25 de ani de la Revolutie Generalul Ioan Talpes: Sunt convins ca revolutia a fost initiata de Ungaria

Sambata, 27 Decembrie 2014, ora 16:14
14076 citiri
25 de ani de la Revolutie Generalul Ioan Talpes: Sunt convins ca revolutia a fost initiata de Ungaria
Foto: Adevarul

Generalul Ioan Talpes, fost director al Serviciului de Informatii Externe, a vorbit, vineri, despre ceea ce s-a intamplat in Romania in 1989.

Intrebat daca a fost deranjat de faptul ca Viktor Orban a sustinut ideea ca revolutia din Romania a fost pornita de Ungaria (premierul ungar a spus acum cateva luni, ca scanteia Revolutiei din Romania a pornit din parohia condusa de Laszlo Tokes) generalul Talpes a oferit un raspuns prompt.

Romania, pregatita de razboi cu Ungaria inainte de Revolutia din '89?

"Nu ma deranjeaza. Eu sunt convins ca asa a fost. Nu numai din Ungaria, dar trebuie sa recunoastem ca Ungaria a fost implicata direct si nemijlocit in miscarile desfasurate in Timisoara, Arad si Cluj. A avut oameni pe teren", a spus acesta pentru Adevarul.

25 de ani de la Revolutie: Romanii cred ca procesul lui Ceausescu a fost incorect

Acesta a precizat ca Laszlo Tokes a fost un personaj ales, promovat si care trebuia sa apara.

"Pana acolo a fost atat de bine calculat incat nu a mai fost ales un maghiar catolic. Trebuia sa fie cineva pe tronsonul nordic al credintei crestine. Trebuia un pastor reformat. De ce? Cei care au fost implicati direct si au sustinut o rediscutare in geostrategia zonei au fost cei din zona nordica a Occidentului. Cea mai mare diaspora maghiara a fost in SUA.

Exista si in Anglia, si in Olanda. Si azi avem tot felul de discutii fara sa tinem cont de logica raporturilor de forte internationale si de capabilitatile unora dintre statele respective de a dezvolta politici in alte geografii, implicit in geografia romaneasca", a punctat generalul.

Ioan Talpes a adaugat ca "actorii" implicati in ceea ce s-a intamplat mai erau din Uniunea Sovietica, Franta si Olanda.

"Germania nu s-a amestecat direct. Austria a fost o forma de observator si de sustinator, dar fara sa fie in primele randuri, apoi Finlanda. Din punctul de vedere al statelor care, la acea vreme, erau parte a Tratatului de la Varsovia a existat o forma de sustinere a schimbarii in Romania. Inclusiv in ceea ce se cheama rapoartele informative care au circulat intre ele", a continuat acesta.

Despre rapoartele, Talpes a sustinut ca acestea beneficiaza de o "pauza" de 40 de ani, dar ca deja in Ungaria au inceput sa apara carti si expuneri in scena din partea unor participanti care pot fi "contabilizati la ceea ce inseamna proiectul si programul maghiar referitor la Romania".

25 de ani de la Revolutie: Oficiali britanici, marturii emotionante de la caderea comunismului

Ioan Talpes a explicat ca in contextul schimbarilor din intreaga Europa si avand in vedere ca Nicolae Ceausescu practica politica de izolare totala era de asteptat ceea ce s-a intamplat.

"Toti ceilalti negociau", a spus generalul. Intrebat la cine se refera, el a adaugat imediat: "Domnul Brucan, care se ducea in SUA si la Moscova. Naveta pe care a purtat-o domnia sa a fost din partea Moscovei, nu din partea Statelor Unite. Dar era de convenienta. Si nu a fost doar domnia sa in aceasta ipostaza. Ne aflam, in toamna lui 1989, intr-o izolare totala".

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#generalul Ioan Talpes revolutie, #Ioan Talpes revolutie Ungaria, #Ioan Talpes revolutie 89 , #comunism