Ce studii au politicienii care stabilesc măsurile economice în România. Ciolacu a făcut master la 45 de ani

Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 22:14
7267 citiri
Ce studii au politicienii care stabilesc măsurile economice în România. Ciolacu a făcut master la 45 de ani
Premierul Ciucă și șeful PSD, Marcel Ciolacu FOTO / Facebook Nicolae Ciucă, Facebook Marcel Ciolacu

Deciziile sociale și economice din România se iau în aceste zile în interiorul coaliției de guvernare formată din PSD, PNL și UDMR.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și președintele PNL, Nicolae Ciucă, au declarat frecvent că deciziile se iau în coaliția de guvernare. Ulterior, Guvernul sau Parlamentul emis proiecte de lege pentru aceste decizii. Coaliția are majoritate stabilă în Parlament, așa că proiectele trec cu succes.

Ziare.com a analizat CV-urile principalilor decidenți din coaliție, președinții PSD și PNL. Premierul Nicolae Ciucă este militar de profesie, iar Marcel Ciolacu are studii în administrația publică.

Marcel Ciolacu va fi, cel mai probabil, următorul prim-ministru, începând cu luna mai 2023, când va avea loc rotativa guvernamentală în coaliția de guvernare.

Nicolae Ciucă, militar de meserie

Nicolae Ciucă e militar de carieră: în 1985 a terminat liceul militar din Craiova, apoi a făcut şcoala de ofiţeri din Sibiu (1988).

Începând cu anul 1990, a participat la mai multe cursuri de perfecţionare militară în ţară, apoi în SUA. În 1996, ia parte la prima misiune în afara graniţelor: ofiţer de Stat major în cadrul unei operaţiuni militare ONU în Angola, ţară măcinată de război civil.

În 2001, Nicolae Ciucă a condus batalionul ”Scorpionilor Roşii” la un exerciţiul multinaţional în Bosnia şi Herţegovina.

Între iunie 2002 şi ianuarie 2003, Nicolae Ciucă a fost comandantul batalionului românesc în misiunea din Afganistan, iar un an mai târziu a participat la războiul din Irak, una dintre cele mai importante operaţiuni militare ale armatei române moderne. În Irak, Ciucă a fost din nou în fruntea "Scorpionilor Roşii" în Bătălia de la Nasiriyah, din 2004, recunoscută drept prima luptă a militarilor români de după Al Doilea Război Mondial.

La 1 ianuarie 2015, preşedintele ales Klaus Iohannis l-a numit pe Nicolae Ciucă şef al Statul Major al Apărării, cea mai înaltă funcţie din ierarhia militară.

În noiembrie 2019, Guvernul Dăncilă pică prin moţiune de cenzură, iar Nicolae Ciucă îşi începe cariera politică, fiind numit ministru al Apărării în Guvernul Orban, la propunerea preşedintelui Iohannis.

Marcel Ciolacu, specializat în administrație publică

Potrivit CV-ului public de pe pe site-ul Camerei Deputaților, Ciolacu a absolvit în 1995 Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București. Între 2008 și 2009 a urmat un curs de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale la Colegiul Național de Apărare din București.

Între 2010 și 2012 a urmat un masterat în managementul sectorului public la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

Primul său loc de muncă potrivit CV-ului, a fost în perioada noiembrie - decembrie 2005, când a fost prefect interimar la Prefectura Județului Buzău. De atunci și până în prezent a ocupat mai multe funcții publice. Prima funcție în PSD a avut-o în 1996, când a fost vicepreşedinte al Organizaţiei de Tineret PSD Buzău.

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#nicolae ciuca, #marcel ciolacu, #coalitie de guvernare, #studii , #stiri politice