Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Evazionistul Nelu Iordache, condamnat la 11 ani de închisoare, se folosește de „chichița” prescripției în toate cele trei mega-dosare pe rol

Joi, 01 Septembrie 2022, ora 21:30
4931 citiri
Evazionistul Nelu Iordache, condamnat la 11 ani de închisoare, se folosește de „chichița” prescripției în toate cele trei mega-dosare pe rol
Nelu Iordache mai are o condamnare, pe fond, la 12 ani de închisoare, însă judecătorii i-au repus cauza pe rol. FOTO: YouTube.com / captură video

Milionarul Nelu Iordache – supranumit „Regele Asfaltului” – este așteptat să participe prin videoconferință la Curtea de Apel București, din penitenciar, pentru a-și susține contestația împotriva deciziei instanței ierarhic inferioare, care a constatat legalitatea și temeinicia rechizitoriului în noul dosar de trafic de influență deschis pe numele său.

Este primul termen din seria de cinci înfățișări pe care Nelu Iordache le are programate în instanțe pentru luna septembrie, după ce acesta a fost condamnat definitiv la 11 ani și 9 luni de închisoare pentru fraude cu fonduri europene în dosarul autostrăzii Nădlac-Arad.

Nelu Iordache vrea să profite la maxim de decizia CCR din 26 mai 2022 pe tema prescripției în cele trei procese pe care le mai are pe rolul instanțelor: Dosarul Bata Sky, evaziunea fiscală la Romstrade și Poșta Română.

Astfel, Nelu Iordache are pe rolul Curții de Apel București, vineri, 2 septembrie, contestația împotriva deciziei Tribunalului București, care pe data de 12.04.2022 a dispus începerea judecății în ultimul dosar în care omul de afaceri a fost deferit justiției.

În acest proces, Nelu Iordache este trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență, după ce i-ar fi cerut unei foste directoare a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ilfov, Genica Bădănoiu, să-i elibereze o autorizaţie de mediu pentru staţia de transfer deşeuri de la Tunari, în schimb promiţându-i că va interveni pentru a fi menţinută în funcţie.

Nelu Iordache vrea să scape de restul dosarelor pe mâna judecătorilor CCR

Pe data de 12 septembrie 2022, Nelu Iordache are pe rolul Tribunalului București un termen în Dosarul Poșta Română (dosar din 2016), în care se vor discuta cererile inculpaților prin care solicită instanței să constate intervenția prescripției răspunderii penale.

Este vorba despre o fraudă prin care Poșta Română ar fi fost prejudiciară – spun procurorii DNA – cu 3,4 milioane de euro. Nelu Iordache a fost trimis în judecată în acest dosar pe data de 1 noiembrie 2016, alături de Nelu Iordache și Gheorghe Răcaru (fost director BlueAir), dar și a unui fost director din Poșta Română, Cristian Mihai Buciu.

Nelu Iordache aștepta vara aceasta decizia definitivă în Dosarul Bata Sky, în care este judecat pentru evaziune fiscală, hotărârea fiind amânată pentru 10 iunie. Numai că în loc de pronunțare, Curtea de Apel București a repus cauza pe rol și a dat termen 26.09, atunci când se vor discuta „efectele deciziei nr. 358/26.05.2022 pronunțată de Curtea Constituțională.

În Dosarul Bata Sky, Nelu Iordache a primit, pe fond, 12 ani și 6 luni de închisoare pentru infracțiuni economice. El este este acuzat de DNA că a înregistrat în contabilitatea Bata Sky (fosta companie de transport aerian Blue Air) achiziţii fictive de materiale publicitare, prejudiciind statul român cu 2 milioane euro.

Aceeași decizie, de repunere pe rol, a fost luată și la Tribunalul București, pe data de 24.06.2022, într-un dosar în care Nelu Iordache este judecat pe fond pentru evaziune fiscală alături de Ali Imad (lichidator judiciar al Bata Sky Imobiliare).

Procurorii DNA rețin că, în 2014, Nelu Iordache şi-ar fi însuşit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei, pe care ar fi „justificat-o” prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA, iar în acest sens, ar fi încheiat un contract prin care a atestat în mod neadevărat că a împrumutat societatea cu suma de 11.000.0000 euro.

Dosarul are termen pe data de 22.09.2022, atunci când judecătorul va decide dacă infracțiunile lui Nelu Iordache și cele ale lui Ali Imad s-au prescris sau nu.

Patronul Romstrade, „umflat” pe aeroport înainte de condamnare

Curtea de Apel București l-a condamnat pe omul de afaceri Nelu Iordache, pe data de 8 septembrie 2021, la 11 ani și 9 luni de închisoare în dosarul autostrăzii Nădlac – Arad. Decizia este definitivă.

În primă instanță, Tribunalul București l-a condamnat la 6 ani și 3 luni de închisoare cu executare pentru mai multe infracțiuni, printre care și fraude cu fonduri europene, în calitate de administrator al societății SC Romstrade SRL.

La finalul lunii iulie 2021, Nelu Iordache ar fi vrut să plece din țară cu o cursă low cost, de pe Aeroportul Otopeni, cu o oră și jumătate înainte să fie preluat de procurorii DNA. Însă acesta s-a încurcat în formalități la aeroport, iar avionul a plecat fără el. Astfel, afaceristul a plecat cu următoarea cursă cu destinația Roma, iar când aeronava a decolat, procurorii i-au cerut comandantului să o oprească. Pilotul s-a conformat, astfel că Nelu Iordache a fost preluat de anchetatori, dus la parchet, iar după șase ore de audieri a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influență și dare de mită.

Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
#Nelu Iordache, #condamnare, #evaziune fiscala, #trafic de influenta, #prescriptie, #CCR , #justitie
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Dacă se jură că nu mai face tronsoanele autostradale-n câte nici do