Bucurestiul, defrisat in nestire - Nicusor Dan: Taierea s-a facut ilegal. Copacii nu se toaleteaza!

Joi, 14 Iulie 2016, ora 19:164141 citiri
Bucurestiul, defrisat in nestire - Nicusor Dan: Taierea s-a facut ilegal. Copacii nu se toaleteaza!
Foto: Facebook/ Nicusor Dan

Liderul USB, Nicusor Dan, a declarat joi ca defrisarile efectuate in ultima perioada in Capitala au fost facute intr-o maniera populista si heirupista, dupa orice furtuna din Bucuresti fiind trimisi oameni in teren care au taiat si au toaletat "in nestire".

"Trebuie sa observam ca nu avem absolut niciun plan in ceea ce priveste gestiunea copacilor din Bucuresti. Tot ce s-a facut pana acum, s-a facut intr-o maniera populista si heirupista. Dupa orice furtuna in care au cazut crengi pe masini sau pe oameni, s-au trimis oameni in teren care au taiat in nestire, au toaletat, dupa cum li s-a parut unora sau altora. Trebuie spus ca conceptul de toaletare nu exista in lumea de specialitate. Copacii nu se toaleteaza. Daca e cazul se indeparteaza ramurile uscate cand se sesizeaza. Dar in rest, copacul e un organism viu, in cazul caruia nu se intervine - asta spune adresa oficiala a Asociatiei Peisagistilor catre primarul general", a afirmat Nicusor Dan.

El a adaugat ca toaletarile au fost realizate de neprofesionisti, dar si ca aceste taieri s-au realizat in perioade nepotrivite. El a semnalat si faptul ca exista o problema a speciilor achizitionate de Administatia Lacuri, Parcuri si Agrement (ALPAB) si Administratia Domeniului Public (ADP), multe dintre ele neadaptate la clima din Bucuresti.

"Mai este o problema uriasa cu Registrul spatiilor verzi. Este inadmisibil ca noi sa nu avem in momentul acesta un registru functional al spatiilor vezi. (...) Este inadmisibil sa avem o directie de mediu care sa nu stie ce gestioneaza de fapt, pentru ca abia daca am avea un registru functional al spatiilor verzi, am putea sa facem un plan de management in care sa stim care este varsta fiecarui copac si ce trebuie sa facem in urmatorii ani", a adaugat Dan.

Consilierii nu au acces la actele Primariei Capitalei

El a acuzat si faptul ca niciun consilier general nu a avut acces la actele Primariei Generale. Ana Ciceala, consilier general USB, a declarat ca in urma sesizarilor primite de la mai multi cetateni referitoare la defrisari a cerut explicatii Directiei de Mediu.

"Vreau sa spun din start ca aceste avize sunt ilegale, pentru ca ele nu au la baza si un aviz de la Ministerul Culturii, care pe Kiseleff, in Herastrau si in Cismigiu, unde sunt zone protejate, sunt monumente istorice si ar fi trebuit sa aiba si avizul de la Ministerul Culturii", a spus Ana Ciceala.

Ea a mentionat ca USB a solicitat informatii si de la ADP Sector 1 si ALPAB.

"Pe Kiseleff s-au defrisat 70 de arbori - a existat un aviz de defrisare pentru 70 de arbori. Noi am transmis o parte din informatii catre Asociatia Peisagistilor, care s-a uitat pe avizul de defrisare si tot ce avea in spate, la poze si a constatat mai multe lucruri: pe langa inexistenta avizului de la Cultura, au spus ca interventiile nu s-au facut cu oameni care sa fi fost specialisti, langa cei care au lucrat efectiv pe teren. Cei contractati de ADP Sector 1, care au cerut defrisarea de la Directia de Mediu. Si noi nu putem spune dupa o buturuga - chiar daca vedem o poza - ca acel arborele intr-adevar era mort, chiar daca Primaria sustine asta. De la o buturuga nu avem cum sa tragem concluzia ca arborele era intr-adevar mort.

Asta spun specialistii. (...) Daca sunt interventii, cum au fost cele de saptamana trecuta, de urgenta, acestea se pot face. Profesionistii pot face o evaluare a arborilor care au cazut saptamana trecuta sau care aveau crengi care au cazut sau stateau sa cada si sa recomande masuri care se pot lua. Se poate interveni pe formare, intretinere, regenerare", a adaugat Ciceala.

Ea a subliniat ca e important ca gestiunea sa fie realizata de asociatii profesionale si studentii de la Horticultura si Peisagistica, iar acestia sa ofere recomandari inclusiv in ce priveste regenerarea unor arbori batrani si ingrijirea corecta a acestora.

Dupa ce a declarat public ca trebuie facuta toaletarea copacilor din Capitala in plina vara, din cauza ca mai multi pomi uscati s-au prabusit peste masini si locuri de joaca, primarul Capitalei, Gabriela Firea a sustinut ca nu a ordonat verbal sau in scris taierea vreunui copac din Bucuresti.

Totusi, mai multi copaci au fost taiati zilele trecute in diferite sectoare din Capitala, iar ecologistii au amenintat cu plangeri penale.