Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Votez Nicusor Dan. Pentru o constructie viitoare

Joi, 31 Mai 2012, ora 09:21
7387 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Votez Nicusor Dan. Pentru o constructie viitoare

Vreau altceva ca primar, ceva nou, proaspat, curat, un absolvent de la Paris sa ne reconstruiasca micul Paris.

O minune mica se petrece la Bucuresti: un grup de oameni fara niciun interes, fara sa fie platiti de nimeni, fara sa aiba in spate un partid, un finantator sau macar un dezvoltator imobiliar sustin candidatura unui independent: Nicusor Dan, si fac lungi ore de munca voluntara pentru a-l alege primar sau macar consilier.

Candidatul e atipic de tot: nu face bani din contracte cu statul pentru strans gunoiul, epurat apa sau plantat panouri publicitare prin parcuri. E un fost olimpic la matematica, absolvent al celei mai prestigioase scoli din Paris, initiator la Bucuresti al unei scoli private dupa acelasi model (Scoala Normala), conducatorul unei mici asociatii, Salvati Bucurestiul, care nu lupta cu cainii comunitari, ci cu functionarii si consilierii corupti, avand zeci de procese cu Primaria.

E atipic si ca personalitate. Ca matematicianul avansat, e mai degraba distrat, iti spune azi ce trebuia sa iti spuna acum sase luni, nu se bate cu pumnul in piept, nu se baga in fata, nu are o voce care sa acopere pe ceilalti soferi care se injura in trafic, nu atrage atentia nimanui cand nu are cravata, dar cand are, te gandesti ca i-ar trebui si cineva care sa i-o innoade.

Pe scurt, e timid, modest, cu curajul rezistentei care e atributul omului de calitate, nu sarja galagioasa a gargaragiului de mahala. E organizat si cu capul pe umeri, de cand se lupta cu Primaria a facut un plan de cum ar trebui de fapt sa functioneze Primaria, care are sens. Stie ce are de facut.

Pai, si cine o sa voteze cu el, o sa intrebati dvs? Cum cine? Cei carora le-a ajuns de comisii de aprobare la primarie in care stau chiar aceia care vor profita de pe urma afacerii care urmeaza sa fie aprobata, ca asa functionam, e oficial si pe fata.

Daca pe bune ne plangem toata ziua de clasa politica, daca vrem ceva nou, aici, in miscarea asta, e ocazia sa ne intalnim cu altii care vor la fel, sa ne numaram, sa ne cunoastem, sa ne masuram si sa facem planuri. Pentru viitor, ca va fi mai bine peste patru ani, sau peste opt, daca punem o caramida de azi. Altfel va fi la fel, sau mai rau.

Si de ce nu il votez pe Sorin Oprescu? Pai, in primul rand ca il va vota toata lumea. Nu are el nevoie de votul meu. Nu l-am criticat cand cu autostrada suspendata, pentru ca am vazut in alte tari asa ceva, si am fost multi ani mai degraba o simpatizanta, pentru ca, desi in mediul medical bucurestean mi s-a spus mereu ca a fost colaborator cu regimul Ceausescu (cu toate regimurile), eu l-am vazut ca se batea cand era in PSD pentru bugetul Sanatatii si mi-a placut asta.

Dar ca primar nu mi-a placut - cand trimitea jandarmii sau demola Hala Matache fara autorizatie. Halul in care arata astazi Hala, monument protejat de lege, arata cum e legea sub Sorin Oprescu. Treceti pe acolo daca nu ma credeti.

Ca atare, vreau altceva, ceva nou, proaspat, curat, un absolvent de la Paris sa ne reconstruiasca micul Paris. Ca daca smecheri de Dambovita investesti, cu ei te alegi.

Si mai vreau ca din miscarea asta pentru Nicusor Dan, care e cu adevarat autonoma, nu are in spate pe Lazaroiu, Basescu sau Voiculescu sa iasa ceva. Ceva pe termen lung. E un plasament.

Vorbesc ca omul din afara, care nu a fost in Bucuresti decat doua zile in ultimele trei luni, dar care nu se considera berlinez pentru ca traieste la Berlin. Bucurestiul e orasul meu, si e un mare noroc ca avem cu cine vota.

Numai noi si clujenii, care il au pe Peter Eckstein, singurul ungur din Romania care se opune autonomiei teritoriale si e avocatul pro-bono al celor care apara muntii din Rosia Montana, numai noi avem de ales.

Clujenii au de ales intre un candidat USL, Marius Nicoara, baron local fost pe lista neagra la romaniacurata.ro, Emil Boc, care nu mai are nevoie de nici o prezentare si Peter Eckstein, a treia alternativa. In restul tarii nu exista asemenea alternative de calitate, ai de ales doar intre baroni. Si daca alternativele de calitate vor lua un numar insignifiant de voturi sa nu mai aud pe nimeni ca se lamenteaza. Avem ce meritam.

Ca sa nu fie vreo neintelegere, ca in 2004 cand eu am spus ca il votez pe Basescu, si doar atat am spus, azi va informez ca o sa-l votez pe Nicusor Dan. Nu indemn pe nimeni sa se ia dupa mine, cum nu am indemnat nici atunci. O sa vin pe data de 9 iunie seara in tara si o sa votez din nou, dupa o intrerupere de sapte ani, ca am din nou cu cine vota.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
#Alina Mungiu Pippidi Nicusor Dan, #Nicusor Dan candidat Primaria Capitalei, #Nicusor Dan sustinatori , #candidat primaria Bucuresti