Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe

Duminica, 04 Decembrie 2022, ora 21:50 6581 citiri
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu vor face schimb de scaune în mai puțin de patru luni FOTO Hepta

Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că ar dori să păstreze unele portofolii.

Rocada de la Palatul Victoria urmează să aibă loc pe 25 mai 2023, atunci când actualul premier Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze, acesta fiind înlocuit de social-democratul Marcel Ciolacu. Pe lângă schimbarea de la fruntea Guvernului, conform protocolului, PSD și PNL urmează să facă schimb și de o parte dintre ministere.

„La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în Guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor Publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, se arată în documentul semnat pe 25 noiembrie 2021 de Florin Cîțu (PNL), Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR) și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian.

Ciolacu ar dori să păstreze anumite ministere

În ciuda protocolului semnat de partidele coaliției, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat la începutul lunii octombrie că ar dori o renegociere a protocolului astfel încât ministerele Transporturilor și Fondurilor Europene să nu mai facă rocada și să rămână la PSD, respectiv PNL.

„Va fi o discuție. Sunt prevăzute anumite modificări în acordul făcut, dar vor fi discuții aplicate și vom avea o decizie cât se poate de echilibrată. Ar trebui schimbat Ministerul Transporturilor cu Ministerul Fondurilor Europene. Din punctul meu de vedere, ambele ministere au ieșit dintr-o anchilozare. Cel puțin la Fonduri Europene ne-a ajutat Dumnezeu, în adevăratul sens al cuvântului. La Transporturi nu era atât de anchilozat (...) Depinde de decizie, fiindcă ar trebui să fie o rotație între cele două ministere. Dorim să stricăm ceva ce funcționează numai dintr-un orgoliu politic sau continuăm să consolidăm ceva ce funcționează?” a declarat Marcel Ciolacu într-un interviu.

De altfel, social-democrații au mai propus o dată o schimbare a ministerelor. Conform unor surse politice, după ce ministerul Apărării Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării, social-democrații au negociat cu liberalii să dea la schimb Apărarea pentru Ministerul Energiei condus în prezent de Virgil Popescu. Acesta din urmă a fost criticat de mai multe ori în trecut de către PSD.

Varianta schimbului Apărare - Energie a fost respinsă de către purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe, care preciza în urmă cu două luni că în prezent România trece prin prea multe crize pentru ca PNL și PSD să stea în negocieri.

„Dacă stăm în prag de iarnă cu crize suprapuse în domeniul energiei, inflaţiei, securitate, să repornim dialogul politic pentru a face acest lucru, ne înşelăm cu toţii şi cred că putem să pierdem timp preţios, tocmai, pentru a avea o abordare cât mai responsabilă a iernii care va începe în scurt timp. (..) În acest moment, continuitate în acţiunea guvernamentală, stabilitate şi responsabilitate sunt lucrurile care ar trebui să definească acţiunea guvernamentală. Nu cred că îşi permite cineva în momentul de faţă o perioadă lungă de negocieri politice sau reaşezare sau schimburi la nivel guvernamental”, a afirmat Stroe.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News