O nouă șansă pentru Niculae Bădălău să scape de arestul preventiv. Tribunalul Giurgiu, neînduplecat de fostul senator PSD

Miercuri, 25 Ianuarie 2023, ora 03:40
3291 citiri
O nouă șansă pentru Niculae Bădălău să scape de arestul preventiv. Tribunalul Giurgiu, neînduplecat de fostul senator PSD
Niculae Bădălău va încerca, miercuri, să îi înduplece pe judecători să îl elibereze din arest. FOTO: Ionuț Mureșan

Niculae Bădălău va fi adus la Curtea de Apel București miercuri, 25 ianuarie, unde se va judeca o contestație a fostului senator PSD împotriva deciziei Tribunalului Giurgiu, prin care i-a respins cererea de revocare a mandatului de arestare preventivă. Prin aceeași decizie, complicei lui Bădălău, Elena Matache, i s-a prelungit arestul la domiciliu.

Niculae Bădălău, fost vicepreședinte al Autorității de Audit din Curtea de Conturi, este acuzat de DNA pentru trafic de influență și dare de mită, după ce i-ar fi cerut unui primar de comună să-i dea un contract „cu dedicație” unei rude, în schimbul unei mite care reprezenta 7% din valoarea contractului, mai exact 170.000 de euro.

Din datele anchetei reiese că Niculae Bădălău voia să-l determine pe primar să repare rețeaua de apă a comunei respective cu aceeași firmă care o construise în urmă cu doar un an, adică firma rudelor fostului senator PSD. Cu alte cuvinte, tot cei care făcuseră prost lucrarea urmau să se ocupe de „reabilitarea” ei.

Bădălău și complicea lui au ajuns inițial după gratii, apoi Înalta Curte a considerat că Elena Matache poate fi judecată în arest la domiciliu.

Tribunalul Giurgiu îl ține în arest pe Nicolae Bădălău

Pe data de 10 ianuarie 2023, judecătorul a hotărât ca Niculae Bădălău trebuie să rămână în arest și i-a respins cererea de revocare a măsurii. Cu privire la Elena Matache, acesta va rămâne în continuare în arest la domiciliu.

  • „Respinge cererea de revocare a măsurii arestului preventiv, respectiv de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura preventivă a arestului la domiciliu formulată de inculpatul Bădălău Niculae.
  • Constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive a inculpatului Bădălău Niculae.
  • Menţine măsura arestării preventive a inculpatului Bădălău Niculae, dispusă prin încheierea din data de 28.11.2022 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul nr. 8232/2/2022 în baza căreia s-a emis MAP nr. 21/UP/28.11.2022.
  • Constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului la domiciliu dispusă faţă de inculpata Matache Elena.
  • Menţine măsura arestului la domiciliu a inculpatei Matache Elena, dispusă prin încheierea din data de 20.12.2022 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Giurgiu, în dosarul nr. 1977/122/2022/a1.1, definitivă prin încheierea nr. 637/CO –CP/27.12.2022 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II a Penală.
  • Impune inculpatei Matache Elena obligația de a nu părăsi imobilul din oraşul Bolintin Vale, (…) fără permisiunea judecătorului de cameră preliminară, pe durata măsurii. (…)
  • Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în sedinţa din camera de consiliu azi, 10.01.2023, ora 15.00”, se arată în minuta Tribunalului Giurgiu.

Lucrare „reabilitată” tot cu firma care a construit-o prost

Niculae Bădălău și Elena Matache au fost trimiși în judecată de DNA pe data de 16 decembrie 2022.

Judecata în procedura de cameră preliminară – în care se va discuta legalitatea administrării probelor – va avea loc la Tribunalul Giurgiu.

„În zilele de 09 august 2022 și 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un anumit contract unei societăți administrate de o rudă a inculpatului. Contractul viza „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă…,” fiind estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA. În schimbul acestui „serviciu”, inculpatul ar fi promis că va determina o persoană din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), asupra căreia a lăsat să se înțeleagă că are influență, să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de primăria respectivă”, arată procurorii DNA.

Practic, Bădălău voia ca reabilitarea rețelei de apă să fie făcută cu aceeași firmă care a construit-o cu un an înainte, iar lucrarea avea deja nevoie de reparații.

„Inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit primarului mai multe sume de bani pentru ca, în schimb, acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme. În același context, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% (170.000 euro) din valoarea contractului menționat mai sus, dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obțină pentru aceeași firmă, de la primăria respectivă. Ulterior, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă în legătură cu contractul în derulare”, mai arată procurorii DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Studentul din Timișoara care și-a ucis iubita din gelozie rămâne după gratii. El ceruse să fie plasat în arest la domiciliu
Studentul din Timișoara care și-a ucis iubita din gelozie rămâne după gratii. El ceruse să fie plasat în arest la domiciliu
Mirel Dragomir, studentul la Medicină, din Timişoara, care în 22 martie şi-a ucis iubita, colegă cu el la aceeaşi facultate, a cerut să fie plasat în arest la domiciliu. Judecătorii de la...
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
#Niculae Badalau DNA, #arest preventiv, #contestatie, #arest la domiciliu, #dare de mita, #trafic de influenta , #justitie