Inca o condamnare pentru Nicusor Constantinescu: 4 ani de inchisoare cu executare

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 14:36
3815 citiri
Inca o condamnare pentru Nicusor Constantinescu: 4 ani de inchisoare cu executare
Foto: Razvan Chirita/Mediafax/Arhiva Hepta.ro

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost condamnat de Tribunalul Constanta la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul achizitiei unui elicopter pentru situatii de urgenta, in cadrul unui program transfrontalier.

Ulterior, elicopterul respectiv a fost preluat de SMURD si s-a prabusit in decembrie 2015 in Lacul Siutghiol din Mamaia, iar cele patru persoane aflate la bord si-au pierdut viata.

Constantinescu executa deja o pedeapsa de sapte ani si patru luni de inchisoare, dupa ce a fost condamnat definitiv in doua dosare.

Acum, Constantinescu a fost condamnat pentru abuz in serviciu in forma continuata. De asemenea, instanta a admis actiunea civila formulata de Judetul Constanta si de Consiliul Judetean Constanta, obligandu-l pe Nicusor Constantinescu la plata sumei de un milion de lei, reprezentand despagubiri civile.

Decizia Tribunalului Constanta nu este definitiva si poate fi atacata cu apel in termen de 10 zile de la comunicare.

In luna iunie 2015, Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata de procurorii DNA Constanta. Conform rechizitoriului, in anul 2011, in cadrul unui proiect finantat de Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania, Consiliul Judetean Constanta, prin Nicusor Constantinescu, a achizitionat un elicopter in scopul eficientizarii activitatii de salvare in cazul situatiilor de urgenta din zona de granita (judetul Constanta, Romania si Districtul Dobrich, Bulgaria).

La data de 1 iulie 2013, Nicusor Constantinescu a pus la dispozitia persoanei juridice elicopterul achizitionat din fonduri publice, desi firma respectiva nu a fost niciodata parte semnatara a acordului de parteneriat in baza caruia a fost obtinuta finantarea nerambursabila si a fost achizitionat elicopterul.

Astfel, Nicusor Constantinescu a platit in mod nelegal din fondurile Consiliului Judetean Constanta aproximativ un milion de lei, reprezentand cheltuieli cu serviciile de intretinere si operare a elicopterului.

In luna noiembrie 2014, Consiliul Judetean a transferat acest elicopter Inspectoratului Aviatiei Civile pentru a fi utilizat de catre SMURD. In acel moment, elicopterul avea efectuate aproximativ 180 de ore de zbor.

Pe 15 decembrie 2014, elicopterul s-a prabusit in Lacul Siutghiol din Mamaia, iar cele patru persoane aflate la bord - pilotul Petre Corneliu Catuneanu, copilotul Ginel Claudiu Cracanel, medicul Laura Vizireanu si asistenta medicala Gabriela Camelia Harton - au murit.

Nicusor Constantinescu executa o pedeapsa de sapte ani si patru luni de inchisoare dupa contopirea celor doua condamnari definitive primite, cea de cinci ani de inchisoare in dosarul Centrului Militar Zonal si cea de cinci ani din dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri.

El mai are si alte condamnari in prima instanta si alte dosare in care este judecat pe fond.

Nicusor Constantinescu este incarcerat la Penitenciarul Poarta Alba.

Citeste detalii si despre alte dosare de-ale lui Nicusor Constantinescu:

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Nicusor Constantinescu inchisoare elicopter , #inchisoare