Ce șanse ar avea Nicușor Dan la un nou mandat în fruntea Primăriei Capitalei. Consultant politic: ”Nu are nici susținerea PNL, nici USR, nici PSD”

Joi, 28 Iulie 2022, ora 21:50
6048 citiri
Ce șanse ar avea Nicușor Dan la un nou mandat în fruntea Primăriei Capitalei. Consultant politic: ”Nu are nici susținerea PNL, nici USR, nici PSD”
Nicușor Dan, primarul Capitalei FOTO Hepta

Nicușor Dan a declarat cu câteva zile în urmă că speră ca o alianță de dreapta să îl susțină pentru un nou mandat în fruntea Primăriei București la alegerile din 2024.

”Eu sper ca o alianţă de dreapta să mă susţină la primăria Bucureştiului, peste doi ani şi câteva luni. O să vedem. Până atunci, important este să facem lucrurile pe care le aşteaptă bucureştenii”, a declarat Nicușor Dan duminică, 24 iulie, la B1.

Consultantul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com ce șanse are Nicușor Dan să câștige un nou mandat ținând cont de contextul politic actual.

Susținerea politică, lipsită cu desăvârșire

Adrian Zăbavă susține că șansele lui Nicușor Dan sunt minime tocmai fiindcă nu se bucură de susținerea politică a niciunui partid important.

”În momentul de față șansele lui sunt minime tocmai din cauza lipsei susținerii politice. Mi-e greu să cred că un candidat poate câștiga Primăria Capitalei fără susținerea unui partid important. Nu s-a întâmplat niciodată până acum și nici nu se va întâmpla.

Am avut cazul Sorin Oprescu, independent, dar acolo a fost o înțelegere tacită cu PSD-ul. În consecință, fără susținerea unui partid important la alegeri, Nicușor Dan nu poate câștiga Primăria Capitalei, iar astăzi el nu are nici susținerea PSD, nici PNL, nici USR.

Nici realitatea din teren nu îi dă neapărat speranțe foarte mari pentru a câștiga un nou mandat. E pus sub presiune, are multe probleme care i se sparg în cap, nu pare că ne uităm la un primar în funcție care va câștiga fluierând al doilea mandat”, explică consultantul politic.

Alianța de dreapta invocată, sub semnul întrebării

Nicușor Dan a invocat susținerea unei alianțe de dreapta în declarațiile menționate anterior, însă acest scenariu nu pare unul probabil ținând cont de trecutul politic al alianței politice PNL-USR și de faptul că cele două partide nu mai au un interes comun.

”Astăzi, nu (n.r. - șansa să îl susțină o alianță de dreapta). Pentru că nu vedem care ar putea fi acea alianță de dreapta la care el face trimitere. O alianță PNL-USR, astăzi, cu doi ani înainte de alegeri, pare exclusă, cu șanse minime, atât prin contextul local, dar și prin ceea ce se întâmplă la nivel național cu partidele.

În momentul de față PNL este mult mai apropiat de PSD decât este de USR. Ar trebui să se schimbe multe până în 2024 ca ambii parteneri să treacă peste traumele guvernării împreună, ceea ce e greu de crezut.

Plus că nu există un interes comun care să aducă PNL și USR împreună. Anterior a existat: lupta împotriva PSD. Astăzi lupta împotriva PSD nu mai există, nu mai e o temă, nu mai există un electorat visceral împotriva PSD.

El (n.r. - Nicușor Dan) poate face trimitere la alianțe alternative, sau din partide mai mici. Așa cum arată lucrurile acum, mai degrabă ar fi vorba despre relația bună pe care pare că o are în continuare cu Ludovic Orban și cu membrii noului partid susținut de Orban. Să zicem că partidul lui Orban va face o alianță cu alt partid. S-a zvonit la început, nu știu dacă există un sâmbure de adevăr, că ar exista discuții în perspectiva alegerilor între Orban și Cioloș.

Chiar și așa, o coaliție formată din partide mici nu poate naște susținerea necesară pentru ca un candidat să câștige alegerile la Primăria București, locul cu cea mai mare reprezentativitate după președinția României”, mai explică Adrian Zăbavă.

Gabriela Firea rămâne principalul rival

Adrian Zăbavă susține că, deși Gabriela Firea mai are de trecut prin niște ”lupte interne de putere”, în momentul actual pare cel mai probabil contracandidat al lui Nicușor Dan. De asemenea, adaugă că, oricare ar fi numele acestuia, candidatul din partea PSD pornește cu cele mai ridicate șanse pentru Primăria Capitalei.

”Da (n.r. - Firea rămâne principalul rival), dar și Gabriela Firea are de trecut niște filtre interne și niște lupte de putere interne pentru a ajunge în poziția de candidat al PSD. Dar astăzi, cu doi ani înainte de alegeri, Gabriela Firea pare cel mai probabil contracandidat al lui Nicușor Dan.

Rămâne de văzut ce candidați își vor desemna ceilalți actori implicați. Dar e clar că cu o scenă electorală extrem de fragmentată: prezența lui Nicușor Dan, un candidat al PNL, unul al USR și unul al PSD, e clar că într-un astfel de scenariu candidatul PSD, indiferent că el se va numi Gabriela Firea sau nu, va pleca cu cele mai mari șanse în alegerile pentru Primăria București”, concluzionează Adrian Zăbavă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
#Nicusor Dan Primaria Capitalei, #Nicusor Dan primaria Bucuresti, #Nicusor Dan Gabriela Firea , #stiri Nicusor Dan