Fost tortionar comunist, descoperit - ar putea fi pus sub urmarire penala (Video)

Marti, 30 Iulie 2013, ora 18:29
3627 citiri
Fost tortionar comunist, descoperit - ar putea fi pus sub urmarire penala (Video)

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a solicitat marti Parchetului de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti inceperea urmarii penale impotriva fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, locotenent-colonel (r) Alexandru Visinescu, pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav.

In urma investigatiilor desfasurate in ultimele luni, IICCMER, a identificat o serie de probe care indica faptul ca, in perioada in care Alexandru Visinescu, in varsta de 88 de ani, a indeplinit functia de comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat, respectiv 1956-1963, detinutii politici au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Conditiile de detentie erau inumane si au dus in final la decesul unor detinuti politici aflati in executarea pedepselor privative de libertate in aceasta inchisoare.

Regimul discretionar aplicat detinutilor politici de la Ramnicu Sarat reiese cu certitudine din declaratiile supravietuitorilor, din documentele de arhiva si din actele de constatare a decesului, identificate de cercetatorii IICCMER in arhive. Odata cu denuntul penal, IICCMER a transmis Parchetului probele referitoare la activitatea lui Visinescu, probe care constau in cateva sute de documente de arhiva si marturii.

Associated Press: Romania va incepe investigarea tortionarilor din gulagurile comuniste

Detinutii erau privati de hrana, medicamente si ingrijiri medicale, si li se aplicau pedepse pentru abateri de la regulament. Pe toata perioada recluziunii la Ramnicu Sarat, detinutii politici au fost izolati, au trait in conditii mizerabile de cazare, suferind de frigul insuportabil din celule si fiind victimele sanctiunilor fizice crunte aplicate pentru abateri minore, orice fel de activitate fiindu-le interzisa, se mai arata in comunicat.

Visinescu, direct responsabil de viata detinutilor

Atributiile lui Alexandru Visinescu, stabilite prin legislatia in materie, care il propulsau drept persoana cu putere de decizie din cadrul penitenciarului Ramnicu Sarat, dublate de ordinele primite de la superiorii ierarhici pe linie de partid de a-i extermina pe detinutii politici, dar si de caracterizarile facute de catre supravietuitori si subalterni, sunt toate probe ale faptului ca Alexandru Visinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele inregistrate.

Astfel, in calitate de comandant de penitenciar, el era direct responsabil de "viata detinutilor", asa cum arata Regulamentul de functionare a DGP, ceea ce inseamna ca ansamblul conditiilor de detentie era organizat sau cel putin tolerat de catre acesta.

In anii 1956-1963, la Ramnicu Sarat s-au inregistrat cinci cazuri de deces, intre care si cel al fondatorului Partidului Taranist, Ion Mihalache, cauzate de colaps cardio-vascular, insuficienta circulatorie cerebrala, hemoragie cerebrala sau afectiuni ale aparatului digestiv. Tot in aceste acte, medicul consemneaza semnele vizibile ale malnutritiei.

Andrei Muraru: Am cerut Parchetului inceperea urmaririi penale a lui Visinescu

De asemenea, IICCMER a depus la Parchet plangerile detinutilor legate de tratamentele primite, asa cum sunt consemnate de referatele supraveghetorilor ca marturii ce contrazic documentele legate de vizitele medicale.

Actiunea Institutului are, pe langa scopul de natura procesual penala de a atrage pedepsirea persoanei care a savarsit aceste infractiuni, obiectivul de a aduce in atentia publica urmarile tragice ale regimului comunist din Romania.

"IICCMER solicita Parchetului inceperea urmaririi penale impotriva fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat pentru omor deosebit de grav. Pentru ca a comis acte de barbarie, pentru ca nu poate fugi de responsabilitate si pentru ca una dintre obligatile fundamentale ale unui stat european democratic este de a-si ocroti cetatenii sub autoritatea legii, lt.-col. (r) Alexandru Visinescu a fost astazi (marti - n.red.) deferit justitiei.

Faptele lui, asa cum arata probele solide furnizate de IICCMER organelor de cercetare penala, sunt de o gravitate deosebita" a declarat Andrei Muraru, presedintele executiv al IICCMER.

In luna aprilie, IICCMER a anuntat ca a identificat numeroase fapte cu posibile consecinte de natura penala comise de 35 de angajati ai Directiei Generale a Penitenciarelor in urma exercitarii functiilor in perioada 1950-1964. Persoanele investigate au varste cuprinse intre 81 si 99 de ani si locuiesc pe teritoriul Romaniei. Totodata, IICCMER informa atunci ca a intrat in posesia datelor de identificare, a numelor si adreselor exacte ale persoanelor in cauza, mai transmite comunicatul.

F.N.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#tortionar comunist descoperit, #Alexandru Visinescu urmarire penala, #Alexandru Visinescu tortionar Ramnicu Sarat, #IICCMER Alexandru Visinescu , #comunism