Nicolae Ciucă: „Traficul de persoane este un flagel global care se manifestă în cele mai nebănuite forme”

Joi, 18 Mai 2023, ora 17:48
1218 citiri
Nicolae Ciucă: „Traficul de persoane este un flagel global care se manifestă în cele mai nebănuite forme”
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit și despre efectele războiului din Ucraina FOTO Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, 18 mai, că traficul de persoane este un flagel global care se manifestă în cele mai nebănuite forme şi îi afectează pe cei mai vulnerabili dintre cetăţenii.

”Îmi face o deosebită plăcere să găzduiesc astăzi, la Guvernul României, ceremonia de semnare a Planului comun de acţiune în domeniul luptei împotriva traficului de persoane dintre Guvernul României şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Planul comun de acţiune reprezintă un moment extrem de important în contextul eforturilor noastre comune de prevenire şi combatere a criminalităţii. Face parte din viziunea şi strategia de dezvoltare a acestui domeniu pe care Guvernul României a asumat-o în ultimii 2 ani, prin care ne dorim ca România să fie o ţară ostilă traficanţilor de persoane şi o ţară sigură şi prietenoasă pentru victimele care au avut neşansa să fie exploatate”, a spus premierul în discurs.

Şeful Executivului a arătat că semnarea acestui document comun este şi expresia grijii şi preocupării pe care Guvernul României o are pentru cetăţenii săi mai vulnerabili şi expuşi riscurilor traficului de persoane, care trăiesc în România sau într-una dintre cele mai largi comunităţi din diaspora, respectiv cea din Marea Britanie.

”Traficul de persoane este un flagel global care se manifestă în cele mai nebănuite forme şi îi afectează pe cei mai vulnerabili dintre cetăţenii noştri, inclusiv un număr disproporţionat de mare de copii şi femei. Aproximativ 50 de milioane de persoane din întreaga lume sunt în prezent victime ale traficului de persoane. Iar aceste cifre sunt doar date estimative globale despre un fenomen care generează anual câştiguri ilegale de peste 150 de miliarde de dolari. Traficul de persoane este una dintre formele de criminalitate cu creştere accelerată inclusiv la nivel european, iar noile tehnologii, fluxurile migratorii şi criza Covid-19 au generat riscuri şi provocări suplimentare la nivel european şi internaţional. Traficanţii se adaptează constant şi adesea îşi schimbă metodele în timp real. Aceştia exploatează persoanele cu resurse insuficiente, pe cei neprotejaţi şi pe cei mai vulnerabili”, a spus premierul.

El a arătat că, de asemenea, conflictul din Ucraina a determinat milioane de persoane vulnerabile să îşi părăsească ţara.

”Exact aceste tipuri de situaţii de vulnerabilitate sunt adesea exploatate de traficanţi pentru a transforma în victime involuntare oameni aflaţi în situaţii dificile, pentru a-i forţa la prestarea de servicii sexuale în scop comercial, la muncă forţată sau servitute domestică”, a arătat prim-ministrul.

Nicolae Ciucă a menţionat că sunt doar câteva dintre motivele pentru care Planul de acţiune semnat astăzi vine să ofere soluţii şi direcţii de acţiune comune şi convergente între cele două state pe linia înţelegerii fenomenului traficului şi a noilor forme de exploatare; identificării traficanţilor şi a aducerii lor în faţa instanţelor de judecată; prevenirii traficului de persoane; identificării şi protecţiei victimelor traficului de persoane.

”Este imperios necesar să ne păstrăm angajamentul ferm de a lupta împotriva acestui flagel şi de a avea capacitatea şi disponibilitatea de a adresa această problemă pe toate cele trei paliere: prevenţie, combatere şi protecţie a victimelor”, a arătat premierul. Prim-ministrul a mai spus că ”Executivul României a asumat la cel mai înalt nivel răspunderea coordonării luptei împotriva traficului de persoane, iar mesajul meu este unul foarte clar: traficul de persoane este o formă de criminalitate faţă de care Guvernul României are toleranţă zero”.

”Mulţumesc Guvernului Marii Britanii pentru deschidere, pro-activitate şi colaborarea excelentă şi felicit semnatarii acestui Plan comun de acţiune, respectiv pe doamna Sarah Dines, Home Office Minister for Safeguarding, pe doamna Mădălina Turza, consilier de stat şi coordonator national anti-trafic şi pe domnul secretar de stat Bogdan Despescu, şef al Departamentului pentru Ordine şi Siguranţă publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru efortul şi determinarea domniilor lor şi a echipelor pe care le coordonează de a concretiza acest demers! Doresc, de asemenea, să mulţumesc domnului ambasador şi echipei sale pentru modul în care s-au implicat în elaborarea şi finalizarea acestui Plan”, a spus Nicolae Ciucă în final.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O membră a Congresului SUA de origine ucraineană propune reducerea ajutorului militar pentru Ucraina
O membră a Congresului SUA de origine ucraineană propune reducerea ajutorului militar pentru Ucraina
Reprezentanta republicană în Camerea Reprezentanților Victoria Spartz, singurul congresman american născut în Ucraina, a depus amendamente prin care solicită reduceri ale pachetului de ajutor...
Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
Directorul CIA, William Burns, a avertizat, joi, 18 aprilie, că, fără sprijinul SUA, Ucraina are slabe șanse să supraviețuiască și anul acesta atacului rusesc, potrivit CBS News. Ucraina...
#nicolae ciuca, #premierul Romaniei, #trafic de persoane, #razboi Ucraina , #stiri Nicolae Ciuca