Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 13:396437 citiri
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă FOTO Facebook/ Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe fără a se impune obigativitatea deţinerii certificatului verde.

Şeful Executivului a precizat, despre implicarea în campania de vaccinare a reprezentanţii Bisericii, că de la nvelul guvernului au cerut sprijinul cultelor pentru a putea salva cât mai multe vieţi.

”În acest moment, a fost o discuţie şi o solicitare a reprezentanţilor cultelor, pentru ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe fără a se impune obligativitatea deţinerii certificatului verde”, a spus Ciucă.

El a precizat că proiectul certificatului verde se discută cu specialiştii. ”Sperăm ca în scurt timp să ajungem la o concluzie şi să mergem în Parlament pentru o lege a certificatului COVID, care se va înscrie în parametrii privind incidenţa bolii, oamenii care au trecut prin boală, care befeciaiază de teste”, a spus Ciucă.

Despre implicarea în campania de vaccinare a cultelor religioase, Nicolae Ciucă a spus că, de la nivelul guvernului, a cerut sprijinul cultelor pentru a putea salva cât mai multe vieţi.

”Discuţia a fost dacă vaccinarea este singura soluţie, răspunsul este că vaccinarea este o soluţie”, a afirmat Ciucă, precizând că este important şi comportamentul, faţă de sine, faţă de comunitate.

Rafila: Libertatea religioasă trebuie respectată

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, de asemenea, că libertatea religioasă trebuie respectată, fiind „unul dintre elementele de bază”, astfel că o decizie privind certificatul verde pentru credincioși va fi luată „în urma unui mecanism consultativ și incluziv”.

„Cred că atunci când vom lua o decizie, care va fi până la urmă politică, ea trebuie luată în urma unui mecanism consultativ și incluziv. Nu trebuie să fie o decizie discreționară, ci o decizie care să fie cunoscută, înțeleasă și respectată de toată lumea. Libertatea religioasă reprezintă unul dintre elementele de bază. Nu putem discuta doar de faptul că există acces la magazinele de strictă necesitate. Credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru.

Vaccinarea este parte a soluției. Dacă vom avea alături de noi cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci și cealaltă parte referitoare la comportamentul individual, cred că poate fi modificat ca să limităm transmiterea”, a afirmat Rafila, joi, după întâlnirea cu reprezentanţii cultelor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News