Cum arată guvernul minoritar Ciucă cu care PNL și UDMR vor merge în parlament. Bușoi la Transporturi, Predoiu la Justiție

Vineri, 29 Octombrie 2021, ora 00:09
12601 citiri
Cum arată guvernul minoritar Ciucă cu care PNL și UDMR vor merge în parlament. Bușoi la Transporturi, Predoiu la Justiție
Audierea miniștrilor propuși și votul ar urma să aibă loc săptămâna viitoare FOTO Hepta

Președintele Klaus Iohannis și liderii PNL au decis joi noapte, la întâlnirea de la Vila Lac, să meargă mai departe cu varianta unui guvern minoritar alături de UDMR. Din numele propuse pentru ocuparea portofoliilor se remarcă Cristian Bușoi la Transporturi și Cătălin Predoiu la Justiție. Rareș Bogdan nu a primit un minister.

Audierea miniștrilor propuși și votul ar urma să aibă loc la începutul săptămânii viitoare.

Astfel, Guvernul Ciucă îl va avea ca vicepremier pe Kelemen Hunor. Potrivit unor surse politice, restul ministerelor se împart astfel:

PNL

Ministerul Apărării Naţionale: Simona Cojocaru

Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu

Ministerul Finanțelor Publice: Dan Vîlceanu

Ministerul Afacerilor Interne: Lucian Bode

Ministerul Educației: Sorin Cîmpeanu

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: Raluca Turcan

Ministerul Energiei: Virgil Popescu

Ministerul Agriculturii: Daniel Constantin

Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu

Ministerul Transporturilor: Cristian Bușoi

Ministerul Sănătăţii: Nelu Tătaru

Ministerul Justiției: Cătălin Predoiu

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizăzii: Pavel Popescu

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: Florin Roman

Miniștrii UDMR

Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene: Hegedus Csilla

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației: Cseke Attila

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Tánczos Barna

Ministerul Tineretului și Sportului: Novak Eduard.

Atât PSD cât și USR au anunțat că nu vor susține un guvern minoritar. Un astfel de cabinet, format din UDMR și PNL, nu va poate obține voturile necesare în Parlament, fără sprijn din partea PSD sau USR PLUS. Calculele din parlament arată că PNL şi UDMR, împreună cu minorităţile, strâng împreună doar 178 de voturi, pentru învestirea guvernului fiind necesare 234 de voturi.

Premierul demis și președinte al PNL, Florin Cîțu a spus în spațiul puplică că Nicolae Ciucă are mandat strict din partea PNL, de a forma doar un guvern minoritar, subliniind că o aliere cu social-democrații sau cu USR PUS nu poate fi acceptată.

Nicolae Ciucă a avut la dispoziţie 10 zile pentru a strânge o majoritate în parlament, care să îi voteze guvernul, el având discuţii atât cu USR cât şi cu PSD. Liberalii spun că mandatul a rămas acelaşi, un guvern minoritar, PNL-UDMR, care trebuie să fie susţinut de parlamentarii de la toate partidele în parlament, pentru că PNL deja a făcut o concesie renunţând la varianta Florin Cîţu premier.

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă a transmis chiar şi un apel de armistiţiu politic către toate partidele din parlament, fără vreun succes.

USR vrea refacerea coaliţiei de guvernare, cu aceeaşi structură a guvernului dar cu condiţii clare privind relaţia dintre parteneri, în timp ce PSD a anunţat, astăzi, prin vocea lui Marcel Ciolacu, că românii încep să îşi piardă răbdarea şi este nevoie să se ajungă la o soluţie.

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
Ciucă le cere liberalilor să își asume și eșecurile: ”Fraţilor, atât am putut”
Ciucă le cere liberalilor să își asume și eșecurile: ”Fraţilor, atât am putut”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat duminică, 24 martie, la Ianca, în judeţul Brăila, acolo unde liberalii şi-au anunţat candidaţii la alegerile locale, că este important ca...
#nicolae ciuca, #Klaus Iohannis, #Florin Citu, #PNL, #UDMR , #stiri Nicolae Ciuca