Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă

Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 04:35
3499 citiri
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Președintele PNL Florin Cîțu este unul din principalii câștigători ai scandalului FOTO Facebook / Klaus Iohannis

Informația cum că premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat a provocat numeroase reacții pe scena politică, în special în tabăra liberalilor care par că s-au împărțit în două tabere.

Cei care au de câștigat din urma scandalului și cei care se gândesc la imaginea partidului.

Una din primele voci liberale care a reacționat la vestea cu posibilul plagiat al premierului a fost senatorul PNL Daniel Fenechiu, care a sărit în apărarea premierului, precizând că în politică „oamenii nu pot să fie oglindă” și că partidul trebuie să-și asume omul pe care l-a promovat.

„Aruncarea oamenilor peste bord, pentru suspiciune, nu face nimic bun (...) să arunci peste bord orice om politic pentru că apare o suspiciune la adresa lui, nu faci altceva decât să afectezi structura de partid. În politică oamenii nu pot să fie oglindă, toți au câte ceva”, a afirmat Fenechiu.

Pe de altă parte, scandalul în care este implicat Nicolae Ciucă a venit ca un balon de oxigen pentru președintele partidului Florin Cîțu care de la coagularea alianței cu PSD a scăzut dramatic atât în topul încrederii românilor cât și în cel al vizibilității. Mai mult, poziția lui Cîțu ca lider al PNL s-a vulnerabilizat din momentul în care acesta a pierdut șefia guvernului în favoarea lui Ciucă. Anterior, conform unor surse politice, mai mulți lideri și-au arătat îngrijorarea cu privire la repetarea scenariului care a avut loc între Ludovic Orban și actualul președinte al liberalilor în sens că s-ar crea mai mulți poli de putere în interiorul PNL.

Astfel, nu e de mirare că Florin Cîțu a avut o poziție fermă în privința scandalului, precizând că premierul trebuie să își clarifice situația „în fața românilor” înainte să devină o vulnerabilitate.

„Aici, vă daţi seama, este domnul premier. Va trebui să clarifice – şi cu siguranţă va face acest lucru – în faţa românilor situaţia cu teza de doctorat (…) Sigur, premierul Ciucă va veni şi va explica, este de datoria domniei sale să explice. În acest moment nu este o vulnerabilitate”, a punctat președintele Senatului.

O cărămidă la neîncrederea în stat

Întrebat despre cum va fi afectat PNL de scandalul Ciucă, analistul politic Radu Delicote a explicat pentru Ziare.com că indiferent de câte tabere există în prezent în partid, suspiciunile de plagiat vor afecta pe termen mediu nu doar imaginea partidului, dar și a întregului guvern, respectiv a clasei politice. „Pune încă o cărămidă la neîncrederea pe care românii o au în instituțiile statului. Un lider politic ar trebui să fie un exemplu de bune practici pentru societate”, a explicat acesta.

În privința lui Florin Cîțu, analistul a punctat faptul că scandalul reprezintă o victorie politică pentru liderul PNL, însă cu sacrificarea imaginii partidului, care ar putea avea efecte pe termen lung așa cum a fost în cazul lui Victor Ponta și PSD.

PSD poate trece în ofensivă

Scandalul nu a fost ignorat nici de către PSD, care, prin vocea ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse Gabriela Firea, a lansat un atac voalat la adresa premierului. Social-democrata a precizat marți seară, într-o intervenție la Antena 3, că și-a înghețat doctoratul la ASE înainte de a intra în politică tocmai pentru a evita astfel de situații. Întrebată ce părere are despre reacţia imediată a preşedintelui Klaus Iohannis în privinţa posibilului plagiat a premierului, Firea a declarat că şeful statului a vrut să dea un semnal.

”Cred că a vrut să dea un semnal că domnul prim-ministru trebuie să aducă o explicaţie necesară publicului, cetăţenilor, dar ştiu că există instituţii ale statului care pot verifica ceea ce s-a spus astăzi că ar avea anumite pasaje preluate dintr-o altă lucrare. Eu mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul la ASE înainte de a intra în politică, pentru că altfel am spus intru în politică şi nu este normal să se considere că am preluat un paragraf, mai bine îl îngheț”, a declarat Firea.

Despre poziționarea PSD a comentat și Radu Delicote, care notează faptul că PSD „și-a tras o carte câștigătoare la nivel de imagine” și că „devine proactiv și poate spune o poveste în termenii lui. De cealaltă parte PNL devine reactiv și trebuie să rămână prins în subiectul acesta.

Analistul mai subliniază că important în acest scandal va fi și factorul Klaus Iohannis, care în trecut a avut numeroase poziții tranșante când a venit vorba despre suspiciuni de plagiat în cazul celor de la PSD, în timp ce în cazul de față a fost mai degrabă neutru.

„Președintele astăzi are un rol important de influențare în interiorul coaliției de guvernare și în interiorul PNL-ului. Toți acești trei actori politici (n.red.: premierul, PSD și PSD) ar putea să aștepte reacția instituției prezidențiale, oficiale sau neoficiale”, a conchis Delicote.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#nicolae ciuca, #premierul Romaniei, #scandal plagiat, #plagiat doctorat, #Florin Citu PNL, #Marcel Ciolacu PSD, #coalitie de guvernare , #stiri Nicolae Ciuca