Donarea de sange, misiune grea pentru ministri - a ajuns la rebuturi

Miercuri, 27 August 2014, ora 12:10
4650 citiri
Donarea de sange, misiune grea pentru ministri - a ajuns la rebuturi
Foto: Libertatea

Guvernul Ponta s-a folosit de campania de donare de sange lansata saptamana trecuta in intreaga tara pentru a aduna capital electoral. Exercitiul mediatic s-a facut cu incalcarea regulamentului din spital, iar sangele donat de ministri nu a putut fi folosit, fiind declarat rebut.

Campania de donare a sangelui a pornit de la un apel lansat de ministrul Sanatatii, Nicu Banicioiu. Joia trecuta, acesta a mers insotit de ministrii de Externe, Titus Corlatean, Finantelor, Ioana Petrescu, Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, si Justitiei, Robert Cazanciuc, sa doneze sange la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, pentru a da astfel un exemplu personal.

Cum rezolva Banicioiu criza sangelui din spitale: A mers cu ministrii la donat - unul a fost respins

Ministrii s-au asezat pe paturi, dar dupa ce presa i-a fotografiat si i-a filmat, toti jurnalistii au fost scosi din camere si donarea a fost oprita, scrie Romania Libera.

Eugen Teodorovici a fost respins din start, pentru ca se afla sub tratament cu antibiotice, insa ceilalti ministri s-au laudat ulterior cu ce au facut. Insa, "ministrul Banicioiu a fost si el respins, pentru o problema de sanatate, iar de la ceilalti nu s-a recoltat suficient sange pentru a fi folosit", au dezvaluit surse bine informate.

Asa se face ca pungile cu sange obtinute de la ceilalti trei demnitari ar fi fost declarate rebuturi, scrie cotidianul citat.

Ministrii nu au recunoscut insa ceea ce s-a intamplat. Cel mai indignat s-a aratat Titus Corlatean. "Am traversat toata procedura prealabila, mi s-a luat sange pentru grupa sanguina, pentru glicemie, apoi mi-a fost bagat acul, un proces destul de dureros, si mi s-a luat sange. Eu am mers pana la capat (....) Ceilalti colegi erau si ei intinsi pe paturi, dar nu stiu ce au facut", a declarat ministrul de Externe.

In schimb, directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Bucuresti, dr. Doina Gosa, a confirmat ca unul dintre ministri nu a finalizat procesul de donare, iar ceilalti trei au donat doar cantitati care nu pot fi folosite in spitale, in conditiile in care o punga de sange trebuie sa aiba 450 de mililitri, iar sub 300 de mililitri sangele nu poate fi folosit pentru transfuzii.

Momentul nepotrivit

La randul sau, directorul Institutului National de Transfuzie Sanguina (INTS), dr. Andrei Rosin, s-a aratat nemultumit de momentul ales de ministri ca sa doneze.

"Dupa donare, ministrii erau destul de verzi la fata, pentru ca venisera foarte tarziu. Nu se doneaza la ora trei dupa amiaza. Programul de donare nu e degeaba de la ora 7 dimineata, corpul are un anumit bioritm si daca ne batem joc de el, dam de dracu", a declarat acesta, precizand ca a avut chiar o discutie in contradictoriu pe aceasta tema cu trimisii guvernului.

In schimb, Rosin a dezvaluit ca ministrilor le-a fost recoltata... cate o eprubeta in plus, pentru un set de analize "cadou", care vor fi decontate de CNAS.

Si premierul Victor Ponta a donat sange la Tulcea, iar politistii si militarii au fost scosi cu zecile ca sa faca acelasi lucru.

Ordin pe toata tara: De la Ponta si ministri la politie si armata, toata lumea doneaza sange (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
#donatie sange ministri Ponta, #Banicioiu Corlatean donat sange , #ministrul Sanatatii