Ultima fotografie cu Ceausescu in Bucuresti. Dictatorul a incercat sa-i calmeze pe oamenii care aruncau cu lemne si pietre. Elena urla de frica: "Nicule, Nicule, hai!"

Marti, 22 Decembrie 2020, ora 15:20
15599 citiri
Ultima fotografie cu Ceausescu in Bucuresti. Dictatorul a incercat sa-i calmeze pe oamenii care aruncau cu lemne si pietre. Elena urla de frica: "Nicule, Nicule, hai!"
Ultima imagine cu Nicolae Ceausescu in Bucuresti, incercand sa vorbeasca de la o portavoce cu oamenii pe 22 decembrie, de pe balconul CC FOTO Ilie Bumbac

Inainte de a fugi pe 22 decembrie 1989 cu elicopterul care era pregatit pe acoperisul fostului Comitet Central, Nicolae Ceausescu primise adeziunea de a "lupta pana la capat" a apropiatilor sai Milea, Vlad si Postelnicu. Insa, asa cum scrie istoricul Madalin Hodor, imediat ce oamenii au iesit in piata si au inceput sa intre in cladirea CC, dictatorul a inteles ca fusese tradat.

"Trebuie sa ne organizam tovarasi!"

22 decembrie 1989, dimineata, Bucuresti.

Nicolae Ceausescu a dormit putin si prost. Cum se trezeste ii cheama pe Milea, Vlad si Postelnicu.

Cei trei raporteaza ca "au pus ordine". La Universitate se sterge sangele, se pun geamurile sparte si se sterg inscriptiile de pe ziduri.

Ceausescu insa nu e multumit. Se intoarce spre Milea: "Unde sunt tancurile Milea?" Ii ceruse sa le aduca in fata CC-ului. Milea se balbaie. E obosit, la limita nervilor: "La Oltenita" (vrea sa spuna soseaua Oltenitei)

Ceausescu izbucneste. Zbiara si il face in toate felurile. Apoi pleaca. A convocat sedinta CPEx. Milea pleaca si el. E sfarsitul. Stanculescu e pe drum adus cu o Dacie de doi ofiteri de la a-V-a. A incercat sa se fofileze din nou. Dar nu mai merge. Ceausescu are nevoie de omul lui de incredere si nu are timp de joaca. "Sa vina aici!" Stanculescu vine. Stie deja ca Ceausescu vrea sa ii dea comanda Armatei. Nu prea ar lua-o. Nu acum.

In sedinta CPEx vine vestea: "Muncitorii vin spre centru! Nu i-am putut opri!" O incercare timida: "Ce facem? Nu putem trage in muncitori!" Elena are solutia: "Daca sunt muncitori cinstiti nu vin inarmati!" Ceausescu face turul mesei: "Luptam pana la capat?" "Luptam tovarase!"

Unii dintre ei au spus ulterior ca s-au impotrivit. Sau ca au tacut. Dar e o minciuna. Stenogramele au fost refacute la MApN. Unele pasaje au fost scoase sau alocate intentionat altor personaje. De fapt nu s-a impotrivit nimeni. Toti au spus ca vor lupta. Dar cine a mai ramas? Milea s-a impuscat si agonizeaza in biroul Garzilor Patriotice. Nu e mort, dar toata lumea stie ca este. A anuntat Ceausescu la televizor.

Vlad iese val vartej din sedinta si se repede la telefonul operativ. Ii cere lui Tencu (seful Directiei "T" Transmisiuni) sa trimita un ordin catre toate unitatile: "Ardeti dosarele!" Securitatea se pregateste sa dispara.

Cordoanele de afara au luat-o la fuga. Stanculescu va spune ca el a ordonat. O alta minciuna. Au fugit fara ordin toti. Oamenii patrund in piata.

Un secretar intra in cabinetul lui Ceausescu: "Tovarase Secretar General, au intrat oameni in piata!" Ceausescu se face alb la fata. A inteles ca e singur. Toti il abandoneaza. Se uita la Dascalescu "Iesi si vorbeste cu ei!" Dascalescu nu vrea: "Doar dumneavoastra tovarase secretar ii puteti opri!" Ceausescu se uita la el cu scarba si da din mana a lehamite. Insfaca portavocea si iese pe balcon. Incearca sa vorbeasca. De jos zboara lemne si pietre. Una ii trece pe langa ureche si aterizeaza pe telefoanele din spate.

Elena tipa de frica: " Nicule, Nicule, hai!" Garzile il insfaca si il imping pe sus spre lift. Elicopterul ii asteapta pe acoperis. Incepe fuga.

Ceausescu fuge urmarit de multime. Oamenii lui n-au decat sa se descurce.

Fiecare pentru el. Stanculescu pune pistolul intr-un sertar si se strecoara afara. Merge tintit spre MApN. Acolo va fi puterea.

Vlad s-a ascuns. Ii este frica de manifestantii care patrund in sediu. Desi, asa cum avea sa constate, nimeni nu stia cum arata efectiv seful Securitatii.

Fiecare pentru el. Un grup de revolutionari dau nas in nas cu Dascalescu: "Tiranul a fugit! Trebuie sa ne organizam tovarasi!"

Revolutia s-a incheiat chiar in momentul in care a invins.

#22decembrie", a scris istoricul Madalin Hodor pe pagina sa de Facebook.

Fara precedent in istoria CCR: Valer Dorneanu face "precizari" despre cum s-a deliberat in cazul numirii lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ

Revolutia din 1989. Ziua de 22 decembrie: Fuga lui Ceausescu si discursul lui Iliescu despre "intinarea numelui Partidului Comunist Roman"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Revolutia Romana 1989, #madalin Hodor CNSAS, #istorie, #Ceausescu portavoce , #dictator