Revolutia din decembrie 1989, in biblioteca digitala a Europei

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 23:13
5043 citiri
Revolutia din decembrie 1989, in biblioteca digitala a Europei
Foto: Wikipedia

Documente, povesti si amintiri din timpul revolutiei din decembrie 1989 din Romania vor fi colectate in "Europeana" - biblioteca, muzeul si arhiva digitala a Europei, pentru a fi intelese mai bine evenimentele care au marcat destinul Europei.

Cu ocazia implinirii, in acest an, a unui sfert de veac de la evenimentele revolutionare ce au dus la Caderea Cortinei de Fier in Europa, Europeana - biblioteca, muzeul si arhiva digitala a Europei - si-a propus sa colecteze si sa publice amintiri, povestiri si documente personale din timpul evenimentelor desfasurate in decembrie 1989 in Romania.

Aceste amintiri se vor alatura celorlalte povestiri deja adunate, proiectul intitulat "Europeana 1989" reusind sa colecteze pana acum peste 11.000 de imagini digitale din diferite tari est-europene.

Oricine poate contribui

Persoanele care detin fotografii, documente audio si video sau au trait personal experiente marcante in perioada revolutiei romane din decembrie 1989, pot contribui cu acestea la arhiva digitala europeana. Acestea pot fi aduse la evenimentele de colectare organizate de Europeana sau, dupa inregistrarea pe site, oricine poate incarca imagini digitale ale obiectelor, fotografiilor, documentelor audio sau video, precum si a povestirilor personale din acea perioada, pe www.europeana1989.eu.

Campania de colectare se va desfasura vineri, intre orele 10.00 si 17.00, la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti. La eveniment vor fi prezenti experti care vor digitiza materialele si vor inregistra povestirile. Toate obiectele vor fi returnate posesorilor in aceeasi zi.

Acest eveniment se va adauga astfel celor desfasurate in Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Republica Ceha, Ungaria si Germania incepand din iunie 2013, evenimente care au reusit sa atraga mii de oameni. Acestia au contribuit cu povesti si amintiri originale, nepublicate anterior, imbogatind astfel arhiva digitala unica, ce va oferi noi resurse pentru cercetare, educatie, expozitii si evenimente comemorative.

Bilant sangeros in Romania

Inainte de revolutia romana, toate celelalte state est-europene trecusera in mod pasnic la democratie, Romania fiind singura tara din Blocul Estic care a trecut printr-o revolutie violenta si in care conducatorii comunisti au fost executati.

Conform evidentelor oficiale, 1.142 de revolutionari au fost impuscati mortal si 3.138 au fost raniti, alti 760 fiind retinuti. Dupa revolutia din decembrie 1989 au fost inregistrati nu mai putin de 748 de copii urmasi de eroi-martiri. Cifrele mentionate fac referire doar la victimele care au fost declarate, inregistrate si verificate conform Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria revolutiei romane din decembrie 1989.

Europarlamentarul roman Mircea Diaconu, ambasador al campaniei din Romania a "Europeana 1989", a inregistrat recent, la sediul Parlamentului European, o marturie referitoare la momentele traite in decembrie 1989, fiind totodata si primul contributor al Campaniei Europeana 1989.

Amintiri pretioase, la loc de cinste

Cristina Roiu, reprezentant Europeana, a spus ca succesul acestui proiect ilustreaza interesul major al est-europenilor pentru istoria lor comuna recenta.

"Imaginea evenimentelor din extraordinarul an 1989 al Europei de Est nu ar fi insa completa fara amintirile si marturiile romanilor care au trait evenimente asa de dramatice si au platit un tribut atat de greu. Cu atat mai mult povestirile si amintirile lor sunt pretioase si trebuie sa stea la loc de cinste alaturi de cele ale celorlalti est-europeni", a aratat Cristina Roiu.

In Romania, principalii parteneri ai proiectului sunt Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti, Academia Romana, Institutul National pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Romane, Fundatia "Corneliu Coposu", Asociatia 21 decembrie 1989 si Asociatia pentru Cinstirea Eroilor Martiri ai Revolutiei din decembrie 1989.

Peste 3.000 de institutii au contribuit de-a lungul timpului la portalul Europeana, iar site-ul sau este disponibil in 29 de limbi europene. Europeana le permite membrilor sa descopere si sa exploreze patrimoniul cultural si intelectual al Europei, printr-un motor de cautare simplu si numeroase expozitii vizuale.

De la lansarea sa, in noiembrie 2008, de catre Comisia Europeana, aceasta biblioteca digitala a ajuns sa includa peste 36 de milioane de documente si lucrari de patrimoniu, disponibile gratuit pe www.europeana.eu. Portalul are peste trei milioane de vizitatori in fiecare an.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#biblioteca europeana revolutia romana, #revolutie 1989 Europeana biblioteca , #comunism