Ambasadorul Ucrainei în România anunţă consultări tehnice cu partea română privind canalul Bîstroe. Când vor avea loc

Joi, 02 Martie 2023, ora 17:30
1446 citiri
Ambasadorul Ucrainei în România anunţă consultări tehnice cu partea română privind canalul Bîstroe. Când vor avea loc
Premierul Nicolae Ciucă a făcut un apel la politicieni să nu politizeze acest subiect FOTO Captură Video

Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a anunţat, joi, 2 martie, la Parlament, că vineri vor avea loc consultări tehnice cu partea română, privind lucrările pe Canalul Bîstroe.

"Au fost făcuţi mai mulţi paşi din partea ambelor părţi în ceea ce priveşte lucrările în desfăşurate de Ucraina pentru a menţine navigabillitatea canalului”, a spus ambasadorul, la Parlament.

El a precizat că între timp, este necesar să avem consultări tehnice pentru lucrările desfăşurate.

”Astfel de consultări urmează să aibă loc mâine. Aceasta va fi o ocazie bună pentru oamenii responsabili cu această problemă să înţeleagă şi să facă schimb de informaţii factuale cu privire la lucrările desfăşurate şi, de asemenea, să vadă ce paşi trebuie urmaţi în continuare", a spus ambasadorul Ihor Prokopchuk.

Potrivit unor surse diplomatice ucrainene, întâlnirea va avea loc în format videoconferinţă şi se va desfăşura cu experţi din ministerul Transporturilor din cele două ţări, fiind prima dată când oficialii din minister acceptă o întâlnire pe acest subiect de la declanşarea scandalului.

Pe 23 februarie, Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu anunţa că trei nave ale Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi aşteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bîstroe şi că navele sunt dotate cu echipamente pentru măsurarea adâncimii canalelor navigabile.

Ministerul de Externe transmitea că ministrul ucrainean al protecţiei mediului a propus organizarea unei întâlniri bilaterale la nivel de miniştri ai mediului pe tema lucrărilor de dragaj pe braţele Chilia şi Bîstroe ale Dunării, iar Ministerul Mediului a informat telefonic, urmând să transmită şi în scris, disponibilitatea pentru organizarea acestei întâlniri.

Preşedintele Klaus Iohannis declara despre scandalul legat de Canalul Bîstroe că ucrainenii trebuie să fie sprijiniţi în acest moment, nu certaţi, iar discuţia trebuie făcută cu date certe, referitoare la lucrările care au efectiv loc. Şeful statului le-a recomandat politicienilor români să se ocupe de alte teme, până va fi clarificată situaţia de la Bîstroe.

Premierul Nicolae Ciucă afirma despre acest subiect că există informaţii şi date cum că pe Canalul Bîstroe s-a dragat mai mult de 2,5 metri adâncime, cum era prevăzut într-un document agreat de România şi Ucraina.

De aceea, a fost semnalată Comisia Europeană, a precizat premierul, recent, el adăugând că aceste aspecte se pot rezolva în forurile internaţionale. Ciucă a făcut apel către politicieni să nu politizeze acest subiect.

Lider PNL: Lucrăm la proiectul prezidenţial care să îl înglobeze pe Nicolae Ciucă. Ce spune acesta despre coaliția cu PSD
Lider PNL: Lucrăm la proiectul prezidenţial care să îl înglobeze pe Nicolae Ciucă. Ce spune acesta despre coaliția cu PSD
Cred în acest proiect prezidenţial, ni-l dorim, dar în situaţia în care vom merge împreună vom vedea / Oferta comună va include premier şi multe alte funcţii importante Purtătorul de...
Diplomă unică pentru studenții din UE. Comisia Europeană vrea să utilizeze Erasmus+ pentru a simplifica actele din învățământul superior
Diplomă unică pentru studenții din UE. Comisia Europeană vrea să utilizeze Erasmus+ pentru a simplifica actele din învățământul superior
Comisia Europeană a anunțat miercuri, 27 martie, trei inițiative de cooperare între statele membre în domeniul învățământului superior. Scopul final este crearea unei diplome unice pentru...
#nicolae ciuca, #Canalul Bistroe, #Comisia Europeana, #ambasador Ucraina , #Ucraina