Ministrul Apararii: Toti militarii trebuie sa beneficieze de pensie de serviciu, nu doar cei care au fost in teatrele de operatii

Duminica, 09 Februarie 2020, ora 12:29
12747 citiri
Ministrul Apararii: Toti militarii trebuie sa beneficieze de pensie de serviciu, nu doar cei care au fost in teatrele de operatii
Foto: Facebook/ Nicolae Ionel Ciuca

Ministrul Apararii, generalul in rezerva Nicolae Ciuca, sustine ca Armata nu trebuie separata in cei care au fost in misiuni si cei care nu au fost. "Noi nu puteam sa mergem in misiuni in daca nu erau cei din tara care sa ne sprijine in executarea misiunilor", declara Ciuca.

Afirmatiile sunt facute in contextul in care in spatiul public a fost vehiculata ideea ca de pensia militara sa beneficieze doar cei care au fost in teatele de operatii. Nicolae Ciuca a luptat in Afganistan si apoi in Irak in fruntea Batalionului 26 Infanterie, cunoscut drept Scorpionii Rosii. El a condus trupele romanesti in batalia de la Nassiria (Irak, mai 2004), prima batalie la care soldatii romani au fost combatanti activi dupa al doilea razboi mondial.

"Precizez ca pentru a sustine un militar in teatrele de operatii este nevoie de 9 -12 oameni in activitatile de suport. Noi nu ne putem indeplini misiunile, oriunde am fi, fara sa ne bucuram de tot ceea ce inseamna liniile de suport logistic, liniile de suport tehnic, liniile de suport moral, care au o componenta considerabila in ceea ce inseamna succesul actiunii militare.

Sper ca pentru mine sa fie ultima data cand fac precizarea ca armata nu trebuie separata in cei care au fost in misiuni si cei care nu au fost. Noi nu puteam sa mergem in misiuni daca nu erau cei din tara care sa ne sprijine in executarea misiunilor," explica Nicolae Ciuca, intr-o postare pe Facebook.

"Logistica se face si in teatrul de operatii"

Ministrul arata ca pericolul si tot ceea ce inseamna cadrul de desfasurare a actiunii militare este asumat de fiecare dintre militari, inclusiv de logisticieni, pentru ca logistica se face si in teatrul de operatii.

"Cei care ies in misiune executa partea pur operativa a actiunii militare dar, inca o data, si acolo exista elementele de sprijin - logistic, tehnic, medical, personal, comunicatii si informatica si asa mai departe, care sunt acolo, in teatru.

Faptul ca executa misiunea dintr-o anumita locatie, un pic mai "safe" (in siguranta - n.red.), cum se spune, asta nu inseamna ca nu impartasesc aceleasi elemente de pericol," afirma generalul in rezerva.

Nicolae Ciuca arata ca potrivit legii, cei care ies la pensie in uniforma militara pe baza legii, nu depasesc salariul net in plata la iesirea la pensie.

"Militarii nu au pensie speciala. Militarii, de la Alexandru Ioan Cuza incoace, beneficiaza de pensie militara de serviciu," conchide ministrul Apararii.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Nicolae Ciuca pensii militare, #Nicolae Ciuca general rezerva, #ministrul Nicolae Ciuca , #ministrul Apararii