De ce Nicusor Dan are timp, tot timpul din lume, iar liberalii nu

Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 20:48
6660 citiri
De ce Nicusor Dan are timp, tot timpul din lume, iar liberalii nu

Nicusor Dan este noua senzatie a politicii romanesti. Contestat sau admirat, toata lumea are o parere despre el, despre viitorul lui si despre viitorul Uniunii Salvati Bucurestiul sau a Uniunii Salvati Romania.

Poate totul se va dovedi o "himera", cum a declarat cu tafna Calin Popescu Tariceanu.

In istoria postdecembrista au fost nenumarate partide care au inceput in forta pentru ca, apoi, sa dezamageasca. Isi mai aminteste cineva de Partidul Alianta Civica, de PL 93 (partid liberal) sau de Alianta pentru Romania, un partid infiintat de Teodor Melescanu care la alegerile locale din anul 2000 a castigat aproape 30 de procente?

Enumerarile pot continua si sunt importante pentru a arata ca proiectul lui Nicusor Dan e la inceput de drum, iar acesta va fi unul plin de obstacole.

Succesul USB cred ca reprezinta, de fapt, esecul PNL de a gasi o cale de comunicare cu locuitorii Capitalei, reprezinta efectul politicii duplicitare pe care insusi presedintele Klaus Iohannis a practicat-o de cand a castigat alegerile.

Cea mai mare problema a liberalilor e ca n-au lider. Acesta e unul dintre motivele pentru care Catalin Predoiu, un politician decent, a pierdut rusinos in fata lui Nicusor Dan.

E o disfunctionalitate majora la PNL si asta probabil vine tot din nehotararea presedintelui Iohannis care prefera ceata din formatiunea liberala pentru a o controla mai usor.

Opinia mea este ca fostul primar al Sibiului stie ca, daca PNL va avea un presedinte puternic, acesta poate deveni cu usurinta competitorul lui. Poate decide sa nu-l mai sustina pentru un nou mandat. Asa ca e de asteptat ca aceasta legatura dintre Iohannis si partid sa se mentina, iar slabiciunea uneia dintre parti sa se transfere si la cealalta.

Tendinta naturala cred ca va fi aceea ca liberalii sa incerce sa inghita USB sau sa faca o alianta cu Nicusor Dan pana la alegerile parlamentare, dar, pe de alta parte, liderul USB nu are nicio graba.

Nici el si nici oamenii din echipa lui nu sunt disperati sa ajunga la putere. In general, cei care fac parte din aceasta organizatie sunt persoane care nu traiesc din politica, au slujbe, sunt investitori, sunt oameni care fac politica pentru o cauza, au un scop, nu au intrat pentru a se imbogati ca restul de 99%.

Asa ca de ce sa se grabeasca? Odata cu intrarea in consiliul municipal, dar si in cele de sector, cred ca eficienta USB in raport cu coruptia din administratia locala va creste de cel putin 1.000 de ori. Ganditi-va numai ca locuitorii Bucurestiului vor afla, in sfarsit, cat costa o panseluta, ce firma o uda atunci cand ploua si cat platesc oamenii lunar mentinerea in viata a acelei panselute.

Social-democratii sunt si ei sub presiune. Trebuie sa ajunga la guvernare cu orice pret, trebuie ca politicienii corupti sa se ascunda din nou in Parlament pentru a fi protejati de cererile DNA.

Dar de ce s-ar grabi Nicusor Dan? In acest moment, are sanse mari sa fie noul primar al orasului peste patru ani. In aceasta perioada, trebuie sa construiasca partidul, sa gaseasca oameni dispusi sa se implice si sa faca o altfel de politica. A demonstrat ca se poate si ma indoiesc ca finantatorii se vor retrage, ba mai mult, cred ca abia din acest moment proiectul se dovedeste a fi unul care are sanse de reusita.

Sunt multi oameni cu bani in lume si multe organizatii care s-au saturat de coruptia din Romania, s-au saturat de mediocritatea si lipsa de empatie ale unor politicieni care nu se gandesc decat la propriul buzunar.

Peste rabdarea lui Nicusor Dan va trebui sa treaca atat PSD, cat si PNL. Au o singura sansa - reformarea din temelii. Dar va fi o sansa ratata!

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Nicusor Dan alegeri parlamentare, #PSD penali Parlament , #candidat primaria Bucuresti