Programul de fertilizare in vitro va fi reluat

Sambata, 27 Septembrie 2014, ora 17:01
2448 citiri
Programul de fertilizare in vitro va fi reluat
Foto: Arhiva

Programul de fertilizare in vitro ar putea fi reluat din 2015, a anuntat sambata Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, precizand ca sunt necesare unele modificari.

"Undeva dupa 2011, dupa foarte multe timp si asteptari, a fost lansat un astfel de program, pe care predecesorul meu nu a mai simtit sa il continue, dar pe care sper ca din anul 2015 sa il cuprindem in buget si va putea fi redeschis", a spus ministrul Nicolae Banicioiu, la lansarea primului program de e-learning pe teme de infertilitate.

Ministrul Sanatatii a precizat ca, in anul 2011, programul de fertilizare in vitro a avut o rata foarte mica de reusita, respectiv dupa 1.129 de proceduri de fertilizare s-au nascut doar 197 de copii.

"Este bine ca il vom redeschide, dar trebuie sa fim atenti, pentru ca banii pe care ii alocam, o suma considerabila, sa aiba efectele scontate si sa ajunga la acele persoane care au nevoie de el si care merita", a spus Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a precizat ca trebuie stabilite mult mai atent criteriile de selectare a clinicilor si a cuplurilor. El a precizat ca statul va finanta dosarele care vor fi depuse de catre cupluri, iar aceste dosare vor fi aprobate doar dupa o verificare temeinica de catre Comisia de Specialitate, pentru ca Ministerul Sanatatii nu are cum sa se substituie acesteia.

Banicioiu a mai aratat ca aceasta Comisie are datoria sa fie atenta la modalitatea de selectie a dosarelor care vor intra in programul de fertilizare, precizand ca Ministerul Sanatatii va avea doar sarcina de a asigura finantarea.

Ministerul Sanatatii a lansat in 2011, in premiera, Programul de fertilizare in vitro si transfer embrionar. Bugetul programului a fost de patru milioane de lei, Ministerul Sanatatii sustinand financiar o singura procedura de fertilizare in vitro pentru fiecare cuplu, in doua etape: 4.920 lei dupa realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin punctie foliculara, recoltarea spermei si procesarea acesteia, inseminarea ovocitelor, transferul embrionar) si 1.230 de lei dupa confirmarea finalizarii procedurii FIV/ET cu o sarcina, urmata de nastere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#program fertilizare vitro, #Ministerul Sanatatii program fertilizare, #Banicioiu anunt program fertilizare 2015 , #ministrul Sanatatii