Zonă „crepusculară” la Guvern. După exemplul președintelui Iohannis, premierul Ciucă și ministrul Bode se întrec în economisirea energiei electrice

Vineri, 21 Octombrie 2022, ora 14:30 2126 citiri
Nicolae Ciucă a declarat că în biroul său jumătate din lumini sunt stinse. FOTO: Facebook / Nicolae Ciucă

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a afirmat vineri, la Arad, că a luat măsura reducerii la 50% a funcţionării instalaţiilor de iluminat din biroul său şi din încăperile adiacente, pentru reducerea consumului de energie. Și Lucian Bode face economie de electricitate la MAI, iar șeful statului, Klaus Iohannis, folosește cumpătat agentul termic.

„La mine în birou şi în încăperile adiacente biroului funcţionează 50% din instalaţiile de iluminat. Mai mult decât atât, din evaluările pe consumul de energie se constată o scădere a consumului de energie între 5 şi 10%. Sunt anumite evaluări care spun că este posibil să scădem până la 15%. M-aş bucura ca această scădere a consumului să fie din măsurile de conştientizare pe care am încercat să le inducem la nivel instituţional, dar de asemenea, cred că este şi o măsură de conştientizare proprie, individuală astfel încât acest consum să scadă şi să nu fie din scăderea activităţii economice, care ar produce un impact în ceea ce înseamnă menţinerea echilibrului economic”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a dat exemple de măsuri de reducere a consumului de curent prin înlocuirea becurilor cu unele eficiente, dar şi oprirea iluminatului mural pe timpul nopţii. Astfel, se analizează reducerea orei la care se opreşte iluminatul Guvernului de la ora 24:00 la ora 22:00.

Cum face economie Lucian Bode la MAI

Totodată, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a spus că la nivelul ministerului pe care îl conduce se analizează coordonarea activităţii astfel încât angajaţii să nu mai rămână la birouri după ora 18:00.

„Economisim energie electrică prin folosirea unui număr de consumatori mai mic. Şi Ministerul Afacerilor Interne are sediul central într-o clădire veche unde avem, cred, mii de corpuri de iluminat. De asemenea, am gestionat chestiuni legate de programul de lucru pentru că o să vină iarna, trecem la ora de iarnă şi o să fie nevoie de mai multă lumină, de mai multă energie şi ne-am gândit cum să gestionăm lucrurile în aşa fel încât să nu fie nevoie să rămânem după orele 17:00-18:00, cu excepţia activităţilor unde necesită program 24 de ore din 24, 7 zile din 7”, a evidenţiat ministrul Lucian Bode.

Exemplul personal al președintelui Iohannis

Declarațiile premierului și ale șefului MAI vin după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, că a luat măsuri pentru a economisi, în contextul crizei energetice și că, personal, întotdeauna a evitat risipa.

„Nu am niciodată o temperatură exagerat de mare în casă, nici temperatura apei calde nu este foarte mare. Electricitatea se foloseşte atunci când chiar trebuie şi nu ca să iluminăm grădina, etc. Sunt multe chestiuni mici dar care însumate se văd şi la bani, adică plăteşti ceva mai puţin”, a precizat el.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News