Perchezitii de amploare la medici si farmacisti. Reactia ministrului Sanatatii

Marti, 28 Iulie 2015, ora 15:51
4440 citiri
Perchezitii de amploare la medici si farmacisti. Reactia ministrului Sanatatii
Foto: Ziare.com

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat, marti, ca spera ca anchete ca cea privind prescrierile anumitor medicamente sa descurajeze faptele de coruptie si a condamnat practicile prin care medicii pot fi influentati de companii farmaceutice.

"Am facut o prioritate din implementarea de instrumente care sa eficientizeze sistemul si care sa reduca pierderile financiare, ca de exemplu introducerea cardului national de sanatate si actualizarea preturilor la medicamente.

Mai mult, anul trecut, Ministerul Sanatatii a inasprit conditiile de acces in cadrul comisiilor de specialitate si, printr-un ordin, au fost clarificate situatiile de incompatibilitate prin extinderea ariei de conflict de interese pentru medicii din comisiile de specialitate.

De asemenea, anul acesta, conform prevederilor contractului cadru, furnizorilor de servicii le este interzis sa incheie contracte de prestari servicii in urma carora sa obtina comision pentru indrumarea pacientilor catre un furnizor sau altul. Astfel de anchete ca cea de astazi speram sa descurajeze faptele de coruptie", a spus ministrul Nicolae Banicioiu, citat intr-un comunicat de presa al MS.

Mafia care traieste pe spinarea bolnavilor de cancer: Perchezitii de amploare la medici si farmacisti (surse)

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, a declarat pentru Mediafax ca va pune la dispozitie toate documentele pe care i le vor cere anchetatorii.

"Orice document care ne va fi cerut de organele de ancheta il vom pune la dispozitie", a spus Ciurchea.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate poate pune la dispozitia anchetatorilor prescrierile de medicamente facute de catre anumiti medici, cu ajutorul sistemului informatic. Astfel, sistemul poate arata daca un medic a prescris cu prioritarte medicamente apartinand unei anumite companii.

Peste 60 de perchezitii ale DNA

Procurorii DNA fac, marti, 61 de perchezitii Bucuresti si judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, la companii farmaceutice, distribuitori de medicamente, spitale si clinici de oncologie, precum si la locuintele mai multor persoane, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie, in legatura cu intelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu "recompensarea" doctorilor.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca firmele de medicamente vizate in cauza sunt suspectat au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judetele Mures, Salaj, Sibiu, Bistrita-Nasaud si Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane si congrese internationale, acoperind si cheltuieli personale ale acestora, excursii in mai multe tari, bunuri, foloase si alte servicii, conditionandu-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie si optand pentru medicamentele mai scumpe, in locul celor generice, echivalente, care au aceeasi compozitie chimica si acelasi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Banicioiu ancheta prescrieri medicamente, #perchezitii medicamente cancer , #ministrul Sanatatii