Presa internationala: Romania redeschide usa catre era comunista

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 09:345748 citiri
Presa internationala: Romania redeschide usa catre era comunista
Foto: The Christian Science Monitor

Mai multi membri ai aparatului comunist care au jucat roluri importante in mentinerea unui regim asupritor au fost adusi in fata justitiei. Totusi, romanii considera ca autoritatile tintesc prea jos. Aceasta este concluzia unei analize publicate in The Christian Science Monitor cu privire la inculparea lui Alexandru Visinescu si a lui Ioan Ficior.

Dupa Revolutia din 1989, doar Nicolae Ceausescu, sotia sa si alti cativa apropiati au fost acuzati pentru violentele din timpul erei comuniste, scrie The Christian Science Monitor, intr-un articol intitulat "Romania redeschide usa catre era comunista".

De luna trecuta, autoritatile au inceput sa acuze de genocid persoanele aflate pe o lista cu 35 de nume care a fost data procurorilor de catre Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, anunta aceeasi publicatie online.

Cazul tortionarului Ficior, in presa straina: A creat un regim de exterminare a detinutilor politici

Potrivit presei internationale, acuzatiile impotriva lui Alexandru Visinescu, fost gardian de inchisoare comunista, si cele impotriva lui Ion Ficior, comandant intr-un lagar comunist, reprezinta un pas extrem de important pe care autoritatile romane il fac in ceea ce priveste crimele din perioada comunista.

Cu toate acestea, scriu editorii publicatiei, mai multi experti sustin ca se tinteste mult prea jos in ceea ce priveste pedepsirea tortionarilor. Unii sunt chiar ingrijorati ca sunt vizati doar acei oficiali de la baza sistemului comunist si nu si cei de la varf.

In timpul regimului comunist, potrivit articolului din The Christian Science Monitor, Securitatea monitoriza mare parte a populatiei si folosea tortura si abuzul impotriva a ceea ce la acea vreme se numeau "inamici ai statului". Cei care criticau sistemul erau batuti in mod constant si inchisi. Din cei 617.000 de detinuti din inchisoarile comuniste, 120.000 au murit in timpul detentiei.

Si in ciuda a ceea ce au facut, pensionari ca Visinescu au continuat sa primeasca pensie de la stat, fapt care i-a nemultumit pe romani, se noteaza in analiza publicata online.

"Romania a avut unul dintre cele mai dure sisteme comuniste din regiune. Am avut 50 de ani de comunism. In ultimii 20 de ani, cei responsabili pentru ce s-a intamplat atunci au fost lasati in pace. Astazi, ei beneficiaza de pensii si au case frumoase", a declarat Laura Stefan, expert anti-coruptie su fost director in Ministerul Justitiei.

Cu toate acestea, in ciuda aducerii acestor persoane in fata justitiei, multi romani considera ca aceia care se fac vinovati pentru cele mai mari orori nu sunt vizati.

Ion Ficior, urmarit penal. Tortionarul este acuzat de genocid

"Este vorba despre o amnezie colectiva, la care politicienii au participat. Pana acum, doar pioni ai aparatului comunist au fost vizati si nu marile figuri ale acelei perioade", a declarat Vladimir Tismaneanu.

Acuzatia de "genocid" care ii vizeaza pe Visinescu si pe Ficior a ridicat multe sprancene. Genocidul este indreptat catre eradicarea unui grup religios sau etnic, ceea ce nu ar fi valabil in cazurile de fata.

"Ar trebui acuzati de crime impotriva umanitatii, nu de genocid", a declarat Tisamaneanu.