Ce declara generalul Nicolae Ciucă înainte de trecerea în rezervă. „Nu voi face politică. Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major”

Vineri, 22 Octombrie 2021, ora 10:09
10729 citiri
Ce declara generalul Nicolae Ciucă înainte de trecerea în rezervă. „Nu voi face politică. Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major”
Nicolae Ciucă, premierul desemnat FOTO Hepta

Nicolae Ciucă, desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de premier, spunea în urmă cu câțiva ani, în 2018, că exclude complet ideea de a intra în politică.

Generalul Nicolae Ionel Ciucă a declarat în 2018, când mai avea șapte luni din mandatul său ca Șeful Statului Major al Apărării până să treacă în rezervă, că nu intenționează să intre în politică.

„Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării… Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu.

Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică”, a declarat Şeful Statului Major în 23 iunie 2018, potrivit romania-actualități.ro.

Nominalizat de Iohannis pentru funcția de premier

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 21 octombrie, că l-a nominalizat pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, ca urmare a consultărilor pe care le-a avut cu partidele politice. Cunoscut și ca „generalul deșertului, Ciucă a mai ocupat această funcție interimar anul trecut, după demisia lui Ludovic Orban.

Născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj, Nicolae Ciucă a absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985, iar apoi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. Potrivit MApN, între 1993-1995, Ciucă a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite. În 2003 obţine titlul de doctor în ştiinţe militare, iar mai apoi urmează o serie de cursuri militare în SUA.

Timp de un an, între 1996 și 1997, Ciucă a fost ofițer de stat major în cadrul UNAVEM III, Angola, după care, între 1997 și 1998 a fost ofiţer de stat major în Biroul operaţii şi pregătire pentru luptă, Brigada 2 Mecanizată „Rovine”, Craiova. Mai apoi, Ciucă a fost comandant al Componentei Terestre la Exerciţiul multinaţional „Blue Danube 2000”; noiembrie 1998 – februarie 2001 – şef de stat major al Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, Craiova.

Nicolae Ciucă s-a înscris în PNL în octombrie anul trecut, iar la alegerile parlamentare a deschis lista senatorilor liberali din Dolj. În decembrie 2020, „generalul deșertului” a fost numit premier interimar după ce Ludovic Orban a demisionat din funcție ca urmare a rezultatului slab obținut de PNL la parlamentare, dar și pentru a face cale liberă unui nou premier agreat de coaliția de guvernare.

Ciucă este considerat a fi fidel vizavi de președintele Klaus Iohannis, și a fost în cărți anul trecut pentru funcția de premier deplin. În 2015, Ciucă a fost centrul unui scandal politic după ce Gabriel Leș, ministrul Apărării de la acea vreme, a încercat să-l schimbe pe Ciucă din funcția de șef al Statului Major General al Armatei. Șeful Statului i-a prelungit cu un an mandatul lui Ciucă, prin decret, care a fost contestat apoi de Leș în Justiție. Instanța a da însă dreptate „generalului deșertului”.

Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#nicolae ciuca, #premier, #politica , #stiri Nicolae Ciuca