Nicusor Constantinescu, trimis in judecata in dosarul Siutghiol

Luni, 29 Iunie 2015, ora 13:00
3452 citiri
Nicusor Constantinescu, trimis in judecata in dosarul Siutghiol
Foto: captura YouTube Ziua de Constanta (Arhiva)

Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, a fost trimis in judecata, in stare de libertate, de procurorii DNA pentru abuz in serviciu in forma continuata, acuzatii ce i se aduc in dosarul Siutghiol.

Consiliul Judetean Constanta, condus de Nicusor Constantinescu, a achizitionat in 2011, in cadrul unui proiect finantat din fonduri europene, un elicopter "in scopul eficientizarii activitatii de salvare in cazul situatiilor de urgenta din zona de granita (judetul Constanta, Romania si Districtul Dobrich, Bulgaria) ", se arata in rechizitoriul DNA, conform unui comunicat de presa.

La data de 29 martie 2013, inculpatul Nicusor Constantinescu a atribuit unei societati comerciale, in mod nelegal, un contract de achizitie publica avand ca obiect o serie de servicii de operare a elicopterului, "prin incalcarea celor stabilite in caietul de sarcini, in care se prevedea ca aparatul de zbor trebuia folosit in cazul actiunilor de interventie in caz de urgenta" sustin procurorii.

Contractul a fost semnat "in pofida faptului ca SMURD formulase anterior o oferta privind operarea gratuita, conform scopurilor programului (salvare de vieti si interventii de urgenta), a elicopterului respectiv", se arata in comunicatul DNA.

Nicusor Constantinescu, sub control judiciar in dosarul in care e acuzat de un prejudiciu de 8 milioane de euro

Nicusor Constantinescu, despre noul dosar: Ce mai conteaza unul in plus?

La 1 iulie 2013, Nicusor Constantinescu a pus la dispozitie firmei respective elicopterul, desi ea "nu a fost niciodata parte semnatara a Acordului de parteneriat in baza caruia a fost obtinuta finantarea nerambursabila".

"Prin aceasta actiune, inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel a schimbat astfel beneficiarii directi ai investitiei, precum si destinatia aparatului de zbor respectiv. Pe aceasta cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonantat si platit, in mod nelegal, in perioada 05.07.2013 - 30.10.2014, din fondurile publice ale Judetului Constanta, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentand cheltuieli cu serviciile de intretinere si operare a elicopterului", se mai arata in comunicatul DNA.

Totodata se precizeaza ca pana in prezent, CJ Constanta nu a comunicat daca se constituie parte civila in procesul penal.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta.

Elicopter prabusit in lacul Siutghiol: Nicusor Constantinescu, dosar penal la DNA (Video)

Elicopterul s-a prabusit in lacul Siutghiol

In decembrie 2014, aparatul de zbor a fost implicat intr-un tragic accident aviatic, dupa ce cu o luna inainte fusese preluat de SMURD. Elicopterul s-a prabusit in lacul Siutghiol, cu patru persoane la bord, respectiv medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, care era insarcinata, pilotul Petre Corneliu Catuneanu si copilotul Ginel Claudiu Cracanel.

Toate cele patru persoane si-au pierdut viata in urma prabusirii elicopterului, iar operatiunile de cautare au durat peste 12 ore.

La cateva zile dupa accident, Nicusor Constantinescu, l-a acuzat pe secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, de miciuna in cazul elicopterului prabusit in lacul Siutghiol. Acesta a mai spus ca Arafat ca ar fi schimbat "abuziv" destinatia misiunilor elicopterului.

"In urma unei licitatii publice, a fost preluat in noiembrie 2014 de SMURD, fara acceptul meu, schimbandu-i-se destinatia pentru achizitia pe fonduri europene. Eu i-am zis 'domnule secretar de stat, sa va asumati raspunderea, pe semnatura, ca eu nu aprob asa ceva'. Dupa aia eu am fost plecat din tara, s-a schimbat destinatia abuziv, cat am fost eu in SUA", explica anul trecut Nicusor Constantinescu.

La scurt timp dupa accident, procurorii DNA Constanta au deschis un dosar penal legat de modul in care Consiliul Judetean Constanta a achizitionat, in 2013, elicopterul trecut ulterior la SMURD.

Elicopter SMURD prabusit in lac: Nicusor Constantinescu il acuza pe Arafat ca minte

Elicopter SMURD prabusit in lac: Nicusor Constantinescu, noi acuzatii pentru Arafat

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Nicusor Constantinescu trimis judecata Siutghiol, #Nicusor Constantinescu judecata elicopter Siutghiol , #DNA