Nicolae Bănicioiu, cu apartamentul de lux sub sechestru. Cum arată imobilul din Spania al fostului ministru PSD al Sănătății FOTO

Vineri, 22 Aprilie 2022, ora 04:00
8192 citiri
Nicolae Bănicioiu, cu apartamentul de lux sub sechestru. Cum arată imobilul din Spania al fostului ministru PSD al Sănătății FOTO
Nicolae Bănicioiu va afla pe 28 aprilie dacă va fi sau nu judecat pe fond pentru luare de mită FOTO / Facebook Nicolae Bănicioiu

Nicolae Bănicioiu, fost ministru PSD al Sănătății, rămâne cu sechestru pe o listă lungă de conturi și proprietăți, inclusiv pe un apartament de lux dintr-un cartier rezidențial din Marbella, o stațiune din sudul Spaniei, pe Costa del Sol.

Nicolae Bănicioiu este trimis în judecată în acest dosar pentru o mită cash de 1,29 milioane de lei și o alta de 1,8 milioane de lei sub formă de dividende, luate pe vremea când era ministru al Tineretului, în schimbul favorizării unor oameni de afaceri pe lângă Ministerul Sănătății.

Apartamentul pe care judecătorii au menținut sechestrul are adresa Conjunto Residencial Magna Marbella, bloc C, ap. 118, aflat în luxoasa stațiune situată între Strâmtoarea Gibraltar și orașul Malaga, la poalele muntelui Sierra Blanca.

Pe lângă acest imobil, magistrații i-au mai păstrat sub sechestru două apartamente din Sectorul 1, București, plus asupra unui loc de parcare.

Complicea lui Nicolae Bănnicioiu, Alexandra Cătălina Furtună, administratorul unor firme, s-a ales și ea cu întreaga avere sub sechestru.

Pe data de 28 aprilie 2022, judecătorii se vor pronunța asupra excepțiilor formulate de avocații celor doi în faza de cameră preliminară. Mai exact, judecătorii vor hotărî dacă rechizitoriul procurorilor DNA este legal întocmit, iar dacă da, vor dispune începerea judecății pe fond.

Iată proprietățile pe care judecătorii au menținut sechestrul, care aparțin lui Nicolae Bănicioiu și complicei lui:

„Menţine măsurile asigurătorii dispuse în dosarul nr. 528/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, astfel:

1. Măsura asigurătorie a popririi până la concurenţa sumei de 3.904.511,61 lei, la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, asupra sumelor de bani prezente şi viitoare din conturile bancare deschise la Banca Transilvania, BCR S.A., BRD -GSG S.A Şi Raiffeisen Bank ce au ca titular pe inculpata Furtună Cătălina Alexandra.

2. Măsura asigurătorie a sechestrului până la concurenţa sumei de 3.904.511,61 lei asupra unui număr de 811 acţiuni emise de Banca Transilvania SA Cluj Napoca, cod fiscal 5022670, cu valoarea nominală/acţiune de 1 RON, având ca titular pe inculpata Furtună Cătălina Alexandra. Instituite prin ordonanţa din data de 27.08.2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.

3. Măsura asigurătorie a sechestrului până la concurenţa sumei de 3.904.511,61 lei, asupra următoarelor bunuri imobile având ca titular pe inculpatul Bănicioiu Nicolae:

  • imobilul înscris în CF nr. 106427, număr cadastral 2156/1/69, reprezentat de un apartament în suprafață din acte de 165.38 mp, situat în Mun. Bucureşti... sector 1, fără date privind cota parte deţinută.
  • imobilul înscris în CF nr. 106179, număr cadastral 2156/5, reprezentat de teren în suprafaţă din acte de 69 mp şi suprafaţă măsurată de 69 mp, situat în Mun. Bucureşti.... sector 1, fără date privind cota parte deţinută.

4. Măsura asigurătorie a sechestrului până la concurenţa sumei de 3.904.511,61 lei asupra următoarelor părţi sociale având ca titular pe inculpatul Bănicioiu Nicolae:

  • 30 părţi sociale aferente unei cote de participare la beneficii şi pierderi de 20% deţinute la Cancer Clinic Infrastructure S.R.L
  • 25 părţi sociale aferente unei cote de participare la beneficii şi pierderi de 25% deţinute la Cancer Clinic Management SRL
  • 6 părţi sociale aferente unei cote de participare la beneficii şi pierderi de 30% deţinute la Infosoft Innovation S.R.L
  • 2 părţi sociale aferente unei cote de participare la beneficii şi pierderi de 8% deţinute la Netprise Consulting SRL

5. Măsura asigurătorie a popririi până la concurenţa sumei de 3.904.511,61 lei, la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, asupra:

  • tuturor sumelor de bani prezente şi viitoare din conturile bancare de depozit deschise la Banca Transilvania, BCR SA şi BRD-GSG SA ce au ca titular pe inculpatul Bănicioiu Nicolae;
  • asupra unei cote de o treime din sumele de bani prezente şi viitoare din conturile bancare curente deschise la Banca Transilvania, BCR SA şi BRD-GSG SA ce au ca titular pe inculpatul Bănicioiu Nicolae

6. Măsura sechestrului asigurătoriu până la concurenţa sumei de 3.904.511,61 lei asupra imobilului înscris în cartea funciară nr. 242201-C1-U367 a Municipiului București, Sectorul 1 reprezentat de locul de parcare nr. 222 (de la subsol -2) în suprafaţă construită de 11,5 mp şi suprafaţă utilă de 11/5 mp, cote părţi comune 792/10000, cote teren 792/10000 situat în mun. Bucureşti ... sector 1, proprietatea inculpatului Bănicioiu Nicolae (...).

7. măsura popririi asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului Bănicioiu Nicolae (...) de către următoarele societăţi comerciale:

  • Cancer Clinic Infrastructure S.R.L
  • Infosoft Innovation S.R.L
  • Techlife Med Center S.R.L

8. Măsura asigurătorie a popririi până la concurenţa sumei de 3.904.511,61 lei, asupra sumei de 17.800 de lei având ca titular pe inculpata Furtună Cătălina Alexandra (...), ce a fost consemnată în contul ANABI (…) deschis la Unicredit Bank SA.

9. Măsura sechestrului asigurătoriu până la concurenţa sumei de 3.904.511,61 lei asupra imobilului reprezentat de apartamentul nr. 118, situat în blocul C, del Conjunto Residencial Magna Marbella (...) Spania, referencia catastral 2922101UF2422S0118LH, inscrita en el Registro de la Propiedad 3 de los Marbella, al Tomo 1845, Libro 819, Folio 5, Finca numero 62190+anexele apartamentului şi cota parte din spaţiile comune, proprietatea martorului Sângeap Costică (...), posesor al paşaportului numărul(…), eliberat de România în 15.12.2008, imobil ce a fost identificat de organele judiciare din Spania cu ocazia punerii în executare a ordinului european de anchetă emis în data de 02.12.2020 în dosar nr. 528/P/2019. - instituită prin ordonanţa din data de 09.09.2021 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie

Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, astăzi, 20 aprilie 2022. Amână pronunţarea cu privire la cereri şi excepţii la data de 28.04.2022”, se arată în minuta deciziei.

Fostul ministru Nicolae Bănicioiu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe data de 3 decembrie 2021, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă.

Șpaga cash pentru Nicolae Bănicioiu: 1.292.122 de lei

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că Nicolae Bănicioiu, în perioada 21 decembrie 2012 - 7 aprilie 2015 (perioadă în care ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sporturilor, respectiv în legătură cu această calitate după ce nu a mai ocupat acea funcţie), ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri (martori în cauză) şi ulterior ar fi primit în numerar de la unul din cei doi oameni de afaceri suma totală de 1.292.122 lei reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăţi comerciale care comercializau bunuri către spitale publice/ institute.

În schimb, spun anchetatorii, ar fi promis că îşi va exercita influenţa asupra ministrului Sănătăţii de la acea vreme, astfel încât să îl determine să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu, acte reprezentate de menţinerea în funcţia de manager/ prelungire interimat/ nerevocarea din funcţia de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitale publice/ institute din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relaţii comerciale profitabile, sau numirea pe funcţia de manager a acelor spitale publice/ institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri.

Procurorii arată că Bănicioiu ar fi fost ajutat la comiterea acestei infracţiuni de trafic de influenţă de inculpata persoană fizică prin dobândirea de către aceasta a calităţii de asociat în cele două societăţi comerciale, în condiţiile în care titularul în fapt al părţilor sociale era Nicolae Bănicioiu, semnarea de către aceasta a unui număr de două dispoziţii de plată prin casierie care atestau în mod nereal că inculpata ar fi primit suma de 1.292.122 lei, deşi suma de bani s-a primit în numerar de Bănicioiu de la unul din cei doi martori şi asigurarea legăturii fostului ministru cu firmele în care avea interese financiare.

Bănicioiu a luat și mită sub forma de dividende

Totodată, precizează anchetatorii, Nicolae Bănicioiu, în perioada în care ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, respectiv în legătură cu această calitate după ce nu a mai ocupat acea funcţie, ar fi primit indirect, la data de 17 aprilie 2015, fără să i se cuvină, prin intermediul complicei inculpată persoană fizică, de la cele două firme, suma totală de 1.805.942 lei reprezentată de dividende aferente anului 2014.

Conform DNA, foloasele materiale ar fi fost primite în legătură cu îndeplinirea sau neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu în calitate de ministru al Sănătăţii, acte reprezentate de menţinerea în funcţia de manager/ prelungire interimat/ nerevocarea din funcţia de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitale publice/ institute din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relaţii comerciale profitabile, sau numirea pe funcţia de manager la aceste spitale publice/ institute a unor persoane apropiate celor doi, dar şi aprobarea alocării de finanţare spitalelor publice/ institutelor aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii pentru efectuarea de achiziţii aferente unor proceduri pe care firmele controlate de oamenii de afaceri le câştigaseră sau intenţionau să le câştige.

„În data de 6 iunie 2016, faţă de refuzul unuia din oamenii de afaceri de a-i mai distribui dividende aferente anului 2015, inculpatul, prin intermediul complicei, ar fi transmis solicitarea sa, sub forma pretinderii de a primi dividende din două firme ale oamenilor de afaceri, complicea mai fiind la acel moment asociată doar în una dintre acestea.

În anul 2018 ar fi fost încasată de către complice, de la una dintre cele două societăţi, suma totală de 806.447 lei reprezentată de dividende aferente anului 2015”, menţionează procurorii.

Pe parcursul urmăririi penale s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unui apartament din Spania, un loc de parcare în municipiul Bucureşti, a părţilor sociale deţinute în societăţi comerciale şi asupra sumelor de bani din conturi aparţinând lui Nicolae Bănicioiu, respectiv asupra unor sume de bani şi acţiuni aparţinând complicei persoană fizică, informează procurorii.

Șefa spitalelor din București, plasată sub control judiciar. Este acuzată că ar fi primit mită constând în plata chiriei și a utilităților
Șefa spitalelor din București, plasată sub control judiciar. Este acuzată că ar fi primit mită constând în plata chiriei și a utilităților
Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Oana Sivache, este acuzată de procurorii DNA că ar fi primit mită de la managerul Spitalului...
Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Procurorii DNA au prelungit cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar şi restricţiile impuse iniţial preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Prahova Iulian Dumitrescu, fost...
#Nicolae Banicioiu, #DNA, #luare de mita, #sechestru, #anabi , #justitie