Luna de miere a Guvernului Ciucă. Analist: „Fără o serie de măsuri cu impact direct, drumul către o falie între partenerii de guvernare e drept”

Joi, 25 Noiembrie 2021, ora 18:20
2723 citiri
Luna de miere a Guvernului Ciucă. Analist: „Fără o serie de măsuri cu impact direct, drumul către o falie între partenerii de guvernare e drept”
Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis FOTO Gov.ro

Analistul politic Radu Magdin a declarat joi, 25 noiembrie, că Guvernul Ciucă, dacă va reuşi să livreze rapid măsuri socio-economice, are şanse să treacă peste iarnă la un nivel de încredere constant.

"Dacă Guvernul va reuşi să livreze rapid şi eficient în materie de măsuri concrete, mai ales de natură socio-economică, are şanse reale să treacă peste iarnă la un nivel de încredere constant. Însă, dacă după această lună de miere, pe care o anticipez undeva la maximum trei săptămâni, Guvernul nu reuşeşte să bifeze o serie de măsuri cu impact direct, mă tem că vom asista la o presiune crescândă din partea societăţii, inclusiv pe fondul nervozităţii create de lunga perioadă de negociere. Şi, de aici, drumul către o falie între partenerii de guvernare este unul drept", a explicat analistul.

În opinia sa, pe termen scurt, PNL este "marele pierzător", pentru că este încă "măcinat" de conflicte interne şi se confruntă cu posibilitatea reală ca alţi lideri să îl urmeze în timp pe Ludovic Orban, "care nu ar trebui subestimat".

"Tot pe termen scurt, câştigătorul ar putea fi considerat PSD, dacă acest Guvern reuşeşte să livreze, repet, cât mai repede. Pe termen mediu, PNL şi PSD ar putea să câştige sau să piardă în mod egal, tocmai pe mâna măsurilor promise, dar şi a unei posibile lipse de coeziune între membrii Guvernului, ce va sta inclusiv sub semnul rotaţiei aşteptate. În esenţă, cât se poate construi într-un mandat fără continuitate? UDMR rămâne, în continuare, cel mai cerebral partid, care a trecut peste această criză fără probleme de imagine. În opoziţie, se conturează doi jucători importanţi: USR şi AUR, dar care vor avea drumuri diferite în retorica de opoziţie politică", a arătat Radu Magdin.

Potrivit acestuia, disensiunile între partidele care alcătuiesc actuala coaliţie vor apărea dacă Guvernul va pierde trenul impresiei actuale de stabilitate sau dacă va confunda apatia de moment a opiniei publice cu încredere electorală.

"Disensiuni pot să apară atunci când interesele celor trei grupări de la nivelul cabinetului guvernamental devin divergente. Pentru că avem aceste trei grupări mari în Guvernul Ciucă - aripa PNL-Cîţu, aripa preşedintelui Iohannis şi aripa PSD - care vor continua să aibă resentimente şi interese divergente", a explicat analistul.

Opoziţia va "contoriza" în perioada următoare puncte electorale, în funcţie de comportamentul coaliţiei de guvernământ, a completat Radu Magdin.

"În general, opoziţia dacă este coerentă şi articulată, va creşte în ochii electoratului, timp este suficient, dar şi miza pe măsură: cine câştigă în 2024, câştigă tot. Este matematică politică simplă. Totul ţine de cât de repede şi în ce măsură, iar factorul principal în această ecuaţie este comportamentul coaliţiei de guvernământ, apetenţa pentru compromis şi rezultatul real al guvernării", a mai explicat el.

Magdin a afirmat că, "la cum arată lucrurile astăzi", nu crede că vor fi organizate alegeri anticipate la primăvară.

"Însă, în politică niciodată nu spui niciodată. Totul ţine de echilibrul din Cabinetul PSD-PNL-UDMR şi de ambiţia reală de a recupera aceste luni pierdute", a încheiat analistul.

Cabinetul Nicolae Ciucă, care a primit, joi, votul de încredere al Parlamentului, cu 318 voturi "pentru" şi 126 "împotrivă", a depus jurământul la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#nicolae ciuca, #PNL, #Florin Citu, #Marcel Ciolacu PSD , #stiri Nicolae Ciuca