Ce nu s-a văzut la televizor de la învestirea guvernului Ciucă. Cum s-a ferit Florin Cîțu să apară lângă Ciolacu și cum a rămas PSD în ofensivă REPORTAJ

Joi, 25 Noiembrie 2021, ora 21:51
8390 citiri
Ce nu s-a văzut la televizor de la învestirea guvernului Ciucă. Cum s-a ferit Florin Cîțu să apară lângă Ciolacu și cum a rămas PSD în ofensivă REPORTAJ
Parlamentarii din coaliție nu au avut emoții la vot FOTO Ziare.com / Iulian Bîrzoi

Guvernul Ciucă a fost învestit joi, 25 noiembrie, după o ședință în care atât PSD cât și PNL nu au avut emoții asupra votului, fiind executivul care a primit cele mai multe voturi din ultimii ani. Cu toate astea, nu au lipsit atacurile și momentele de circ.

Încă de la prima oră parlamentarii coaliției PSD - PNL - UDMR păreau să fie relaxați, iar unii aleși își făceau fotografii de grup sau selfie-uri. Un ales PSD, înarmat cu un braț întreg de eugenii își îndulcea colegii de partid și făcea semne și liberalilor să vină să ia. De cealaltă parte, la grupul aleșilor de la PNL, fostul președinte al liberalilor Ludovic Orban se refugia în ultima bancă iar deputații și senatorii loiali acestuia veneau să-l salute unul câte unul.

Ludovic Orban aproape că nu s-a mișcat de pe scaun FOTO Ziare.com / Iulian Bîrzoi

În deschiderea dezbaterilor, premierul Nicolae Ciucă a ținut un discurs în care a făcut numeroase apeluri la unitate în interiorul coaliției, reamintind despre toate crizele pe care guvernanții le au de înfruntat. Cu toate astea, majoritatea parlamentarilor păreau să nu fie atenți. Dacă la ultimele voturi de învestirea discursul premierului desemnat era mai mereu întrerupt de huiduieli, acum situația a fost una liniștită.

În ciuda mesajelor lui Ciucă, președintele PSD Marcel Ciolacu a lansat în discursul său mai multe atacuri subtile la adresa liberalilor, precizând că „au fost doi ani pierduți, de încercări eșuate și instabilitate”, dar și la adresa președintelui Klaus Iohannis, precizând că „nu voi minți niciodată că am învins pandemia”. Discursul său a fost întrerupt doar de aplauzele frenetice ale parlamentarilor social-democrați. Printre acestea s-a auzit și vocea unui membru USR: „criminalilor!”.

Discursul lui Ciucă a fost ignorat de parlamentari FOTO Ziare.com / Iulian Bîrzoi

Violeta Alexandru a fost aplaudată de USR

De la opoziție cel mai puternic mesaj l-a avut vicepreședintele USR Dan Barna, care l-a „felicitat” pe Marcel Ciolacu pentru „achiziție” și că a „pus PNL-ul în buzunarul de la piept al PSD”. Barna l-a criticat și pe Klaus Iohannis, arătându-se surprins de faptul că președintele lipsește „de la această cumetrie tristă”.

Un discurs critic a venit și din partea fostului lider PNL București Violeta Alexandru care și-a atacat foștii colegi de partid, în special pe ministrul Digitalizării Florin Roman. „Mă uitam la Florin Roman cum îl aplaudă pe Ciolacu. Această imagine o să-mi rămână multă vreme. (...) Este urât ce se întâmplă în acest moment. Nu se poate. Rog pe toți liberalii care au coloană să se uite bine la ceea ce fac”, a afirmat aceasta, care, în mod surprinzător, a fost aplaudată de toată tabăra de la USR.

Atacul Violetei Alexandru nu a scăpat nepedepsit, iar în timpul votului, Florin Roman s-a deplasat la banca acesteia și a avut un schimb de replici cu aceasta. În timp ce Roman îi făcea semn cu degetul să aibă grijă, Violeta Alexandru bătea ostentativ din palme.

Cîțu n-a vrut să stea lângă Ciolacu

Cu toate că în urmă cu o zi președintele PNL Florin Cîțu a fost ales președinte al Senatului, acesta nu a stat în stânga președintelui Camerei Deputaților Marcel Ciolacu. În locul său a stat vicepreședintele Alina Gorghiu. Conform unor surse liberale, Cîțu prelua atribuțiile de președinte al Senatului pe 27 noiembrie, justificând astfel de ce nu a condus ședința de plen.

Cu toate astea, Florin Cîțu a lipsit de-a lungul întregii dezbateri, făcându-și apariția doar ca să voteze pentru învestirea guvernului.

Florin Cîțu a lipsit pe tot parcursul dezbaterii și a apărut doar la vot FOTO Ziare.com / Iulian Bîrzoi

După ce a votat, Cîțu a mai stat la câteva scaune distanțe de Ludovic Orban pentru a discuta cu mai mulți colegi din PNL, după care a plecat fără să atragă atenția.

Cîțu a dispărut la fel de subtil precum a apărut FOTO Ziare.com / Iulian Bîrzoi

„Armata” lui Raed Arafat

Senatorul independent Diana Șoșoacă a avut un nou discurs delirant în plenul Parlamentului, aceasta sugerând că șeful DSU Raed Arafat ar avea „o armată de afgani” care „va intra peste noi în case și ne va vaccina obligatoriu”. De asemenea, Șoșoacă a criticat PSD și PNL pentru faptul că au o singură femeie în guvern, însă a dat de înțeles că ministerul Familiei este unul important. „O să vă fac o vizită doamna Firea, sunt mult lucruri pe care trebuie să le rezolvăm”.

„Văd că tot îl păstrați pe Raed Arafat cu tot cu cei 90.000 de soldați care vor veni peste noi în case. Există legitimă apărare. Atunci avem dreptul să ne apărăm viața în legitimă apărare”, a mai afirmat Șoșoacă.

Scandal a făcut și co-președintele AUR George Simion. După începerea procedurii de vot, aflat într-un live pe Facebook, acesta a agasat mai mulți parlamentari de la PNL și PSD, dar și pe guvernanți.

O altă critică adusă guvernului Ciucă a fost că în executiv are o singură femeie FOTO Ziare.com / Iulian Bîrzoi

La finalul ședinței de plen, după ce s-a anunțat că guvernul Ciucă a fost învestit cu peste 300 de voturi, parlamentarii nu au aplaudat și nici nu s-au felicitat. Nu au dat semne însă nici că au fost surprinși, iar unul câte unul au ieșit din sală. Singurul care a rămas a fost Ludovic Orban, care, din ultima bancă, privea în gol.

”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 25 aprilie, într-o conferință de presă la Timișoara că ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. Afirmația...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#investire guvern ciuca, #guvernul ciuca, #alianta PNL PSD, #coalitie pnl psd, #Ludovic Orban PNL, #Florin Citu PNL, #Marcel Ciolacu PSD , #stiri Nicolae Ciuca