de la anul. Solutia de principiu agreata cu ministrul Finantelor e sa facem curatenie in finantele municipalitatii, adica sa avem un buget realist pe anul 2021, sa recunoastem datoriile companiilor din subordine, in special Termoenergetica si STB", a adaugat Nicusor Dan.

"Am pomenit deja contractul pentru cele 300 milioane euro pentru termie. Am mai avut o discutie cu ministrul Mediului pentru 23 milioane lei pentru statii de incarcare electrice in bucuresti si o sa vedem la MFE niste contracte de finantare pe care o sa le semnam pentru finantate tot in Bucuresti, zilele urmatoare", a spus Nicusor Dan.

"Nu am uitat de caracatita lui Firea in care am vorbit in campania electorala, insa am avut niste urgente de rezolvat si daca imi permiteti sa citez dintr-o anecdota de acum 20-30 de ani: Mai intai munca si apoi distractia", a afirmat Nicusor Dan.

Intrebat ce a vrut sa spuna cand a spus ca vom avea o iarna grea, Nicusor Dan a precizat ca reteaua principala de transport a agentului termic este de trei ori mai proasta decat in urma cu trei ani. Primarul general al Capitalei a adaugat ca "tot ce putem sa facem in aceasta situatie pe care am primit-o este sa avem cel mai bun raspuns, adica interventia cea mai rapida care se poate, si o comunicare cat mai buna cu cetatenii".

"Inseamna ca reteaua de transport principal a agentului termic este de trei ori mai proasta decat acum trei ani, indicatorul fiind cantitatea de apa care se pierde. Am spus ca vom avea o iarna grea, pentru ca reteaua de transport va fi mai proasta decat acum trei ani. Asa cum am spus si in campanie si am confirmat si acum, tot ce putem sa facem in aceasta situatie pe care am primit-o este sa avem cel mai bun raspuns, adica interventia cea mai rapida care se poate, si o comunicare cat mai buna cu cetatenii", a afirmat Nicusor Dan, intrebat ce inseamna afirmatia sa - "vom avea o iarna grea".

El a vorbit si despre call center-ul care va fi implementat pentru bucuresteni unde pot sesiza problemele privind termoficare si a precizat ca la Elcen nu este o problema, insa la Termoenergetica da.

"Ieri (marti - n.r.) am fost personal in call center-ul in care suntem in curs de al implementa pentru bucuresteni si nu a existat vreo problema care sa vina dinspre Elcen. Toate problemele tineau de reteaua care tine de Primarie si este a Termoenergetica. (...) Exista deja un numar unic la care oamenii pot sa sune. Diferenta este ca li se va raspunde. oamenii vor stii care este avaria prin care sunt afectati si vor stii ora la care se va remedia.", a completat Nicusor Dan.

"O sa vedeti zilele urmatoare. Chiar o sa mergeti la ei acolo", a declarat Nicusor Dan, intrebat cati oameni vor fi angajati la call center.

Dan a adaugat ca vor fi sute de avarii, insa exista echipe si materiale cu care se poate interveni cat se poate de repede.

"Vom avea sute de avarii. Raportul pe care l-am primit cand am semnat contractul pentru acea finantare e ca in ultimul an am avut 1.700 de avarii. O sa avem sute de avarii, promisiunea este de a interveni cat se poate de repede. Solutia este pe termen mediu. Exista o solutie de avarie in care sa ne asiguram ca exista suficiente echipe si material si exista si oamenii sa fie informati asupra problemei. Am spus in campanie. Nu se poate mai mult. Solutia e pe termen mediu si o sa inceapa lucrarile din primavara", a explicat primarul general.

Bucurestiul va avea luminite de Craciun ca si anul trecut, cheltuielile ridicandu-se la noua milioane lei, a declarat primarul general al Capitalei, Nicusor Dan. Acesta a explicat ca este vorba despre un contract incheiat de vechea administratie, incheiat intre Compania Municipala Iluminat Public si un operator privat, contract care expira anul acesta.

"Chestiunea iluminatului de sarbatori tine de un contract incheiat intre Compania Municipala si un operator privat, contract incheiat pe trei ani de fosta administratie, care expira anul acesta. Din informatiile pe care le am, s-au pus deja decoratiunile pe 90% dintre strazi, o sa avem aceeasi decorare ca si anul trecut", a explicat Nicusor Dan.

Acesta spune ca deocamdata nu poate schimba conducerea Companiei Municipale de Iluminat Public, fiind nevoie de noul Consiliu General.

"Trebuie sa avem noul Consiliu General functional. Consiliul va schimba adunarea generala a societatilor, care va alege un nou consiliul de administratie, care la randul lui va alege noua conducere", a explicat Nicusor Dan

Nicusor Dan si-a preluat joi, 29 ocotombrie, mandatul de primar al Bucurestiului, dupa ce a depus juramantul de investitura, intr-o ceremonie la care au participat premierul Ludovic Orban si prefectul Traian Berbeceanu.

El si-a inceput discursul cu un motto pe care Liga Studentilor l-a preluat de la Avram Iancu, si anume: "Nu ne-am luptat pentru jucarii".

Nicusor Dan a spus ca asteapta CV-urile de angajare in administratia publica a celor care doresc sa participe la dezvoltarea Bucurestiului.

"Vreau sa fac un apel aici pentru oameni care si-au dovedit competenta in diverse zone, pentru tineri care ies de pe bancile universitatilor - veniti in administratia publica, astept sa trimiteti CV-uri pentru a lucra in administratia publica", a declarat edilul.

Primarul in functie al Bucurestiului a mai indemnat oamenii sa respecte regulile pentru a se proteja atat pe ei, cat si pe cei dragi in aceasta perioda de pandemie. El a avertizat ca, in momentul de fata, Capitala se confrunta cu probleme grave.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Șeful Poliției Locale București, suspendat din funcție. Prefectul exclude o legătură cu amenda record dată în cazul Parcului IOR
Șeful Poliției Locale București, suspendat din funcție. Prefectul exclude o legătură cu amenda record dată în cazul Parcului IOR
Șeful Poliției Locale a Municipiului București, Eduard Valentin Stroe, a fost suspendat din funcție. Decizia vine după ce prefectul Capitalei, Rareș Hopincă (PSD), a atacat în instanță...
#NIcusor Dan, #primar Bucuresti, #usr plus , #USR