Greva profesorilor amâna rotativa. Nicolae Ciucă nu își depune mandatul: ”Îmi asum în continuare responsabilitatea funcției de premier”

Vineri, 26 Mai 2023, ora 09:10
3653 citiri
Greva profesorilor amâna rotativa. Nicolae Ciucă nu își depune mandatul: ”Îmi asum în continuare responsabilitatea funcției de premier”
Premierul României, Nicolae Ciucă FOTO Guvernul României

Nicolae Ciucă, premierul României, a susținut o declarație de presă vineri, 26 mai, la momentul care ar fi trebuit să marcheze rotativa ministerelor și premierilor. Scurte declarații au avut și liderii PSD, Marcel Ciolacu, și UDMR, Kelemn Hunor.

Nicolae Ciucă a confirmat că nu își va depune mandatul până când nu este soluționată greva profesorilor, urmând ca rotativa să aibă loc ulterior, ”într-o perioadă de timp cât mai scurtă”. Afirmațiile sale au fost întărite de cele ale șefului PSD, Marcel Ciolacu.

Principalele declarații ale lui Nicolae Ciucă:

”Am stabilit la nivel politic că trebuie să facem în așa fel încât să continuăm să asigurăm coerența stabilității politice și la jumătatea acestei perioade să-mi depun mandatul și el să fie preluat de către domnul Marcel Ciolacu.

Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul în condiții în care situația se menținea la un anumit echilibru. Ținând cont că, așa cum până acum am găsit soluții, după discuțiile pe care le-am avut la nivelul coaliției, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învățământ, să menținem acest dialog astfel încât să găsim soluții pentru problemele îndreptățite ale profesorilor și să facem în așa fel încât să găsim soluții, însă aceste probleme sunt acumulate în 30 de ani, nu se pot rezolva printr-o decizie.

Această coaliție și-a asumat dezvoltarea sistemului de educație. Am alocat în acest sens sume considerabile. (...) În acest moment nu ne putem asuma să dezechilibrăm întreg bugetul de stat. Vom continua să menținem dialogul cu sindicatele. (...)

Educația și sănătatea sunt domeniile prioritate pentru guvernul acesta sau oricare altul care își va asuma responsabilitatea.

În aceste condiții, am convenit ca până la soluționarea acestor probleme să nu îmi depun mandatul și să îmi asum în continuare responsabilitatea funcției de premier. Sper ca astfel, într-o perioadă de timp cât mai scurtă, să putem să punem în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliției”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ulterior, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a preluat cuvântul:

”Înaintea discuțiilor politice, trebuie să ne asumăm împreună asumarea problemelor din societate, mai ales că o grevă generală presupune o încărcătură emoțională. Consider că decizia luată de noi este una corectă. (...)

Repet, cred că este decizia corectă să nu intrăm în discuții politice până când nu rezolvăm această grevă a profesorilor, urmând să găsim ulterior cel mai bun calendar pentru a se face rotația”, a declarat Marcel Ciolacu.

Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat duminică, 21 aprilie, la evenimentul de lansare a candidaţilor PNL pentru alegerile locale din Maramureş, că liberalii trebuie să iasă să...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#nicolae ciuca, #rotativa guvernamentala, #greva profesori , #stiri Nicolae Ciuca