Nelu Iordache, ținut „în priză” de Tribunalul București. Un judecător a amânat de 19 ori soluționarea dosarului de evaziune de la Romstrade

Sambata, 06 Mai 2023, ora 03:00
3141 citiri
Nelu Iordache, ținut „în priză” de Tribunalul București. Un judecător a amânat de 19 ori soluționarea dosarului de evaziune de la Romstrade
Nelu Iordache este unul dintre beneficiarii deciziei CCR privind prescripția. FOTO: YouTube.com

Tribunalul București a amânat joi, 5 mai, pentru a 19-a oară pronunțarea unei hotărâri pe fond în dosarul omului de afaceri Nelu Iordache, a 20-a „tentativă” urmând a avea loc pe data de 10 mai, tocmai atunci când Curtea de Justiție a Uniunii Europene este așteptată să pună punct marii prescripții.

Nelu Iordache a scăpat deja de o condamnare de 12 ani pentru delapidare în Dosarul Bata Sky, dar se află în executarea unei pedepse de 11 ani și 9 luni de închisoare pe care a primit-o în Dosarul autostrăzii Nădlac-Arad.

Nelu Iordache așteaptă o soluție de încetare a procesului penal ca urmare a intervenției prescripției în dosarul evaziunii fiscale de la Romstrade, dar instanța de fond îi tot ține în suspans din data de 15 decembrie 2022.

De atunci, judecătorul fondului amână soluționarea cauzei succesiv: din două în două săptămâni, apoi din șapte în șapte zile. În acest fel, din decembrie până acum, magistratul a amânat pronunțarea de 19 ori, ultima oară joi, 4 mai, când a stabilit o nouă dată pentru soluționarea dosarului, respectiv 10 mai, conform datelor de pe portalul instanțelor de judecată.

Astfel, Nelu Iordache ar putea să prindă sau să piardă „ultimul tren” al prescripției, deoarece pe data de 10 mai CJUE urmează a soluționa sesizările trimise la cererea procurorilor DNA pe tema deciziilor CCR.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Scandalul prescripției a ajuns pe masa magistraților de la Curții de la Luxemburg, care urmează să decidă dacă judecătorii români pot ignora sau nu deciziile instanței de control constituțional în măsura în care acestea creează, prin aplicare, un risc sistemic de impunitate.

Evaziune fiscală de 9,4 milioane de lei la Romstrade

În acest dosar, Nelu Iordache şi firma acestuia, SC Romstrade SA, au fost trimişi în judecată pe data de 06.07.2018 pentru evaziune fiscală, iar Imad Ali, la data faptei administrator al unor societăţi comerciale, a fost trimis în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. Prejudiciul stabilit de procurori este de 9.427.490 lei, sumă pentru care ANAF s-a constituit parte civilă.

Procurorii spun că în luna decembrie 2012, Nelu Iordache a înregistrat în contabilitatea SC Romstrade SRL achiziţii fictive de materiale de construcţii în sumă totală de 58.921.812 lei, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit şi al deducerii nelegale de TVA. Facturile respective au fost emise de două societăţi administrate de Imad Ali.

Nelu Iordache a reușit deja să își anuleze o pedeapsă de 12 ani și 6 luni de închisoare pentru o evaziune fiscală de 2,1 milioane de euro prin achiziții fictive, după ce judecătorii de la Curtea de Apel București au constatat intervenția prescripţiei.

Este vorba despre un dosar de evaziune fiscală la SC Bata Sky Imobiliare SA, o altă societate controlată de Nelu Iordache, prin care acesta a încheiat contracte fictiv de 46.356.636 de lei cu societățile-fantomă ale lui Ali Imad, din care TVA-ul datorat statului era de 8.972.252 de lei.

Nelu Iordache, scăpat prin deciziile CCR de Dosarul Bata Sky

Judecătorii Curții de Apel București au reținut că Nelu Iordache a comis faptele, însă termenul de prescripție s-a împlinit, astfel că nu au avut de ales și au dispus încetarea procesului penal, pe data de 20.01.2023:

  • Curtea subscrie în totalitate analizei realizate de Tribunalul București și constată că probele administrate în cauză dovedesc faptul că SC Bata Sky Imobiliare SA, din dispoziția inculpatului Iordache Nelu, a încheiat la data de 23.12.2010 un contract de vânzare cumpărare de materiale promoționale (…), iar bunurile urmau să fie livrate în două tranşe, respectiv în luna februarie 2011 şi martie a aceluiaşi an. (…).
  • În temeiul acestor contracte și fără ca bunurile vizate să fie predate în realitate, SC Bata Sky Imobiliare SA a înregistrat în contabilitate 11 facturi de achiziţii fictive de materiale publicitare promoţionale (11 acte materiale) în valoare totală de 46.356.636,79 lei, din care TVA în cuantum de 8.972.252 lei, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal.
  • Curtea constată că, în cauză, în mod corect s-a stabilit răspunderea penală a celor trei inculpați pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, însă, date fiind limitele de pedeapsă (închisoarea de la 7 la 15 ani), termenul de 10 ani de prescripție a răspunderii penale – care a început să curgă de la data ultimului act material aferent infracțiunii continuate, finalul lunii aprilie 2011 – s-a împlinit la finalul lunii iunie 2021.
  • Raportat la termenul general de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunea de evaziune fiscală (10 ani) – termen considerat suficient pentru investigarea unor infracțiuni de natura celor ce fac obiectul prezentului dosar, cu atât mai mult cu cât organele statului (…) s-au sesizat la scurt timp de la comiterea acestora (în anul 2012) – Curtea nu identifică elemente care să ducă la reținerea „unui risc sistemic de impunitate” în cazul aplicării termenului general de prescripție”, se arată în motivare.

Condamnat la 11 ani și 9 luni pentru fraudă cu fonduri europene

Totuși, omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, pe data de 08.09.2021, la 11 ani şi 9 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care este acuzat de mai multe infracţiuni, printre care şi fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac - Arad.

Nelu Iordache a fost trimis în judecată de DNA în aprilie 2013, fiind acuzat că a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de peste 31,5 milioane lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al UE.

Concret, banii destinaţi construcţiei primului tronson de autostradă au fost folosiţi în alte scopuri. Astfel, banii au fost folosiţi pentru achitarea unor datorii în valoare de peste 9,7 milioane lei ale societăţilor în care Iordache era direct interesat, între care o companie de transport aerian, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă.

La finalul lunii iulie 2021, Nelu Iordache ar fi vrut să plece din țară cu o cursă low cost, de pe Aeroportul Otopeni, cu o oră și jumătate înainte să fie preluat de procurorii DNA.

Însă, acesta s-a încurcat în formalități la aeroport, iar avionul a plecat fără el. Astfel, afaceristul a plecat cu următoarea cursă cu destinația Roma, iar când aeronava a decolat, procurorii i-au cerut comandantului să o oprească. Pilotul s-a conformat, astfel că Nelu Iordache a fost preluat de anchetatori, dus la parchet, iar după șase ore de audieri a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influență și dare de mită.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți cetățeni maghiari, acuzați că au fentat statul român. Prejudiciul se ridică la aproape 1 milion de euro
Mai mulți cetățeni maghiari, acuzați că au fentat statul român. Prejudiciul se ridică la aproape 1 milion de euro
Poliţiştii din Bihor de la Investigarea Criminalităţii Economice cercetează cinci cetăţeni din Ungaria, care au înfiinţat şi condus firme pe teritoriul României. Ei sunt suspectaţi...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Nelu Iordache, #Romstrade DNA, #evaziune fiscala, #prescriptie, #CCR, #CJUE , #justitie