Mircea Ionescu-Quintus: Fara Ceausescu si Dej se putea trai si mai rau

Vineri, 24 August 2012, ora 09:177574 citiri
Mircea Ionescu-Quintus: Fara Ceausescu si Dej se putea trai si mai rau
Foto: Arhiva

Mircea Ionescu-Quintus (95 de ani) a povestit cum a fost amenintat cu moartea de catre legionari, cum i-a cunoscut pe Nicolae Iorga si pe Carol al II-lea, si cum i s-a nascut singurul copil pe vremea cand muncea la canalul Dunare-Marea Neagra.

In cadrul unui interviu acordat Adevarul, seniorul Mircea Ionescu-Quintus a precizat ca din 1939 pana in 1945 a purtat haina de militar, iar cand si-a dat-o jos, s-a inscris in Partidul National Liberal.

"Cand m-a primit, Gheorghe Tatarascu nici nu avea carnete de partid. Mi-a dat drept legitimatie una de calatorie gratuita pe toate liniile ferate", isi aduce aminte seniorul liberal.

Atunci cand era student a tinut o cuvantare la dezvelirea unui bust al lui Gheorghe Duca. Imediat dupa aceea, legionarii l-au "luat in vizor". "Cand am coborat de la tribuna unde tinusem discursul, doi fosti colegi de liceu mi-au spus: 'Nu te felicitam, sa stii ca esti condamnat la moarte'", povesteste Mircea Ionescu-Quintus.

Despre momentul in care l-a cunoscut pe Carol al II-lea, seniorul liberal isi aminteste ca "era un fel de cocosel".

"Eram la o manifestare. L-am vazut. Era foarte tantos, un fel de cocosel. Nu era prost deloc. El l-a umilit pe bietul Iorga. L-a imbracat intr-o uniforma a Frontului Salvarii Nationale (Frontul Renasterii Nationale - n.red.), sau cum ii zicea. Bietul omul ala, cu ditamai barba, arata ca la teatru.

Dupa aia s-a lasat convins sa-i atace pe legionari. Asta i-a adus sfarsitul. Macar Duca a pierit pentru ca a facut un act de democratie romaneasca, desfiintand Garda de Fier. Dar a facut-o pentru ca a socotit ca e de datoria lui sa salveze Romania", a mai spus Quintus.

Fara Ceausescu si Gheorghe Gheorghiu Dej se putea trai si mai rau, crede seniorul liberal.

"Ceausescu si Dej au avut simt patriotic. Si asta va spune unul care a fost la Canal, am inghitit multe, dar fara astia doi putea fi si mai rau. Taranoiul asta din Scornicesti avea ceva bun, dragostea de glie si de tara. S-a imbatat de putere. Si a tinut-o pe vipera aia langa el", adauga Mircea Ionescu-Quintus.

"De la Canal plecase un fost detinut de drept comun, pe care-l aparasem intr-un proces. El ma mai ajutase pe mine, impartea paine si-mi dadea si mie mai multa. Acolo traiai doar daca aveai ce sa mananci.

S-a intors si i-a spus sotiei mele unde sunt, ca m-a vazut si ca sunt bine. Baiatul meu se nascuse deja, dar eu nu stiam asta", isi mai aduce aminte seniorul liberal despre momentul in care a aflat ca este tata.