Cum salveaza USR Romania

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 24 Noiembrie 2016, ora 15:40
10867 citiri
Cum salveaza USR Romania

Uniunea Salvati Romania inregistreaza un paradox tot mai des intalnit in politica romaneasca. Reuseste performanta sa capteze atentia si sa faca sa se vorbeasca despre ei, desi nu au niciun lider carismatic, nici vreo idee sau un program care sa rupa inima electoratului.

In fond, USR e doar iluzia celor care s-au saturat de politica si partide si viseaza la o societate condusa de o elita foarte restransa. USR implineste aceasta ultima amagire a celor scarbiti, dezamagiti sau neinteresati pana acum de politica.

Un semnal de alarma ar trebui tras, totusi, cand te gandesti ca un partid care nu ofera aproape nimic - nici lideri carismatici, nici idei si program vizionar - are sanse bune, potrivit cel putin unor sondaje, sa se claseze in coasta PNL.

Pentru ca a crede ca USR ar putea lua mai mult decat PNL pe 11 decembrie, cand partidul lui Nicusor Dan nu are filiale active decat in centrul catorva mari orase din Romania, inseamna a pierde din nou orice legatura cu realitatea si bunul simt.

Dar exact asta a ajuns astazi sa reprezinte USR si, din pacate, nimic mai mult decat cea mai puternica si ultima iluzie pe care oamenii si-o provoaca inainte sa abandoneze definitiv interesul pentru politica. Si fiind doar o autoamagire se manifesta cu atat mai violent si in forme extreme.

Poate de asta si au succes cinismele promovate de mai toti liderii USR, unele presarate pana si-n programul de guvernare. Doar asa ajungi sa promiti "sa transformi Romania intr-un Sillicon Valley al Europei de Sud-est" si in acelasi timp sa ignori arogant saracia extrema din mediul rural si periferia urbanului.

Dar astfel de scapari si "erori de comunicare", definitorii pentru intelegerea adevaratului program pe care altfel USR l-ar pune in practica, sunt acoperite de mesianismul in care partidul se prezinta oamenilor ca ultima solutie pentru a "salva" tara din captivitatea in care au tinut-o partidele traditionale.

Liderii USR se lauda ca misiunea lor e aceea de a curata politica de mizeria pe care au produs-o partidele refuzand sa se schimbe si sa se reformeze. Sustinatorii partidului lui Nicusor Dan sunt si mai vehementi, pentru ei toata clasa politica ar trebui rasa si inlocuita de la zero cu oameni noi cum sunt, evident, toti cei din USR.

Aceeasi dorinta de pulverizare a partidelor clasice cred ca au avut si votantii lui Dan Diaconescu in 2012, in faza incipienta si necristalizata asa cum avem de-a face astazi. Dupa radicalizarea luptei anticoruptie care a inhibat mai mult reforma decat a stimulat-o, tot ce ramane sa fie oferit mai bun cetateanului este o combinatie de tehnocratie si corporatism puse sa conduca si sa administreze ceea ce a mai ramas din stat.

USR este in prezent mai putin un partid si mai mult o dorinta. Din acest punct de vedere si simpla intrare in Parlament este o performanta majora pentru un partid infiintat in urma cu doar cateva luni.

USR poate visa chiar si la un scor format din doua cifre. Pana la urma si PPDD-ul lui Dan Diaconescu a luat, in 2012, peste 14% din voturile celor care s-au prezentat la urne. Un bun motiv ca misionarii din Uniunea Salvati Romania sa spere cel putin la tot atat.

Un lucru ramane sigur in privinta USR. Abia rezultatul de pe 11 decembrie va transforma uniunea intr-un partid. Sau o va pastra la nivelul unui alt vis ratat.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#USR parlament, #alegeri parlamentare 2016 USR , #USR