Medic in salile de fitness, dupa cazul Cotabita? Ce spune ministrul Sanatatii

Marti, 12 Mai 2015, ora 17:59
6079 citiri
Medic in salile de fitness, dupa cazul Cotabita? Ce spune ministrul Sanatatii
Foto: Facebook/Nicolae Banicioiu

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, sustine ca trebuie vazut daca este posibila o reglementare potrivit careia sa existe asistenta medicala la salile de fitness, raspunzand unei intrebari privind interventia in cazul lui Gabriel Cotabita, aflat intr-o sala de sport atunci cand i s-a facut rau.

Intrebat daca nu ar trebui sa existe in toate salile de sport un medic sau o persoana care sa acorde primul ajutor, in conditiile in care in sala in care era Gabriel Cotabita cand a facut stop cardio-respirator nu se afla nicio persoana care sa poata interveni rapid, ministrul Sanatatii a spus ca, din punctul lui de vedere, ar trebui sa existe posibilitatea unei interventii medicale in aceste locuri.

Gabriel Cotabita, de 4 zile in spital - Anunt de ultima ora al medicilor

"O sa vedem, chiar o sa investigam aceasta posibilitate, dar trebuie reglementata conform normelor europene. Insa mai tine foarte mult si de noi. Pentru un regim alimentar si efort fizic sustinut, trebuie consultat inainte medicul", a mai spus Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a precizat ca sfatuieste pe toata lumea sa consulte un medic nutritionist cand vrea sa urmeze un regim alimentar si sa mearga la medicul de familie inainte de un efort fizic sustinut.

"Stiu ca exista o oarecare moda acum legata de regimul alimentar si de efortul fizic sustinut. As sfatui pe toata lumea sa consulte un nutritionist atunci cand se recurge la un astfel de regim alimentar, dar si medicul de familie, cand se face efort fizic sustinut. Un regim draconic nu inseamna ca esti si sanatos.

Apoi, mai este vorba si de varsta. In cazul de care ati amintit, vorbim de o persoana de aproape 60 de ani, clar efortul trebuie dozat pentru varsta respectiva. Si eu mi-as dori sa alerg ca la 15 ani", a spus ministrul Sanatatii.

Nicolae Banicioiu a precizat ca rolul medicului de familie este acela de a prescrie pacientului sau tot ceea ce este necesar pentru o stare de sanatate buna.

Gabriel Cotabita, gasit inconstient intr-un hotel - prima reactie a familiei

"De aceea exista medic de familie care sa poata investiga pacientii. De aceea am introdus acele riscograme, de aceea vrem sa introducem controlul obligatoriu, care, chiar daca pe unii ii supara, la multi va face diferenta intre viata si moarte", a mai spus Banicioiu

Intrebat daca poate Ministerul Sanatatii sa faca un proiect care sa prevada existenta unui medic in salile de fitness, Banicioiu a spus ca vor fi gandite variante care sa rezolve problema de interventie.

"Ne gandim la variante care sa rezolve problema de interventie, dar, repet, aici nu puneti situatia lui Cotabita pe seama medicilor. Ambulanta a ajuns foarte bine, i-au fost acordate rapid ingrijiri medicale", a adaugat Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a tinut sa precizeze ca este de vazut daca se poate introduce o reglementare privind asistenta medicala in salile de fitness si cum ar putea fi introdusa.

Cantaretul Gabriel Cotabita a fost gasit, vineri, in stop cardio-respirator, in stare de inconstienta, intr-o sala de fitness de la un hotel din Capitala. Cotabita era singur in sala cand i s-a facut rau, el fiind gasit ulterior de un angajat al hotelului, care a sunat la numarul de urgenta 112. Cotabita a fost resuscitat de un echipaj SMURD si a raspuns rapid manevrelor, fiind stabilizat si dus la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala.

Gabriel Cotabita a facut stop cardio-respirator cel mai probabil din cauza unei tulburari severe de ritm cardiac, pe fondul unor afectiuni cardio-vasculare preexistente, fiind excluse infarctul, embolia pulmonara si accidentul vascular cerebral, a anuntat, luni, Spitalul de Urgenta Floreasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#medic sali fitness Cotabita, #medic sali fitness Banicioiu, #medic sali fitness, #Gabriel Cotabita spital , #ministrul Sanatatii