Nicolae Ciucă despre votul pentru Schengen: „Nu înţelegem poziţia inflexibilă arătată de Austria” VIDEO

Joi, 08 Decembrie 2022, ora 17:36
3248 citiri
Nicolae Ciucă despre votul pentru Schengen: „Nu înţelegem poziţia inflexibilă arătată de Austria” VIDEO
Premierul Nicolae Ciucă și-a arătat dezamăgirea după votul Austriei din Consiliul JAI FOTO Facebook / Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, 8 decembrie, după votul din Consiliul JAI referitor la aderarea României la Schengen, că mulţumeşte tuturor celor care au susţinut demersul, dar şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa consensului.

„În calitate de prim-ministru şi de cetăţean român, doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire faţă de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen. Vreau, în primul rând, să adresez mulţumiri tuturor partenerilor europeni din statele membre, Comisiei Europene, Parlamentului European, dar şi din agenţiile europene, care ne-au susţinut vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte şi cifre solide şi care au insistat să găsim împreună soluţii. Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porţile Spaţiului Schengen, ca o recunoaştere a pregătirii noastre, dar şi a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea graniţelor externe europene. Toate, cu o singură şi nejustificată excepţie, Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României”, a declarat, joi, Nicolae Ciucă.

El a mai spus că nu înţelege această poziţie inflexibilă a Austriei, însă România va relua procesul de aderare la Schengen.

„Această decizie rămâne fundamentată pe alegaţii bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naţionale, am folosit datele agenţiilor Uniunii Europene, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene.

Am recunoscut dificultăţile statelor membre care se află sub presiuni migratorii şi am acţionat întotdeauna solidar şi activ în a găsi soluţii în plan european. Numai împreună putem rezolva aceste probleme. Am avut propuneri concrete pentru partenerii noştri şi am lucrat intens cu Comisia Europeană să răspundem acestor preocupări. Regretăm şi sincer nu înţelegem poziţia inflexibilă de Austria. Mai mult ca oricând, în ultimul an România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securităţii europene. Nu în ultimul rând, etapele parcurse în acest proces relansat de aderare la Spaţiul Schengen au reconfirmat că cetăţenii români şi europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frontierele Uniunii şi asigură cooperarea poliţienească. Aşa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe, care sunt şi frontierele Uniunii Europene, pentru că e vorba în egală măsură de securitatea României şi a românilor, dar şi a celor europeni. Acest lucru a fost şi mai vizibil în acest context dificil generat de războiul de la graniţele noastre. România va continua să fie constructivă şi să lucreze pentru o veritabilă soluţie europeană”, a adăugat prim-ministrul.

Şeful Executivului a mai precizat că România va relua procesul de aderare la Spaţiul Schengen.

„Aderarea României rămâne obiectivul naţional strategic pe care îl avem şi vom continua toate discuţiile şi negocierile pentru atingerea acestui obiectiv. Vreau să mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest efort masiv, politic şi diplomatic, indiferent de culoare politică. Vreau, de asemenea, să mulţumesc mass-media pentru contribuţia la acest efort comun. Decizia de astăzi, chiar dacă o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm”, a conchis Ciucă.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#nicolae ciuca, #aderare Schengen, #premierul Romaniei, #vot austria schengen , #stiri Nicolae Ciuca