Un an de când planează suspiciuni de plagiat asupra tezei de doctorat a premierului Ciucă. Emilia Șercan: ”A avut două mize mari”

Miercuri, 18 Ianuarie 2023, ora 14:38
4693 citiri
Un an de când planează suspiciuni de plagiat asupra tezei de doctorat a premierului Ciucă. Emilia Șercan: ”A avut două mize mari”
Nicolae Ciucă, premierul României FOTO Facebook/ Nicolae Ciucă

Jurnalista Emilia Șercan amintește că miercuri, 18 ianuarie, s-a împlinit un an de când a dezvăluit că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă este plagiată și a explicat cum a reușit să fie ”mai abil” decât Lucian Bode în mascarea urmelor.

Concret, Emilia Șercan arată că Nicolae Ciucă a blocat demersul pe două căi: Parchetul General și instanța.

”Prima cale: Parchetul General.

Dr. Ciucă cerea vitejește Comisiei de Etică a Universității Naționale de Apărare, care i-a oferit titlul de doctor, să îi verifice teza de doctorat chiar în ziua în care am dezvăluit plagiatul.

În următoarea săptămână, CNATDCU înregistra trei sesizări de analizarea a tezei lui dr. Ciucă. Varianta verificării era serios conturată.

Pe 27 ianuarie, deci la nouă zile după dezvăluirea plagiatului lui dr. Ciucă, la Parchetul General era înregistrat un dosar penal care viza încălcarea proprietății intelectuale de către acesta.

În aceeași zi, cu maximă celeritate, Parchetul General a început urmărirea penală in rem cu privire la infracțiunea de însușire, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor pe care a prezentat-o drept creație intelectuală proprie (art. 197, alin. 1, din Legea dreptului de autor).

Iarăși cu celeritate maximă, cinci zile mai târziu, un procuror de la Parchetul General descindea la UNAP, de unde a ridicat toate documentele originale referitoare la teza lui dr. Ciucă!

Ridicarea documentelor originale de la UNAP a blocat analizarea tezei de către Comisia de Etică a UNAP. O primă misiune îndeplinită.

Doar că, procurorul de caz nu s-a limitat la atât. Cu o zi înainte ca CNATDCU să constituie comisia de analiză a tezei, același procuror de la Parchetul General s-a dus și la CNATDCU de unde a ridicat copiile documentelor lui dr. Ciucă. O a doua misiune îndeplinită.

Astfel, toate urmele plagiatului au fost securizate sub pretextul existenței unui dosar penal.

Doar că fapta penală de care era acuzat dr. Ciucă era prescrisă deja de 14 ani, adică din 2008.

Deși a trecut un an de atunci, Parchetul General nu a putut să constate lucrul acesta și să închidă dosarul. Parchetul General se face că lucrează. Iar dr. Ciucă stă liniștit atâta timp cât inclusiv teza se află la Parchetul General și nu i-o poate analiza nicio instituție.

A doua cale: instanța

Pe 22 februarie, dr. Ciucă deschidea la Curtea de Apel București un proces prin care cerea suspendarea înregistrării sesizărilor de plagiat depuse la CNATDCU, suspendare pe care a obținut-o rapid, la 1 martie.

În luna mai obținea și anularea înregistrării cererilor după ce dosarul a fost dirijat, tot la Curtea de Apel București, prin „metoda coperta” la un anumit judecător, Marius Iosif, despre care G4Media scria anul trecut că e apropiat de PNL.

Și în privința repartizării acelui dosar la judecătorul Iosif, Parchetul General a deschis un dosar penal, în care ghiciți ce face? Lucrează!”, scrie Emilia Șercan pe Facebook.

Cele două mize ale lui Nicolae Ciucă

Emilia Șercan susține de asemenea că Nicolae Ciucă are două mize: nu numai să se păzească de o demisie, ci să își asigure și o candidatură curată la alegerile prezidențiale din 2024.

”Dr. Ciucă a avut două mize mari să arunce toate armele posibile în bătălia blocării analizării tezei sale plagiate la fel de evident decât cea a lui dr. Bode:

1. a dorit să scape de riscul de a primi un verdict de plagiat în timpul exercitării funcției de premier, decizie care i-ar fi putut vulnerabiliza poziția de șef al Guvernului și chiar să-i forțeze demisia.

2. sprijinit de președintele Iohannis, dr. Ciucă a început să viseze la o candidatură la președinția României în 2024.

Și, așa cum v-ați dat seama, cea mai puternică miză a lui dr. Ciucă era aceea de a se apăra de acuzația nedreaptă de plagiat, nedreaptă cam de dimensiunea graficului de mai jos”, mai scrie Emilia Șercan.

(Pagini cu conținut plagiat în teza de doctorat a premierului Ciucă FOTO PressOne)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#nicolae ciuca, #doctorat plagiat, #Emilia Sercan , #stiri Nicolae Ciuca