Pilotul familiei Ceausescu, in Der Spiegel: Au murit cu demnitate!

Duminica, 29 Decembrie 2013, ora 11:27
21126 citiri
Pilotul familiei Ceausescu, in Der Spiegel: Au murit cu demnitate!
Foto: AMpres

Timp de noua ani, comandantul Alexandru Popa a fost pilotul elicopterului cu care se deplasa familia Ceausescu prin intreaga Romanie, de la partide de vanatoare pana la una dintre cele 36 de vile raspandite pe tot teritoriul tarii.

In prima zi de Craciun a anului 1989, el a fost martor la executia cuplului dictatorial si a primit misiunea de a transporta cele doua cadavre de la Targoviste la Bucuresti.

"Popa a fost chemat din concediu de odihna in prima zi de Craciun. Din Boteni a aterizat la Bucuresti, apoi la Targoviste. Acolo a primit ordinul din partea generalului Victor Stanculescu sa duca pachetele pe un stadion de fotbal din Bucuresti. El isi aminteste de acele ore insangerate in memoriile sale: 'Ultimul zbor cu sotii Ceausescu'", noteaza Der Spiegel.

"Ceausescu nu a vrut sa renunte la calatoria in Iran, convins ca Securitatea va opri revoltele de la Timisoara si ca masele nemultumite pot fi disipate fara probleme. In cultul sau al personalitatii, Ceausescu nici nu a conceput ca poporul se poate ridica impotriva sa. Cine se hraneste cu orez cu lapte, precum romanii, e prea las pentru asa ceva", sustine Popa.

"La decolarea spre Teheran, avionul prezidential a fost pentru prima data flancat de patru MIG-21 pana la granita cu Bulgaria de deasupra Marii Negre. La fel s-a intamplat si la intoarcerea din 20 decembrie. In data de 22 decembrie, sangele revolutionarilor era spalat din fata Hotelului Intercontinental si din zona Pietei Universitatii. Dupa mai multe tentative esuate de a linisti multimea, cuplul dictatorial a decis sa decoleze de pe acoperisul Comitetului Central.

Liftul care trebuia sa ne transporte de la etajul unu la sase se blocase. Elena Ceausescu a lovit usa de mai multe ori cu piciorul. Un adjunct a spart geamul si ne-a inlesnit iesirea. Elicopterul prezidential era supraincarcat si zborul a fost haotic. Imediat dupa decolare, generalul Stanculescu, orchestratorul si regizorul dramei revolutionare, cel care il sfatuise pe Ceausescu sa fuga cu elicopeterul, anunta ca toate deciziile urmau sa fie luate de Ministerul de Interne", rememoreaza Popa.

"El mi-a dat ordin sa vin la Targoviste in data de 25. Am intrebat pentru cine sa vin. El mi-a replicat ca pentru cuplul Ceausescu. Cand am vazut toate tancurile, aruncatoarele de grenade si sutele de soldati din masini, santuri si de pe acoperisuri, m-a cuprins o teama cumplita. Am luat fotografia sotiei si a celor doi copii si m-am rugat. Inca de la plecare, zborul a fost neobisnuit.

Au urcat 4 parasutisti, fara parasute, dar inarmati pana in dinti. Dupa un proces de doua ore, sotii Ceausescu au fost condamnati la moarte si asezati in fata unui zid. De la o distanta de 3-5 metri s-a tras cu mitraliere Kalasnikov AK-47 fara nici un ordin. Dictatorul a murit cu demnitate. L-am auzit strigand: Sa traiasca Romania socialista si moarte tradatorilor", mai scrie Spiegel, citandu-l pe Alexandru Popa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pilot Nicolae Ceausescu dezvaluiri executie, #executie Nicolae Elena Ceausescu , #Elena Ceausescu