Negocieri în miez de noapte la Vila Lac. Nicolae Ciucă și Florin Cîțu nu s-au înțeles cu liderii PSD SURSE

Marti, 26 Octombrie 2021, ora 20:22
7749 citiri
Negocieri în miez de noapte la Vila Lac. Nicolae Ciucă și Florin Cîțu nu s-au înțeles cu liderii PSD SURSE
Nicolae Ciucă, premierul desemnat FOTO Hepta

O întâlnire secretă între reprezentanți PSD și PNL a avut loc marți seara pentru a discuta soarta guvernului.

UPDATE 21.00 Discuțiile de la Vila Lac s-au finalizat fără ca cele două părți să ajungă la o înțelegere. Liderii PSD au respins toate solicitările reprezentanților PNL, nefiind de acord cu susținerea unui guvern minoritar.

Discuțiile au durat mai puțin de o oră.

Textul inițial: La întâlnire participă președintele PSD, Marcel Ciolacu, prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu, premierul desemnat Nicolae Ciucă și președintele PNL, Florin Cîțu.

Potrivit digi24.ro, liderii celor două partide au două scenarii pe masă: guvern minoritar susținut de PSD și cooptarea PSD la guvernare.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a trimis marți o scrisoare liderilor partidelor parlamentare în care le propune un „armistițiu politic” pentru următoarele luni. Ciucă speră să găsească astfel susținere parlamentară la USR și PSD pentru învestirea unui guvern minoritar PNL-UDMR. Premierul desemnat recunoaște în document că se află într-un „blocaj sever”.

Social-democraţii i-au mulţumit premierului desemnat Nicolae Ciucă pentru că a răspuns apelului social-democraților la un armistiţiu politic în vederea traversării crizei sanitare, economice şi sociale, însă consideră că pentru succesul unui astfel de acord este nevoie de efortul conjugat al întregii clase politice, arată un comunicat de presă al partidului.

„PSD a fost primul partid care, de mai bine de un an, a tot cerut politicienilor puterii, în repetate rânduri, pacturi şi armistiţii pentru sănătatea românilor”, mai indică sursa citată.

Ce strategii au cele două partide

Încercând să strângă o majoritate parlamentară, premierul desemnat Nicolae Ciucă e sabotat chiar de conducerea PNL. De cealaltă parte, baronii PSD îl împing pe Marcel Ciolacu să voteze guvernul Ciucă, pentru a-l putea acuza apoi că a făcut blat cu Iohannis.

Cel care încearcă să blocheze ascensiunea lui Nicolae Ciucă spre Palatul Victoria e chiar liderul PNL Florin Cîțu, susțin surse politice pentru ziare.com. Cîțu speră că Ciucă nu va strânge o majoritate parlamentară iar el va fi a treia propunere de prim-ministru. De asemenea, Cîțu și-a anunțat colegii de partid că e dispus să ajungă la anticipate în cazul în care PSD și USR nu votează un guvern minoritar. De altfel, Cîțu se opune ca Nicolae Ciucă să refacă alianța de guvernare cu USR sau să accepte miniștri PSD în guvern.

Iar fără voturile USR sau PSD, guvernul Ciucă nu poate trece de Parlament. Potrivit surselor citate, Florin Cîțu s-a opus chiar și în discuțiile cu președintele Klaus Iohannis ca Nicolae Ciucă să accepte refacerea coaliției de guvernare sau o alianță la vedere cu PSD. “Cîțu va juca până la capăt. El încă speră că poate deveni premier. În momentul în care Ciucă ajunge prim-ministru, Florin Cîțu va rămâne fără putere, pentru că partidul și guvernul vor fi controlate de Iohannis”, susține unul dintre vicepreședinții PNL.

La PSD, Marcel Ciolacu e sabotat chiar de apropiații săi, care în discuțiile individuale îl împing să accepte guvernul Ciucă, apoi spun în partid că Ciolacu execută ordinele lui Iohannis. Un sondaj intern arată că aleșii locali ai PSD resping învestirea unui guvern minoritar PNL-UDMR. Potrivit unor surse politice, Paul Stănescu și Gabriela Firea așteaptă primul pas greșit făcut de Ciolacu pentru a încerca să-l debarce. Pentru a ieși din ambuscadă, Marcel Ciolacu i-a cerut lui Nicolae Ciucă mai multe ministere, însă Florin Cîțu și Dan Vîlceanu s-au opus ca PSD să intre la guvernare. Acum, Ciolacu speră că Ciucă va bate palma cu USR, iar PSD va rămâne în opoziție.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#intalnire, #secereta, #PNL, #PSD, #negovcieri, #guvern, #nicolae ciuca , #stiri Nicolae Ciuca