Cum a ajuns PNL să se spele pe mâini de primarul Nicușor Dan. Opoziția face cu rândul la ușa edilului

Sambata, 04 Martie 2023, ora 03:04
6556 citiri
Cum a ajuns PNL să se spele pe mâini de primarul Nicușor Dan. Opoziția face cu rândul la ușa edilului
PNL vrea să se distanțeze complet de Nicușor Dan FOTO Facebook / Nicușor Dan

Demisia lui Ciprian Ciucu de la șefia PNL București ar putea fi ultimul cui privind relația liberalilor cu primarul Capitalei Nicușor Dan, în timp ce opoziția profită de situație și se aliază în spatele edilului.

Nicușor Dan a fost ales primarul Capitalei la alegerile locale din 2020, după ce o alianță formată din PNL și USR l-a sprijinit ce acesta din urmă, care a reușit să o învingă pe Gabriela Firea. De partea lui Nicușor Dan trebuia să fie și PMP, însă cele două partide s-au opus, principalii opozanți fiind cei din USR. După aproape un an de mandat, USR dădea semne că se îndepărtează de Nicușor Dan, acuzându-l pe acesta din urmă că este ocupat să-și plătească polițele liderului PNL de la acea vreme, Ludovic Orban. Totodată, edilul a fost implicat într-un scandal după ce a refuzat să-i ofere drept de semnătură pe deciziile administrative asupra spitalelor către viceprimarul care l-a înlocuit pe Vlad Voiculescu - Horia Tomescu.

La începutul lui ianuarie 2022, surse din administrație explicau pentru Ziare.com că liberalii sunt nemulțumiți de faptul că există o criză de leadership la nivelul conducerii Capitalei și critică faptul că Nicușor Dan ia decizii fără să se consulte cu conducerile locale ale partidelor care l-au susținut.

Deși de-a lungul vremii i-a adus mai multe reproșuri, fostul președinte PNL București, Ciprian Ciucu a fost printre singurii liberali care au încercat să păstreze alianța PNL - USR - Nicușor Dan în Capitală. După de demisia lui Ludovic Orban din PNL, Ciucu sesiza cum „foarte mulți oameni de lângă Ludovic Orban sunt în PMB. Noi nu i-am cerut, eu, personal, să aducă oameni din afară și să-i angajeze, așa cum i-a angajat și încă mai angajează din zona lui Ludovic Orban”.

De altfel, surse politice precizau pentru Ziare.com că Ludovic Orban ar dori să-l atragă de partea sa pe Nicușor Dan și să-l convingă la următoarele alegeri din 2024 să candideze din partea formațiunii sale, „Forța Dreptei”, pentru a-și plăti polița de la alegerile locale din 2020.

Răzvrătirea liberalilor

Odată cu solidificarea coaliției PNL - PSD, tot mai multe voci liberale au ieșit public să se dezică de Nicușor Dan, o parte dintre ei cerându-i chiar demisia. Totodată, tot mai mulți lideri din PNL puneau presiuni pentru retragerea sprijinului politic asupra primarului, în timp ce în spațiul public se vorbea despre o continuare a alianței PNL - PSD și după 2024.

La finalul anului trecut, europarlamentarul Cristian Bușoi sublinia că „va fi extrem de puţin probabil ca la următoarele alegeri Nicuşor Dan să mai aibă susţinerea Partidului Naţional Liberal şi cred că acestă delimitare va trebui făcută mult mai repede”. De asemenea, acesta nota că PNL trebuie să-și găsească un lider pentru 2024.

„Mi se pare destul de comic să văd că actualul primar general îşi pune problema unui al doilea mandat”, a adăuga Cristian Buşoi.

Potrivit surselor Ziare.com, nemulțumit față de activitatea primarului Capitalei era și premierul Nicolae Ciucă. Acesta însă a mutat responsabilitatea privind sprijinul politic acordat lui Nicușor Dan către filiala PNL București, condusă până acum câteva zile de către Ciucu. Astfel s-a născut la începutul anului 2023 lista cu cele zece „urgențe” ale Bucureștiului, transmise de PNL București către Nicușor Dan.

În spatele ușilor închise, PNL București s-a ferit să-i retragă sprijinul politic pentru Nicușor Dan, deoarece „ar bloca și mai mult orașul”, iar în același timp edilul s-ar putea pune într-o poziție de victimizare, mai arată sursele Ziare.com.

Acum însă, odată cu demisia lui Ciprian Ciucu de la PNL București, sprijinul politic pentru Nicușor Dan este incert. Deocamdată, scenariul cu cele mai mari șanse este ca după alegerea noului lider PNL București, filiala să se distanțeze complet de către primarul Capitalei.

Opoziția se aliază în spatele lui Nicușor

Un efect neașteptat al demisiei lui Ciprian Ciucu este modul în care foștii aliați ai lui Nicușor Dan au uitat de reproșurile din trecut și și-au arătat sprijinul pentru edil. Asta în contextul în care Nicușor Dan este cotat în continuare cu procente foarte mari pentru următoarele alegeri locale din 2024, chiar și în scenariul în care candidează singur.

La fel ca în 2020, primul partid care și-a arătat sprijinul pentru Nicușor Dan este PMP. Pe 28 februarie, primarul Capitalei a fost la sediul PMP unde a avut o discuție cu Eugen Tomac în care a discutat despre proiectele pentru București.

„PNL a trădat electoratul de dreapta pentru că domnul Iohannis i-a invitat pe români să voteze în 2020 PNL pentru că este singura alternativă la PSD. Ce avem astăzi, ştie o ţară întreagă. Prin urmare, cred că avem nevoie de o alternativă puternică de dreapta şi, evident, PMP va răspunde deschis la orice formulă de colaborare pe acest subiect, dar, deocamdată, vreau să vă asigur că vom fi alături, la fel cum am fost până în prezent de domnul primar general în Bucureşti şi, evident, în teritoriu susţinem forţele de dreapta, altele decât PSD şi PNL”, a afirmat liderul PMP la finalul întâlnirii.

Următorii care au bătut la ușa lui Nicușor Dan au fost cei din USR, o zi mai târziu. Liderul partidului, Cătălin Drulă, afirma pe Facebook că a discutat cu primarul Capitalei „despre prioritățile de dezvoltare ale Bucureștiului”. Acesta a mai subliniat că USR va continua colaborarea din Consiliul General „vom face tot ce ne stă în putere pentru ca Bucureștiul să nu ajungă înapoi pe mâna Gabrielei Firea. Cu atât mai mult cu cât PNL pare să trădeze electoratul și să se arunce în brațele PSD și la București”.

Inclusiv fostul lider PNL Ludovic Orban a subliniat că merge în continuare pe mâna lui Nicușor Dan. În ziua demisiei lui Ciprian Ciucu de la șefia PNL București, Orban s-a declarat convins că liberalii vor urma să-și arate susținerea pentru Gabriela Firea pentru primăria Capitalei.

„Vă traduc demisia lui Ciucu. PNL s-a predat și la București. O va sprijini pe Firea la capitală. Sunt convins că nu același lucru vor face și votanții liberali din București. În ce mă privește, merg pe mâna lui Nicușor Dan. Și am convingerea că o alianță de centru-dreapta poate să apere Bucureștiul de capturarea de către caracatița pesedistă”, a notat Ludovic Orban.

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Banca europeană care va finanța un nou spital în București. La cât se ridică investiția pentru unitatea medicală FOTO
Banca europeană care va finanța un nou spital în București. La cât se ridică investiția pentru unitatea medicală FOTO
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a semnat, miercuri, 24 aprilie, la Paris, cu Tomáš Boček, viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru Ţările Beneficiare,...
#NIcusor Dan, #primarul capitalei, #ciprian ciucu, #nicolae ciuca , #stiri Nicusor Dan