Sarkozy: Sa nu ne dedicam sportului favorit al Europei, legalismul

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 15:38
1854 citiri
Sarkozy: Sa nu ne dedicam sportului favorit al Europei, legalismul
Foto: TVR Info

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a admis ca s-au facut mai multe greseli la infiintarea zonei euro si si-a avertizat omologii ca nu trebuie ca Europa sa se dedice legalismului, facand referire la impotrivirea multor membri fata de schimbarea tratatelor europene.

"Daca nu ajungem la un acord pana maine (vineri - n.red), nu va mai exista alta sansa. Sa nu ne dedicam sportului favorit al Europei: legalismul. Suntem aici pentru a face alegeri politice, nu pentru a explica texte legislative", a declarat Nicolas Sarkozy, intr-un discus sustinut la Congresul Partidului Popular European, in Marsilia, Franta.

"Mai avem doar cateva saptamani pentru a lua o decizie, pentru ca timpul lucreaza in defavoarea noastra. Trebuie sa regandim Europa. Daca nu suntem destul de curajosi, aceleasi cauze vor produce aceleasi efecte", a precizat Sarkozy.

Potrivit spuselor sale, s-au facut doua greseli foarte grave, in momentul infiintarii zonei euro. In primul rand, s-a cautat o moneda unica, fara a crea o guvernanta economica. "Timp de 10 ani, economiile din zona euro au mers spre divergenta si nu mai putem permite acest lucru", a comentat presedintele francez.

In al doilea rand, s-a permis intrarea in zona euro a unor state care nu erau pregatite pentru asa ceva. "La vremea respectiva, ne-am purtat ca niste oameni rupti de realitate, iar acele tari sufera acum si se confrunta cu multe greutati si vor continua sa sufere. Lectia este simpla: mai multa disciplina, mai multa guvernananta. Cred ca putem fi cu totii de acord asupra acestui fapt", a adaugat Sarkozy.

Presedintele francez sustine ca este normal si necesar sa existe un acord intre Germania si Franta, cele doua mari puteri economice ale zonei euro, chiar daca acest acord este riscant pentru propriul viitor politic in Franta, si cel al cancelarului Angela Merkel, in Germania.

"Nimeni nu trebuie sa fie suparat ca exista acord intre Germania si Franta, nu exista alta optiune", a spus liderul european.

Nu in ultimul rand, el a subliniat faptul ca, dupa intrarea Croatiei in Uniunea Europeana, vor exista 28 de state membre si toate ar trebui sa fie membre ale zonei euro, cu exceptia celor care au refuzat acest lucru, anume Marea Britanie si Danemarca.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#summit UE, #Nicolas Sarkozy, #criza zona euro, #criza datorii , #presedinte Franta