Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”

Joi, 29 Septembrie 2022, ora 03:05
4671 citiri
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul PNL pentru prezidențiale FOTO Facebook / Nicolae Ciucă

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în prezent este principala opțiune. Cu toate astea, conform analiștilor contactați de Ziare.com, liberalii testează apele.

Potrivit lui Ionuț Stroe, Nicolae Ciucă ar fi în prezent principala opțiune a liberalilor pentru prezidențiale.

”Nu trebuie să ne ascundem, în momentul de faţă Nicolae Ciucă este omul pe care ne bazăm, este principala opţiune a PNL şi cea mai la îndemână şi mai naturală, preşedintele partidului, prim-ministrul, este un om pe care îl apreciem. (...) Nicolae Ciucă este un om foarte riguros, pe termen lung activitatea acestui lider va fi foarte apreciată”, a afirmat Ionuț Stroe.

Liberalul a susținut apoi că premierul „va duce PNL acolo unde merită” și că va obține pentru un partid un scor de 30%. O opinie similară o are și președintele Senatului Alina Gorghiu, care a declarat la jumătatea lunii august că Nicolae Ciucă este favorit pentru a deveni candidatul partidului. „Este preşedintele partidului şi nu ai cum să nu îl vezi ca principalul candidat la funcţia pentru această demnitate în statul român”, a subliniat aceasta.

Jocuri politice

Întrebat despre șansele lui Nicolae Ciucă, analistul politic Radu Delicote a explicat pentru Ziare.com că este încă devreme pentru a se stabili concret un candidat, însă următoarele luni vor fi vitale.

„Cred că este devreme să discutăm despre alegerile prezidențiale. Nu neapărat devreme din perspectiva cronologică, mai sunt în jur de 24 de luni pană la viitoarele alegeri, dar devreme din perspectiva contextuală. Următoarele luni vor fi destul de importante pentru un bun manager de criza care poate fi premierul țării”, a notat Delicote.

O opinie similară are și politologul Alfred Bulai, care a precizat pentru Ziare.com că de obicei candidatul nu se anunță atât de devreme, pentru că-i poate afecta șansele de reușită

„În general nu trebuie să te dai candidat cu atât de mult timp înainte. Cu câțiva ani în urmă, Crin Antonescu nu doar că era candidat, toți peneliștii erau siguri că va fi președintele României. Săracul nu a prins nici măcar candidatura. Nu e bine cu atât de mult timp înainte. Uitați-vă și la Cioloș. Spunea acum un an de zile că va fi candidatul cu șanse al USR-ului, acum e pe drumuri. Toată lumea joacă cu mai multe variante, e ca la loto. Dacă joci cu mai multe variante șansele cresc semnificativ”, a explicat acesta.

Totodată, Bulai subliniază că PNL și PSD ar putea cocheta și cu ideea unui candidat unic. Deși cele două partide au exclus această variantă, nu au exclus candidaturi comune la celelalte tipuri de alegeri și nici că alianța nu va continua după 2024. De cealaltă parte, Delicote observă o atitudine tranzacțională între PNL și PSD.

„Desigur, realitatea este dinamică, sunt foarte multe necunoscute la mijloc (de ordin local, regional și chiar internațional), însă alegerile ar trebui să fie pe ultimul loc în prioritățile clasei politice, la momentul actual. Ce am văzut în parlament, felul tranzacțional în care se pune problema, ne arată, din păcate, contrariul”, a conchis analistul.

PSD cochetează cu Geoană

Din tabăra social-democraților, în ultimele luni se speculează din ce în ce mai des o posibilă candidatură a secretarului general adjunct al NATO Mircea Geoană. Acesta din urmă a vorbit despre acest subiect într-un interviu pentru Euronews, acolo unde a explicat că nu poate răspunde la această întrebare decât după ce își încheie mandatul de adjunct al secretarului general al NATO. Cu toate astea, fostul social-democrat nu a exclus această posibilitate.

”Atâta vreme cât sunt în această poziţie foarte importantă la NATO, voi da 100% din atenţia, energia şi talentul meu acestei funcţii. Este, cred, normal să te concentrezi pe munca importantă pe care o ai, pe încrederea pe care secretarul general mi-a dat-o şi pe încrederea pe care naţiunile aliate mi-au acordat-o. Acest lucru se va produce până în ultima zi a mandatului meu”, a spus Mircea Geoană.

Anterior, G4Media a relatat, citând surse politice, că Geoană îşi pregăteşte candidatura la prezidenţiale şi că deja s-ar fi format un comitet de sprijin pentru candidatura acestuia, de care s-ar ocupa în mod special soţia lui, Mihaela Geoană. Alegerile sunt în 2024, iar mandatul lui Geoană la NATO se încheie în octombrie 2023.

Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Principalul contracandidat al Maiei Sandu la prezidențiale, prorusul Igor Dodon, a scăzut în preferinţele alegătorilor, conform rezultatelor unui sondaj prezentat joi, 28 martie, de compania...
Lider PNL: Lucrăm la proiectul prezidenţial care să îl înglobeze pe Nicolae Ciucă. Ce spune acesta despre coaliția cu PSD
Lider PNL: Lucrăm la proiectul prezidenţial care să îl înglobeze pe Nicolae Ciucă. Ce spune acesta despre coaliția cu PSD
Cred în acest proiect prezidenţial, ni-l dorim, dar în situaţia în care vom merge împreună vom vedea / Oferta comună va include premier şi multe alte funcţii importante Purtătorul de...
#nicolae ciuca, #alegeri prezidentiale, #prezidentiale 2024, #PSD, #Mircea Geoana , #stiri Nicolae Ciuca