Marile ambiții ale premierului Ciucă înainte de a-i ceda fotoliul lui Marcel Ciolacu. Ce dosare importante vrea să închidă

Luni, 16 Ianuarie 2023, ora 21:50
7767 citiri
Marile ambiții ale premierului Ciucă înainte de a-i ceda fotoliul lui Marcel Ciolacu. Ce dosare importante vrea să închidă
În câteva luni liderul PSD Marcel Ciolacu va prelua scaunul de premier, ocupat în prezent de președintele PNL Nicolae Ciucă FOTO Hepta

Ultimele luni ale lui Nicolae Ciucă la conducerea Guvernului pot aduce finalizarea unor legi importante. În luna mai, potrivit protocolului coaliției PSD-PNL-UDMR, social-democrații vor prelua funcția de premier.

Nicolae Ciucă ar putea fi premierul care duce România în Spațiul Schengen, dacă Guvernul va reuși să convingă Austria să voteze pentru aderare și Suedia să pună votul pe ordinea de zi a Consiliului JAI.

De asemenea, Nicolae Ciucă ar putea finaliza legi importante, cum ar fi Legile Educației, despre care președintele Klaus Iohannis vorbește de aproape două mandate în proiectul „România Educată”. Până la rotativă, ar putea fi terminate și reforma salarizării sau reforma pensiilor speciale.

Legile educației, legea salarizării unitare sau pensiile speciale sunt jaloane în PNRR. Dacă nu vor fi adoptate, Guvernul riscă, de asemenea, să piardă bani europeni.

Schengen

În prezent, Suedia este țara care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, care stabilește agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne. Aici se votează extinderea Spațiului Schengen.

Următorul consiliu JAI, sub președinția suedeză va avea loc pe 9 martie. Atunci este și ultima șansă a lui Nicolae Ciucă de a fi premierul care duce România în zona de liberă circulație.

Doar că suedezii au anunțat că dosarul Schengen va fi pe agenda Consiliului JAI atunci când sunt îndeplinite condiţiile şi anume atunci când Austria îşi va schimba poziţia faţă de România şi când lucrurile vor fi clare cu privire la România şi Bulgaria.

Până atunci, rămân încercările diplomatice.

În perioada 25-27 ianuarie, va avea loc în Suedia reuniunea informală a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne.

De asemenea, în perioada 9-10 februarie, va avea loc Consiliul European.

Dacă până în martie nu se vor schimba lucrurile, în luna iunie președinția Consiliului UE va fi preluată de Spania. Tot în luna iunie va avea loc și o altă ședință a Consiliului JAI, iar spaniolii și-au arătat susținerea pentru aderarea României. Doar că atunci România va avea un premier de la PSD.

Legile Educației

Legile Educației, despre care președintele Klaus Iohannis vorbește de aproape două mandate în proiectul „România Educată”, ar putea fi finalizate în guvernarea lui Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a anunţat că au fost discuţii pentru finalizarea pachetului de legi ale educaţie pentru ca ele să poată intra în dezbaterea Parlamentului, odată cu începerea sesiunii parlamentare.

„În perioada următoare vom avea activităţi care vor viza pregătirea şi susţinerea proiectelor din Strategia pentru România Educată. Am discutat deja să finalizăm şi să agreem pachetul de legi ale educaţiei, urmând ca odată ce va începe noua sesiune parlamentară să avem asigurat pachetul de legi care va intra în dezbatere în Parlament”, a declarat Nicolae Ciucă.

Specialiștii din partide urmează să lucreze cu Ministerul Educației astfel încât Legile Educaţiei să poată fi adoptate de Guvern până pe 15 februarie. Parlamentul ar urma să le voteze până pe 15 martie, adică înainte să preia PSD șefia guvernului.

Pensiile speciale

Proiectul de lege pentru reforma pensiilor speciale bazată pe recomandările Băncii Mondiale a fost adoptat de Guvern la finalul anului și urmează să fie dezbătut și votat și de Parlament. Cu toate că reforma ar fi trebuit finalizată până la finalul anului 2022, Guvernul a negociat o amânare cu Comisia Europeană. Noul termen ar fi martie 2023. Asta înseamnă că în momentul în care inițiativa va fi adoptată și de Parlament, Nicolae Ciucă va fi încă premier.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a anunțat că Guvern proiectul de Lege privind pensiile de serviciu va fi supus aprobării în Parlament odată cu începerea dezbaterilor, de la 1 februarie 2023.

Principalele prevederi: reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile stabilite şi plătite în baza unor legi speciale, respectiv cele şase categorii de legi, două în domeniul justiţiei şi cele care vizează personalul navigant, Curtea de Conturi, diplomaţii şi pensiile militare. Reducerea cheltuielilor se va face, potrivit ministrului, prin ajustarea procentului de calcul de la 80% la 65% în majoritatea cazurilor, excepţie făcând magistraţii, care au protecţia deciziei Curţii Constituţionale.

La baza de calcul a veniturilor nu vor mai fi luate în considerare cele care nu au caracter permanent, ca de exemplu primele sau câştigurile de drepturi salariale "care se acordau în ultima lună" a anului. Totodată, la calculul pensiei nu se mai ia în considerare doar ultima lună, ci o perioadă de 12 luni, în cazul magistraţilor, din ultimii 10 ani, şi tot 12 luni pentru sistemul militar, în ultimii 5 ani.

Pentru magistraţi nu se vor mai permite perioada asimilate, perioada minimă asimilată care se va permite după publicarea proiectul de act normativ în Monitorul Oficial fiind de minimum 20 de ani, care va creşte gradual, an de an, până la până la 25 de ani. De asemenea, vechimea minimă s-a egalat cu vechimea minimă din sistemul de pensii publice, şi anume la 15 ani, iar la diplomaţi şi la personalul navigant a existat şi o creştere a vârstei de pensionare.

De asemenea, vârsta de acces la pensia de serviciu şi vechimea în serviciu au fost majorate. Astfel, vechimea în specialitate a crescut la minimum 15 ani, iar pentru sistemul de justiţie aceasta este de minimum 25 de ani, fără perioade asimilate. Procentul de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor brute din 12 luni consecutive de activitate, cu excepţia magistraţilor, potrivit deciziilor CCR.

Astfel, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, indiferent de vârstă, dar care au cel puţin 25 de ani vechime realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, însă cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.

Pensiile de serviciu ale magistraţilor, aflate în plată, se vor recalcula potrivit noilor reglementări în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a noii legi.

Şi funcţionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puţin 15 ani în structurile Parlamentului, pot primi pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. Aceasta nu va putea fi mai mare de nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile, precum şi indemnizaţia de conducere şi salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionării.

Rotativa guvernamentală

La finalul lunii mai 2023, Nicolae Ciucă va demisiona din funcția de premier iar în locul său va veni un reprezentant PSD, cel mai probabil Marcel Ciolacu. Pe lângă rotativa premierilor, cele două partide fac schimb și de o serie de ministere, în contextul în care social-democrații au dat semne că vor să păstreze unele portofolii.

Rotativa premierilor va reprezenta totodată ultima decizie importantă pe care o va lua Klaus Iohannis în calitate de președinte al României. Concret, după ce Nicolae Ciucă va demisiona din funcție, Iohannis va trebui să-l numească în funcție pe reprezentantul PSD-ului. Astfel, președintele Iohannis își va încheia mandatul așa cum l-a început din 2014: numind în funcție un premier PSD.

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat joi, 29 decembrie, că la sfârșitul lunii mai îi va pasa fotoliul de la Cotroceni către liderul PSD Marcel Ciolacu.

„În acordul pe care l-am agreat atunci când s-a constituit Coaliția am convenit ca rotirea să se facă la finele lunii mai și se va face rotirea așa cum am agreat”, a declarat Nicolae Ciucă. În urmă cu o lună și Marcel Ciolacu dădea asigurări privind respectarea acordului din coaliție. „Există o dată exactă. 25 mai este data la care se va face rotația, prin Parlament. Premierul demisionează, cade tot cabinetul, apoi se vine iar în Parlament cu noul premier și un nou program de guvernare”, a notat liderul PSD.

Pe lângă schimbarea de la fruntea Guvernului, conform protocolului, PSD și PNL urmează să facă schimb și de o parte dintre ministere.

La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în Guvern: vicepremierul din partea PSD, funcție ocupată în prezent de Sorin Grindeanu, va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL.

Ministrul Transporturilor din partea PSD ocupat de Sorin Grindeanu va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, deținut în prezent de Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor Publice din partea PSD Adrian Câciu va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției, deținut acum de Cătălin Predoiu.

Lider PNL: Lucrăm la proiectul prezidenţial care să îl înglobeze pe Nicolae Ciucă. Ce spune acesta despre coaliția cu PSD
Lider PNL: Lucrăm la proiectul prezidenţial care să îl înglobeze pe Nicolae Ciucă. Ce spune acesta despre coaliția cu PSD
Cred în acest proiect prezidenţial, ni-l dorim, dar în situaţia în care vom merge împreună vom vedea / Oferta comună va include premier şi multe alte funcţii importante Purtătorul de...
A fost sfințită Capela Ortodoxă din Parlament. Ciolacu: "Este mărturia rolului crucial pe care spiritualitatea îl are în viața noastră cotidiană" VIDEO
A fost sfințită Capela Ortodoxă din Parlament. Ciolacu: "Este mărturia rolului crucial pe care spiritualitatea îl are în viața noastră cotidiană" VIDEO
O capelă ortodoxă a fost amenajată în Palatul Parlamentului, la inițiativa președintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis (PSD). Capela e fost sfințită luni, 25 martie, de...
#nicolae ciuca, #marcel ciolacu, #Marcel Ciolacu premier, #rotativa guvernamentala, #coalitie psd pnl , #stiri Nicolae Ciuca