Culise. Cum s-au răzbunat PSD și PNL pe Nicușor Dan lovind în bucureșteni

Miercuri, 11 Mai 2022, ora 16:37
11586 citiri
Culise. Cum s-au răzbunat PSD și PNL pe Nicușor Dan lovind în bucureșteni
”Nicușor Dan e primarul nimănui în acest moment” FOTO Facebook / Nicușor Dan

Capitala a primit cei mai puțini bani din programul Anghel Saligny dedicat dezvoltării locale și urbane. Gabriela Firea, dar și mai mulți lideri PNL au cerut ca Nicușor Dan să nu primească bani de la guvern, pe motiv că a rămas apropiat de Ludovic Orban, liderul partidului Forța Dreptei, desprins din PNL, susțin surse politice pentru Ziare.com. Astfel, PSD și PNL l-au taxat pe Nicușor Dan, lovind în bucureșteni.

Gabriela Firea a cerut ferm ca Nicușor Dan să nu primească niciun ban. Firea se pregătește să candideze din nou la Primăria Capitalei în 2024 și nu are niciun interes ca Nicușor Dan să aibă realizări. De altfel, Firea, în calitate de președinte al PSD București, nu are interes nici la sectoare. La 3 e certată cu finul Negoiță, iar Băluță, de la Sectorul 4, o ignoră de când nu mai e primar general”, susțin surse din conducerea PSD pentru Ziare.com.

Însă nici liberalii nu l-au susținut pe Nicușor Dan, deși, în Consiliul General, îi asigură majoritate. Mai mulți lideri ai PNL i-au cerut premierului să nu se afișeze și să nu-l sprijine financiar pe Nicușor Dan pentru că oricum PNL va avea alt candidat la Primăria Capitalei în 2024, susțin surse liberale. ”Noi îi votăm proiectele lui Nicușor Dan, dar nu se poate vorbi de o susținere politică. Relația sa cu PNL s-a terminat în momentul în care Ludovic Orban a pierdut șefia partidului. E adevărat, premierul Nicole Ciucă i-a promis lui Nicușor Dan că-l va sprijini financiar, însă partidul se opune. Nicușor Dan e primarul nimănui în acest moment”, susține unul dintre liberalii din conducerea partidului pentru Ziare.com.

Potrivit surselor citate, relația dintre Nicușor Dan și liderul PNL București, Ciprian Ciucu, este una decentă, însă nici pe de parte apropiată. Însă Ciucu nu are o relație foarte strânsă nici cu șeful său de partid Nicolae Ciucă.

PSD și-a stabilit deja candidatul pentru Capitală la alegerile din 204: Gabriela Firea. Fostul primar general speră că va câștiga un nou mandat în fruntea Bucureștiului, care poate fi o rampă de lansare către alegerile prezidențiale. PNL nu are candidat deocamdată, însă în culise se pregătește primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu. Singurul impediment: relația încordată dintre Ciucu și Ciucă.

”Eu nu ştiu, trebuie să frec anumite clanţe, trebuie să fac ceva ca să primesc şi DGASPC-urile Bucureştiului la sectoare? Sau nu trebuie?”, spunea Ciprian Ciucu, la finalul anului trecut, în emisiunea Insider politic de la Prima TV. ”L-am sunat pe domnul Ciucă, i-am mai reproşat eu şi în trecut că nu prea răspunde la telefon. Acuma, nu ar trebui să spun chestiile astea public, dar uite că m-aţi făcut să le spun. Mi-a spus că singurul lucru care ne desparte este o vocală. Rămâne de demonstrat”, a mai spus Ciucu despre Ciucă.

Candidatul USR e, teoretic, Vlad Voiculescu, retras însă din viața publică după experiența de la Ministerul Sănătății. Oricum, întreg partidul asteaptă mișcarea lui Dacian Cioloș, care ar putea rupe USR cu scopul de a forma un nou pol de dreapta. O altă variantă pentru Primăria Capitalei vehiculată în USR este Cătălin Drulă, care ar putea fi și candidatul USR la prezidențiale.

Din programul Anghel Saligny (PNDL rebotezat), Bucureștiul a primit cea mai mică alocare: doar 175 milioane lei din totalul de 52,5 miliarde de lei. În schimb, cei mai mulți bani s-au dus în județele Suceava și Olt, controlate de baronii Gheorghe Flutur și Paul Stănescu.

Ministrul Gabriela Firea a remis ziare.com un drept la replică pe care îl redăm, integral:

„Informațiile transmise, citând surse politice, sunt complet false. Niciodată nu am cerut ca bucureștenii să fie pedepsiți de către Guvern, iar orașul să nu primească resursele necesare. Din contra, am cerut mereu continuarea proiectelor, cele mai multe începute în mandatul meu de primar general. Am militat ca fost primar, senator de București și actual ministru pentru un buget suficient de mare, care să asigure nevoile acestui oraș. Nu cred că e nevoie să reamintesc de câte ori am spus că alocările bugetare pentru Capitală sunt mici în raport cu încasările din taxe și impozite.

Observ că în loc să fie preocupați de calitatea serviciilor publice și de proiectele blocate ale orașului, unii oameni politici sunt ocupați cu intrigi, minciuni și să deturneze atenția bucureștenilor de la adevăratele probleme. Campania electorală a început mult prea devreme.

Pentru neputința actualului primar general există un singur vinovat și acela nu sunt eu. În cei patru ani de mandat, am atras fonduri europene în valoare de aproape 1 miliard de euro, iar Nicușor Dan a pus în pericol și acești bani obținuți cu multă muncă. Toate șantierele sunt blocate, spre disperarea bucureștenilor, iar proiectele sociale au mari întârzieri. Înainte de alegerile din 2020, Nicușor Dan spunea că nu se va atinge de banii pentru persoanele cu handicap. Astăzi, sunt 10 luni întârziere la plata stimulentului. De un an de zile, Primăria Capitalei plătește lunar doar jumătate din sumă, 250 de lei. O bătaie de joc.”

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#Nicusor Dan Primaria Capitalei, #Sprijin, #PNL, #PSD, #interese, #bucuresteni , #stiri Nicusor Dan