Premierul a depus memorandumul României pentru aderarea la OCDE: „Ne bucurăm că am făcut acest prim pas şi suntem încrezători”

Joi, 15 Decembrie 2022, ora 21:39
3420 citiri
Premierul a depus memorandumul României pentru aderarea la OCDE: „Ne bucurăm că am făcut acest prim pas şi suntem încrezători”
Premierul Nicolae Ciucă a susținut și o conferință de presă comună cu secretarul general al OCDE Mathias Cormann FOTO Facebook / Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a înmânat joi, 15 decembrie, memorandumul privind aderarea României la Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) către secretarul general al instituției, Mathias Cormann. La final, cei doi au susținut o conferință de presă.

"Înainte de finele anului, reuşim să înmânăm memorandumul iniţial. Este finalul primei etape şi începând din acest moment urmează partea prin care vom confirma tehnic şi vom răspunde la toate aspectele care vor fi prezentate comitetelor de specialitate ale OECD pentru clarificări şi pentru a prezenta progresul pe care noi l-am făcut pentru îndeplinirea standardelor OECD. Este un an dificil, este un context internaţional dificil, atât în planul securităţii, cât şi din punct de vedere economic, iar noi românii o ştim foarte bine, aflându-ne în vecinătatea războiului pe care Rusia, neprovocat şi ilegal, îl poartă împotriva Ucrainei. Ca atare, în toate demersurile pe care noi le-am întreprins am avut în vedere că prin acest proces de aderare avem ocazia de a lucra îndeaproape cu Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică şi avem ocazia de a învăţa şi a reforma întreaga societate la standardele OECD", a declarat premierul.

Nicolae Ciucă a adăugat apoi că guvernul de la București a pregătit o echipă pentru a se ocupa de OCDE

„Am mobilizat întreaga administraţie românească pentru un dialog structurat cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. De aceea, nu am venit cu mâinile goale acum, la Paris. În urmă cu câteva minute, i-am înmânat domnului secretar general Mathias Cormann, Memorandumul Iniţial pentru aderarea României la OCDE. Ne bucurăm că am făcut acest prim pas şi suntem încrezători că Memorandumul nostru oferă o bază solidă pentru următoarea etapă a drumului nostru către aderarea la OCDE”, a mai afirmat Ciucă.

Ce este OCDE

În prezent, OCDE are 38 de state membre, reprezentând democraţii consacrate şi economii consolidate. Împreună, statele membre OCDE asigură circa 70% din producţia şi comerţul global şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.În strânsă colaborare cu autorităţile publice, actorii economici şi sociali, precum şi reprezentanţii societăţii civile, OCDE stabileşte standarde internaţionale şi se axează pe promovarea de politici care au incidenţă pe majoritatea aspectelor vieţii publice a cetăţenilor - de la îmbunătăţirea performanţei economice până la crearea de locuri de muncă, de la promovarea sistemelor educaţionale eficiente până la combaterea evaziunii fiscale internaţionale.

OCDE facilitează schimbul de experienţă şi bune practici între ţări şi pune la dispoziţie datele, analizele şi expertiza proprie privind stabilirea politicilor publice.OCDE este un forum participativ, care dezbate experienţe naţionale, cu obiectivul de a determina cursul cel mai potrivit de acţiune pentru o anumită problemă.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#nicolae ciuca, #OCDE, #aderare ocde, #premierul Romaniei , #stiri Nicolae Ciuca