Liderul mafiei ”roșii”, scăpat de autoritățile române. Nicu Patron este căutat în toată Europa și protejat de temuți interlopi gruzini

Vineri, 16 Decembrie 2022, ora 03:45
9365 citiri
Liderul mafiei ”roșii”, scăpat de autoritățile române. Nicu Patron este căutat în toată Europa și protejat de temuți interlopi gruzini
Ion Gușan zis Nicu Patron, scăpat de autoritățile române, căutat în Franța FOTO Rise Project

Ion Gușan, un nume care celor mai mulți dintre români nu le spune absolut nimic, este unul dintre cei mai periculoși infractori, lider al rakeților moldoveni, coordonatorul unei ample rețele de traficanți de țigări și alcool de contrabandă, implicat în afaceri din sfera crimei organizate cu încrengături în aproape toată Europa, a fost dat în urmărire internațională de Poliția Română.

Este ultimul adăugat de pe lista infractorilor ”Most Wanted”, căutat inclusiv de autoritățile judiciare din Franța.

Ion Gușan, cunoscut mai degrabă drept ”Nicu Patron”, s-a aflat în custodia autorităților române, arestat și chiar condamnat în primă instanță la aproape 15 ani de închisoare într-un dosar de crimă organizată.

A scăpat însă de pedeapsă printr-o sentință definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție în data de 9 decembrie 2022.

Interlopul moldovean a beneficiat, alături de politicieni români inculpați în dosare de mare corupție, de urmările deciziilor CCR prin care s-a decis ca interceptările obținute de procurori de la SRI să fie eliminate din dosare.

Or cea mai mare parte a uriașului dosar realizat de DIICOT (în perioada 2011-2014) și care viza gruparea Patron se baza pe dovezile obținute de Serviciul Român de Informații în baza unor mandate de siguranță națională.

Amânarea, cadoul oferit de România temutului Nicu Patron

Ca urmare a excluderii din materialul probator a interceptărilor convorbirilor telefonice, judecătorii nu au mai putut lua în considerare la stabilirea situației de fapt nici probele derivate, respectiv declarațiile inculpaţilor în care oferă lămuriri cu privire la conţinutul concret al discuţiilor telefonice.

Cu alte cuvinte aproape tot probatoriul, care demonstra uriașa afacere de contrabandă organizată de gruparea Patron pe teritoriul României, a fost anulat. Consecința: Ion Gușan, alături de alti 15 indivizi, cetățeni moldoveni, dar și români, au fost achitați definitiv, iar în cazul unora s-a dispus încetarea procesului penal.

În timp ce la ÎCCJ încă se judeca dosarul ”Patron”, autoritățile judiciare din Franța cer omologilor români să dispună punerea în executare a mandatului european de arestare emis la data de 19.05.2022 de Procurorul Republicii de pe lângă Tribunalul Judiciar din Paris, pe numele persoanei solicitate Guşan Ion și cer predarea acestuia anchetatorilor francezi.

Pe 20 mai 2022, Curtea de Apel București admite solicitarea, dar amână predarea persoanei solicitate Guşan Ion, până la momentul soluţionării definitive a dosarului nr. 1750/2/2014* aflat la acea dată încă în judecată pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală.

Gușan, aflat la acea dată în libertate, profită și dispare fără urmă. Astfel că, în 9 decembrie 2022, când acest dosar s-a finalizat, autoritățile române nu l-au mai găsit pe Gușan la domiciliul său din comuna Chiajna, sat Dudu, județul Ilfov pentru a-l preda anchetatorilor francezi. Până la ultimul termen, raketul moldovean s-a prezentat la proces însoțit de avocatul său.

Profil de mare infractor, ”hoț în lege”, lider în mafia roșie

Cine este Ion Gușan alias Nicu Patron și cât de periculos este raketul moldovean

În 2014 DIICOT anunța percheziții în Prahova (comuna Blejoi) și Ilfov (comuna Clinceni) într-o anchetă care viza mai multe fabrici clandestine de țigări și alcool.

Era un ultim pas înainte de arestarea unei rețele de contrabandiști moldoveni care dezvoltaseră o afacere transfrontalieră de trafic de țigări. Ancheta a durat ani de zile, iar gruparea, din care făceau parte zeci de persoane, moldoveni și români, a fost urmărită pas cu pas în Moldova, România, dar și în alte țări din Europa unde își extinsese afacerea ilicită.

Cercetările au scos la iveală faptul că gruparea Patron reușise să atragă în ițele ei inclusiv cunoscuți oameni de afaceri din Prahova sau Constanța (Portul Constanţa Sud – Agigea), oameni politici, dar și pe fiul unui fost șef din Poliției și al unei judecătoare.

Politicieni și un fiu de șef de poliție, în ajutorul grupării Patron

În rechizitoriu apar numele lui Vlad Cosma, deputat la acea vreme, dar și al tatălui său, Mircea Cosma, președinte al CJ Prahova atunci. Legătura între cei doi a fost făcută de Răzvan Alexe, un nume notoriu, pe care l-am regăsit în multe alte dosare de corupție instrumentate de DNA Ploiești, în ”anii de glorie”.

Un alt nume cu notorietate, prin prisma funcțiilor deținute de părinții săi, a fost Daniel Trandafirescu. Este fiul Zinicăi Trandafirescu, judecător în Prahova și fost director al Penitenciarului de Femei de la Târgșor și al lui Ionel Trandafirescu, fost adjunct al Poliției Prahova.

Daniel era avocat și avea menirea, potrivit rechizitoriului, să ajute gruparea cu documentele necesare obținerii vizelor pentru ca cetățenii moldoveni (muncitori în fabricile clandestine și cărăuși) să poată intra ușor în România. Vlad și Mircea Cosma nu au fost acuzați în acest dosar, în schimb Daniel Trandafirescu și Răzvan Alexe au avut calitatea de inculpați alături de Gușan și grupul lui, achitați prin sentință definitivă în cele din urmă.

Periculosul Patron

Porecla ”Patron” nu are nicio legătură cu calitatea de administrator al vreunei societăți comerciale, în limba rusă având cu totul altă semnificație: ”cartuș” sau ”glonț”. Pentru a dovedi periculozitatea acestui om, procurorii DIICOT au explicat în rechizitoriu cu detalii demne de scenariu de film, încrengătura din care făcea parte Ion Gușan, lider al grupării infracționale care a făcut afaceri ilegale inclusiv pe teritoriul României, protejat de unele autorități locale.

În perioada 2011-2013 Gușan a strâns pe lângă el un grup de indivizi, mulți dintre ei sportivi de performanță în domeniul luptelor de contact. Întreaga activitatea a grupului a fost coordonată inițial integral de Gușan. Avea trecere în rândul infractorilor din fostul spațiu sovietic, iar ”greutatea” sa era dovedită prin faptul că era afiliat rețelei internaționale ”hoți în lege” (l. rusă – Vor V zakone).

Ce este Vor V zakone

”Este o organizaţie infracţională de tip mafiot, originară din teritoriile cuprinse în fosta Uniune Sovietică (în cazul de faţă stabilită în special în Republica Moldova), şi care operează de mai mult timp pe tot teritoriul Europei, grupare ce are ca scop a se folosi de forţa de intimidare derivată din legătura asociativă între membrii săi, pentru a săvârşi o gamă largă de infracţiuni grave, din sfera crimei organizate. În timp, diverşi membrii ai grupării Patron au intrat în atenţia organelor judiciare din România, Republica Moldova, Ucraina, dar şi a altor state europene (ex. Franţa, Italia, Germania), fiind cercetaţi pentru operaţiuni de trafic ilegal de persoane, migraţie ilegală, proxenetism, contrabandă cu produse contrafăcute, produse petroliere şi ţigarete, colectarea de taxe de protecţie, şantaj, spălare de bani, acordarea de împrumuturi cu camătă, extorcări de bani, activităţi violente şi reglări de conturi, acţiuni de jaf şi tâlhărie, precum şi coruperea unor funcţionari publici”, au explicat procurorii DIICOT în rechizitoriu.

Ion Gușan zis Nicu Patron a devenit ”hoț în lege” din anul 2000, iar titulatura îi oferă statutul de criminal cu grad superior, originar din spaţiul C.S.I. (Comunităţii Statelor Independente), responsabil pentru respectarea codului de legi al grupării, pentru organizarea bandei şi „judecarea” celor care încalcă disciplina în cadrul grupării infracţionale, precum şi pentru colectarea, evidenţierea şi distribuirea veniturilor realizate de fiecare dintre nucleele criminale aflate în subordine, indiferent de activităţile infracţionale specifice derulate de fiecare astfel de nucleu. În Europa, Vor V zakone este cunoscută drept mafia roșie și este pusă pe același calapod cu Yakuza, mafia italiana, triadele chineze etc.

Smotreaci

Gruparea Patron avea supraveghetori zonali (polojeneţ sau smotreaci în lb.rusă) care coordonau afacerile ilicite în Moldova, Ucraina, dar și în Italia (în special în Padova), Germania, Franţa etc. Acești ”smotreaci” supravegheau activitatea nucleelor grupării din fiecare țară, ierarhia fiind foarte bine stabilită.

În România, un individ de origine moldoveană, aflat în subordinea lui Patron, avea între altele, rolul să reprezinte interesele cercurilor din jurul investitorilor ruşi din România, ocupându-se iniţial de recuperarea de debite prin violenţă, şi treptat participând la unele intermedieri de importuri/exporturi de produse energetice şi/sau alimentare, precum şi la coordonarea de activităţi pe linia contrabandei şi contrafacerii de ţigări, prin intermediul legăturilor directe pe care le are cu unele nuclee criminale originare din spaţiul C.S.I., arată procurorii DIICOT.

În România, Nicu Patron și acoliții lui au dezvoltat afaceri în special pe linia traficului de țigări și alcool contrafăcut. Procurorii DIICOT au descoperit fabrici clandestine în Prahova la Blejoi, în Ilfov la Clinceni, dar și în județul Brașov, la Tărlungeni. Moldovenii schimbau frecvent locațiile unde fabricau țigările (în special Plugarul, dar și alte mărci mult mai cunoscute) tocmai pentru a evita să intre în vizorul autorităților. Căutau în special hale ferite de cartierele rezidențiale, dar nu neapărat în zone izolate.

Hoții în lege care au decis soarta lui Nicu Patron.

Fractura și judecata hoților în lege din mafia roșie

La un moment dat, între nucleele grupării Patron care activau în România (Prahova - Ilfov) s-a iscat un conflict, chiar o fractură, din cauza neînțelegerilor legate de împărțirea profitului. A fost un moment de cumpănă pentru lider, motiv pentru care acesta a apelat, conform uzanțelor mafiei, la medierea celorlalți ”hoți în lege”. Nume notorii din lumea infractorilor din spațiul CSI, precum temutul georgian Ciro Shonia, gruzinul Parpalia Kakhaber – zis KAHA, Uglava Georgi, au decis în favoarea lui Nicu Patron.

O mare parte dintre liderii grupări Patron, inclusiv șefeul lor, a fost arestată de autoritățile române în 2014. Procesul acestora s-a judecat la Curtea de Apel București, instanță care a și dat condamnări într-o primă fază. Ulterior s-a decis rejudecarea, iar dosarul a intrat într-un flux de amânări specifice justiției române, până ce faptele infractorilor au fost la un pas de prescripție.

În cele din urmă, cei mai mulți au scăpat cu achitări definitive. Rămâne de văzut în ce măsură autoritățile din Franța vor reuși prinderea și condamnarea lui Nicu Patron, scăpat de români, pe numele căruia există un mandat european de arestare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noi drone tip avion pentru Poliția de Frontieră Română. Misiunile la care vor fi folosite
Noi drone tip avion pentru Poliția de Frontieră Română. Misiunile la care vor fi folosite
Două drone de tip avion, cu decolare verticală, au intrat în dotarea Poliţiei de Frontieră, aceste aparate putând acoperi zone de până la 150 de kilometri. Poliţiştii de frontieră care...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#nicu patron, #urmarit general, #mafia, #contrabanda, #contrabanda tigari, #DIICOT, #Vlad Cosma, #Razvan Alexe, #raketi drumuri Ucraina , #DIICOT