Nelu Iordache, de nerecunoscut după un an și jumătate de pușcărie. Cum încearcă „regele asfaltului” să scape de una dintre condamnări FOTO

Vineri, 23 Decembrie 2022, ora 03:25
12772 citiri
Nelu Iordache, de nerecunoscut după un an și jumătate de pușcărie. Cum încearcă „regele asfaltului” să scape de una dintre condamnări FOTO
Nelu Iordache vrea să profite de din plin de decizia CCR pe tema prescripției. FOTO: Facebook

„Regele asfaltului” Nelu Iordache încearcă să scape de 6 ani de pușcărie, ultima condamnare pe numele lui în Dosarul Transalpina, deoarece execută deja 11 ani și 9 luni pentru segmentul Nădlac-Arad. Afaceristul a fost adus din penitenciar la Curtea de Apel București, dar degeaba, deoarece de la dosar lipsește un document-cheie.

Motivarea deciziei Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la ICCJ lipsea, joi, 22 decembrie, de pe masa judecătorilor Curții de Apel București, astfel că procesul lui Nelu Iordache a fost amânat pentru data de 23 ianuarie 2023.

Nelu Iordache a fost introdus în boxa arestaților joi dimineața, alături de alți deținuți sau arestați preventiv. „Regele asfaltului” purta o căciulă drept „coroană” și era înveșmântat într-o geacă „de fâș”.

Afaceristul care a dat „tunuri” de zeci de milioane de euro era legat cu cătușe de un alt deținut și n-a scos o vorbă pe tot parcursul procesului. De altfel, dacă grefiera nu i-ar fi strigat numele înainte de proces, nimeni nu și-ar fi dat seama că este vorba despre Nelu Iordache, deoarece pușcăria l-a schimbat mult pe afacerist.

Decizia pe care Nelu Iordache o așteaptă a fi motivată este cea din 19 decembrie 2022 prin care ICCJ a respins ca inadmisibilă o sesizare a Curții de Apel Brașov legată de interpretarea hotărârii CCR pe tema prescripţiei în cazul contestațiilor în anulare.

Judecătorii voiau să știe:

  1. Instanța care soluționează contestația în anulare are competența, în etapa admisibilității în principiu, să reanalizeze care dintre legile penale care s-au succedat în timp este mai favorabilă în cazul în care se invocă incidența unei cauze de încetare a procesului penal în raport de o lege succesivă care nu a fost reținută ca fiind mai favorabilă în cauză?
  2. Instanța care soluționează contestația în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curții Constituționale nr. 297 din 26 aprilie 2018 și nr. 358 din 26 mai 2022, poate reanaliza prescripția răspunderii penale, în cazul în care instanța de apel a analizat incidența acestei cauze de încetare în raport de împlinirea termenului de prescripție specială, însă a omis să aibă în vedere (…) inexistența unei cauze de întrerupere a termenului de prescripție a răspunderii penale în perioada 26 iunie 2018 - 30 mai2022?
  3. Constituie omisiunea instanței de a avea în vedere inexistența unei cauze de întrerupere a termenului de prescripție a răspunderii penale, în perioada 26 iunie 2018 - 30 mai 2022, o eroare de procedură, în sensul art. 426 alin. (1) lit. b) din Codul de procedură penală, în ipoteza cauzelor definitiv judecate în perioada anterior menționată?

Nelu Iordache, condamnat „cu spor” în două dosare grele

Nelu Iordache, patronul companiei Romstrade, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, pe data de 09.11.2021, la 6 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar în care este acuzat alături de foşti şefi de la CNADNR Craiova de nereguli în atribuirea unui contract privind modernizarea Transalpina.

Pe scurt, procurorii DNA îl acuzau pe Nelu Iordache în acest dosar că a dat un „tun” de 45.798.769 de lei printr-o „șmecherie” pe care a introdus-o în contract și pe care conducerea DRDP Craiova a acceptat-o.

Este vorba despre o clauză diferită de prevederile documentației de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către Compania de Autostrăzi urma a se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro, plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plății.

Pe numele milionarului mai fusese pronunțată, în același an, o condamnare de 11 ani și 9 luni de închisoare într-un dosar legat de fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac - Arad.

Ce alte procese mai are Nelu Iordache pe rolul instanțelor

Afaceristul mai are alte 4 dosare pe rolul instanțelor:

  • Dosarul gropii de gunoi Tunari: Nelu Iordache este trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență, după ce i-ar fi cerut unei foste directoare a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ilfov, Genica Bădănoiu, să-i elibereze o autorizaţie de mediu pentru staţia de transfer deşeuri de la Tunari, în schimb promiţându-i că va interveni pentru a fi menţinută în funcţie.
  • Afaceristul așteaptă, pe data de 20 ianuarie 2023, pronunțarea definitivă în Dosarul Bata Sky, în care este judecat pentru evaziune fiscală. În Dosarul Bata Sky, Nelu Iordache a primit, pe fond, 12 ani și 6 luni de închisoare pentru infracțiuni economice. El este este acuzat de DNA că a înregistrat în contabilitatea Bata Sky (fosta companie de transport aerian Blue Air) achiziţii fictive de materiale publicitare, prejudiciind statul român cu 2 milioane euro.
  • Dosarul Romstrade a cărui pronunțare pe fond Nelu Iordache o așteaptă pe 25 ianuarie 2023. Afaceristul este judecat pe fond pentru evaziune fiscală alături de Ali Imad, lichidator judiciar al Bata Sky Imobiliare. Procurorii DNA rețin că, în 2014, Nelu Iordache şi-ar fi însuşit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei, pe care ar fi „justificat-o” prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA, iar în acest sens, ar fi încheiat un contract prin care a atestat în mod neadevărat că a împrumutat societatea cu suma de 11.000.0000 euro.
  • Dosarul Poșta Română, în care Nelu Iordache are termen pe fond, la Tribunalul București, pe data de 30 ianuarie 2023. În acest dosar, milionarul a fost trimis în judecată alături de Cristian Mihai Buciu (fost director al Poştei Române) și de Gheorghe Răcaru (fost administrator Blue Air), fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu. Potrivit unui comunicat al DNA, prin acţiunile celor trei, CN Poşta Română a fost prejudiciată cu peste 3,3 milioane de euro.

La finalul lunii iulie 2021, Nelu Iordache ar fi vrut să plece din țară cu o cursă low cost, de pe Aeroportul Otopeni, cu o oră și jumătate înainte să fie preluat de procurorii DNA. Însă acesta s-a încurcat în formalități la aeroport, iar avionul a plecat fără el.

Astfel, afaceristul a plecat cu următoarea cursă cu destinația Roma, iar când aeronava a decolat, procurorii i-au cerut comandantului să o oprească.

Pilotul s-a conformat, astfel că Nelu Iordache a fost preluat de anchetatori, dus la parchet, iar după șase ore de audieri a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influență și dare de mită.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
O femeie din Australia condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani contestă sentința și spune că ar trebui anulată. Ea e de părere că femeile nu ar trebui considerate...
#Nelu Iordache, #contestatie, #Transalpina, #Romstrade DNA, #prescriptie, #CCR, #DNA , #justitie