Parlamentul reunit a votat revocarea lui Niculae Bădălău de la conducerea Curții de Conturi. Care a fost raportul de forțe VIDEO

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 14:32
5494 citiri
Parlamentul reunit a votat revocarea lui Niculae Bădălău de la conducerea Curții de Conturi. Care a fost raportul de forțe VIDEO
Arestarea lui Niculae Bădălău a provocat reacții în interiorul Curții de Conturi FOTO Facebook/Niculae Bădălău

Camera Deptaţilor şi Senatul s-au reunit luni, 5 decembrie, în şedinţă comună, pentru a vota revocarea din funcţie a lui Niculae Bădălău din funcția de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi, după ce fostul parlamentar PSD a fost arestat sub acuzaţia de luare de mită.

Comisiile de buget finanțe au votat anterior în unanimitate raportul de revocare.

Plenul reunit al Parlamentului a început ședinta la ora 14.00. Parlamentarii au votat revocarea din funcție a lui Bădălău cu 308 voturi Pentru și o abținere.

Deputații și senatorii vor vota deschis.

Bădălău şi-a preluat mandatul la Curtea de Conturi în octombrie 2020.

Reacția Curții de Conturi

Curtea de Conturi a specificat anterior că așteaptă ca autorităţile să soluționeze cazul vicepreședintelui Niculae Bădălău, reținut de DNA pentru dare de mită și trafic de influență, și că, potrivit legii, dacă fostul deputat PSD va fi trimis în judecată, abia atunci va fi suspendat din funcția de vicepreședinte al Curții.

Arestarea vicepreședintelui Curții de Conturi a României, Niculae Bădălău, a generat o reacție dură în interiorul Curții de Conturi a României.

Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER), sindicat afiliat la Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA), parte a CARTEL ALFA a anunțat că „se delimitează public de faptele de care este acuzat domnul Niculae Bădălău, vicepreședinte al Autorității de Audit și membru în Plenul Curții de Conturi, arestat recent în urma unei anchete a DNA”.

„Indiferent de rezultatul anchetei, nu putem accepta ca instituția noastră să fie asociată cu astfel de fapte infracționale.

Considerăm imperios necesar reabilitarea imaginii Curții de Conturi pentru a nu afecta activitatea acestei instituții, de o importanță vitală în ceea ce privește modul în care instituțiile publice ale statului utilizează fondurile publice și administrează patrimoniul public, astfel încât contribuabilul român să știe în permanență că impozitele și taxele pe care le virează statului sunt utilizate de ordonatorii de credite cu respectarea principiilor eficienței, eficacității, economicității și mai ales, a legalității și regularității”, a transmis Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România.

Sindicaliștii din Curtea de Conturi a dat asigurări că „auditorii publici externi din cadrul Curții de Conturi rămân fideli profesiei de auditor public extern și vor respecta prevederile legale și atribuțiile conferite prin lege instituției supreme de audit a satului român”.

Acuzațiile DNA

Fostul senator PSD Niculae Bădălău, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi a fost arestat preventiv, în urmă cu o săptămână. Curtea de Apel Bucureşti a admis propunerea DNA de arestare preventivă a lui Niculae Bădălău, măsura fiind dispusă pentru 30 de zile.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 27 noiembrie, a lui Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru dare de mită, în formă continuată, şi trafic de influenţă, şi a unei persoane fizice, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru dare de mită, coform DNA.

”În datele de 09.08.2022 şi 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind «Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…», estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăţi administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă. În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind «Înfiinţare reţea de alimentare cu apă …», inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme”, au susţinut procurorii.

Conform sursei citate, în acelaşi context, după ce, în 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea a 7% din valoarea contractului menţionat (4.903.959,97 lei fără TVA), dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă de la primăria respectivă, în 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.âÎn total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă 7% din valoarea celor două contracte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Studentul din Timișoara care și-a ucis iubita din gelozie rămâne după gratii. El ceruse să fie plasat în arest la domiciliu
Studentul din Timișoara care și-a ucis iubita din gelozie rămâne după gratii. El ceruse să fie plasat în arest la domiciliu
Mirel Dragomir, studentul la Medicină, din Timişoara, care în 22 martie şi-a ucis iubita, colegă cu el la aceeaşi facultate, a cerut să fie plasat în arest la domiciliu. Judecătorii de la...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#niculae badalau, #Niculae Badalau DNA, #arest preventiv, #Parlament, #plen reunit Parlament , #PSD