The Guardian: Povestea de succes a lui Visinel, unul dintre "copiii lui Ceausescu"

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 22:39
7850 citiri
The Guardian: Povestea de succes a lui Visinel, unul dintre "copiii lui Ceausescu"
Foto: The Guardian

Atunci cand au fost prezentate pentru prima oara in mod deschis, in anul 1989, orfelinatele din Romania au socat intreaga lume. Acum, dupa 25 de ani, soarta copiilor ce traiau in ele ramane inca o enigma.

Publicatia britanica The Guardian spune povestea unuia dintre cei care au ajuns in orfelinat cand avea cateva luni, in anii comunismului, intr-un articol cu titlul "Copiii lui Ceausescu".

Visinel Balan, in varsta de 27 de ani, avea doar doua luni cand a fost plasat intr-un centru de copii din Bacau, in luna august 1987. Facea parte dintr-o familie in care era al 13-lea copil.

"Copiii uitati" ai Romaniei, orfanii deceniilor ceausiste - analiza Foreign Affairs

"Este important sa-mi amintesc ca nu am stiut nimic despre familia mea pana la varsta de 11 ani", povesteste Visinel. La 9 ani, a fugit din centrul de plasament in care fusese mutat, la Comanesti, din cauza batailor, si a mers sa traiasca in gara.

Acum, Visinel este licentiat in drept si in teatru si tocmai a inceput un master in psihologie, la Universitatea Bucuresti. A fost coordonator de proiect la Ministerul Tineretului si Sportului, precum si profesor de teatru la o scoala de copii supradotati si consultant la firma Saatchi&Saatchi in Romania.

In plus, si-a cumparat o masina si un mic apartament langa Bucuresti, insa lucrul de care este cel mai mandru este ONG-ul al carui cofondator a fost, in anul 2013, care lucreaza cu copii din sistemul de protectie a copilului din Romania.

Tanarul spune ca a vrut sa le arate adolescentilor ca isi pot stapani singuri propriile destine.

Poveste incredibila din Romania: Data spre adoptie in Canada, dupa ce mamei i s-a spus ca a murit

Visinel povesteste ca, in anii adolescentei, a avut sansa sa descopere, la 11 ani, ca doi dintre soldatii cantonati in timpul verii la centrul de plasament in care se afla aveau acelasi nume de familie cu el. Apoi, a aflat ca acestia erau de fapt fratii sai.

Ei i-au spus ca avea si alti frati si surori si ca avea si parinti. In aceeasi vara, l-au luat sa-i intalneasca. Mama sa avea probleme psihice, iar tatal sau o batea, iar patru dintre copii murisera, in timp ce restul ajunsesera in sistemul de copii institutionalizati.

Si unul dintre fratii sai, Virgil, mai mare cu 10 ani, a trait intr-un orfelinat in anii '80, impreuna cu alti 1.100 de copii. Ulterior, a fost adoptat de un profesor armean din Targu Ocna.

The Guardian, despre cei 25 de ani de la Revolutie, Iohannis si Ponta

Visinel a prezentat reporterului Wendell Steavenson gara din Comanesti in care a trait dupa ce a fugit din orfelinat, inainte de a ajunge in centrul de plasament. In cele din urma, a fugit si de aici, la o manastire din padurile de langa oras. Ulterior, dupa ce a intrat din nou in contact cu autoritatile, a fost plasat intr-o familie care avea o ferma, in zona, unde sotul o batea pe sotie, iar aceasta pe Visinel.

Dupa ce s-a plans autoritatilor de felul in care era tratat, acestea l-au luat de acolo si l-au plasat intr-un apartament din Bacau. A dobandit insa incredere dupa ce a inceput sa-si cunoasca fratii mai mari, care il puteau apara si ajuta.

Despre legaturile cu politica ale lui Visinel

Potrivit The Guardian, Visinel este o poveste se succes neobisnuita. A mers la facultate si a ramas legal sub ingrijirea statului pana a implinit 26 de ani, varsta maxima pana la care statul sustine un tanar care urmeaza o institutie de invatamant superior. Insa succesul este al sau.

Inca de mic, a inteles ca inteligenta si carisma sa reprezinta unelte pentru supravietuire, atribute care i-ar atrage pe adultii care l-ar putea ajuta. In adolescenta, Visinel a devenit activ in politica locala, alaturandu-se aripii tinere a liberalilor din Bacau.

Un consilier local s-a imprietenit cu el si l-a ajutat sa mearga la un liceu bun, astfel incat sa poata da admiterea la facultate. Apoi, a fost adoptat de o familie fara copii, al caror apartament a devenit un loc unde Visinel si alti copii au gasit o casa.

Fostul sau tata adoptiv este de parere ca viata era mai buna in perioada comunista, deoarece toti erau egali, aveau un loc de munca si un apartament. El ii sustine pe social-democrati, in timp ce Visinel pe liberali, astfel cei doi discutand despre alegerile prezidentiale ce urmau sa aiba loc, in bucataria locuintei.

Sistemul dinainte de '89 vs. sistemul din prezent

Publicatia britanica scrie si despre sistemul de orfelinate din perioada ceausista, zeci de mii de copii abandonati ajungand in atentia presei straine dupa ce regimul lui Nicolae Ceausescu s-a incheiat. Imaginile de atunci cu acei copii i-au socat pe romani la fel de mult ca pe restul lumii. Copiii institutionalizati erau tinuti departe de restul populatiei.

Astazi, majoritatea copiilor romani din sistemul institutionalizat sunt ingrijiti de asistenti maternali, care sunt platiti de stat, in timp ce in tarile din vestul Europei voluntarii sunt cei care au grija de copii.

Guvernul a promis sa inchida toate centrele ramase, in jur de 170, pana in anul 2020, mai noteaza The Guardian.

Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primarul comunei Ciorani din județul Prahova, Voicu Marin, trimis în judecată pentru falsificarea documentelor electorale, în favoarea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din anul...
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
#The Guardian orfani, #Visinel orfan, #orfani Romania comunism, #orfani Romania Ceausescu , #comunism